Ο Τραμπ βάζει «φωτιά» στην Μ. Ανατολή για την Ιερουσαλήμ - iefimerida.gr

Ο Τραμπ βάζει «φωτιά» στην Μ. Ανατολή για την Ιερουσαλήμ

Ο Ντ. Τραμπ στο Τείχος των Δακρύων κατά τη πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιερουαλήμ -Φωτογραφία: AP Photo/Evan Vucci
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κρίσιμη είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ - όπως όλα δείχνουν -να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει σήμερα Τετάρτη δηλώσεις σχετικά με την απόφασή του για το αν θα μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Ρεπουμπλικανός είναι αρκετά σταθερός στην άποψή του για το ζήτημα.

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τα σχέδια του προέδρου στο θέμα της Ιερουσαλήμ. Αύριο, (σ.σ. Τετάρτη) ο πρόεδρος θα κάνει δήλωση» επισήμανε η Σάντερς.

Εκτακτη σύσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας

Η Ιορδανία σκοπεύει να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) το επόμενο Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητηθούν οι ενέργειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε ό,τι αφορά την Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Σκοπός της συνάντησης αυτής είναι να συζητηθεί το πώς θα αντιμετωπιστούν οι "επικίνδυνες" συνέπειες από την απόφαση του Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Ιορδανία: Ακυρη κάθε μονομερής προσπάθεια

Το βασίλειο της Ιορδανίας είναι σε επαφή με τα μέλη του Αραβική Συνδέσμου, του οποίου ασκεί την προεδρία αλλά και με την Τουρκία που προεδρεύει στον OIC, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν αλ Σαφάντι.

"Οι συναντήσεις αυτές θα συντονίσουν την αραβική και την ισλαμική στάση απέναντι στην απόφαση (του Τραμπ)... Η Ιερουσαλήμ είναι παλαιστιανικό, ιορδανικό, ισλαμικό και χριστιανικό ζήτημα και κάθε προσπάθεια να αποφασιστεί η τύχη της μονομερώς είναι άκυρη", πρόσθεσε.

Η συνομιλία Τραμπ-Αμπας

Νωρίτερα σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς για την πρόθεσή του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, όπως ανακοίνωσε η παλαιστινιακή προεδρία μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας, ο Αμπάς προειδοποίησε τον Τραμπ για τις "επικίνδυνες συνέπειες" που θα έχει μια τέτοια απόφαση "στην ειρηνευτική διαδικασία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και τον κόσμο".

Η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει με σαφήνεια αν ο Τραμπ είπε ότι η μεταφορά της πρεσβείας θα γίνει άμεσα.

Ο Αμπάς "επανέλαβε τη σταθερή θέση μας ότι δεν μπορεί να υπάρξει Παλαιστινιακό κράτος χωρίς την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα, με βάση τα ψηφίσματα, το διεθνές δίκαιο και την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία", συνεχίζει το κείμενο αυτό.

Υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε ότι στη συνομιλία αυτή ο Τραμπ επικαλέστηκε έναν παλαιό αμερικανικό νόμο που αφορά τη μεταφορά της πρεσβείας, αλλά και τις πιέσεις που ασκεί το Κογκρέσο για να προχωρήσει η μετεγκατάστασή της. Είπε επίσης στον Αμπάς ότι θέλει να τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε κατά την προεκλογική εκστρατεία του.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο Τραμπ είπε στον Αμπάς ότι έχει "σπουδαίες ιδέες", τις οποίες θα παρουσιάσει αργότερα, αναφερόμενος προφανώς στις προσπάθειες που καταβάλουν οι συνεργάτες του για να αναζωογονήσουν την ειρηνευτική διαδικασία.

Ο Ναμπίλ Σαάτ, σύμβουλος του Παλαιστίνιου ηγέτη, είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ θα σήμαινε το τέλος της προσπάθειας της αμερικανικής κυβέρνησης για επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Οι Παλαιστίνιοι επισημαίνουν ότι η μεταφορά της πρεσβείας ισοδυναμεί με αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση τηρεί μέχρι στιγμής σιγή στο θέμα αυτό. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε καν αν ο Τραμπ μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο τελευταίος έχει προγραμματίσει να δώσει μια συνέντευξη Τύπου αύριο στις 11.00 στην Ιερουσαλήμ (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι έχει δώσει εντολή στους υπουργούς του να μην κάνουν δηλώσεις για να μην προκαλέσουν εντάσεις.

Χαμάς: Ο Τραμπ παραβίασε όλες τις «κόκκινες» γραμμές

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εκτίμησε σήμερα ότι «όλες οι κόκκινες γραμμές» παραβιάστηκαν με την πρόθεση που διατύπωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

«Με την αναγνώριση από την αμερικανική κυβέρνηση της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας των δυνάμεων κατοχής και με τη μεταφορά της πρεσβείας της, όλες οι κόκκινες γραμμές παραβιάστηκαν» επισήμανε ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε σε μια επιστολή που απηύθυνε προς τους ηγέτες αραβικών και μουσουλμανικών χωρών και δημοσιοποιήθηκε από την οργάνωση.

Σ. Αραβία: Θα πυροδοτήσει εντάσεις στην περιοχή

Προειδοποίηση για τις επιπτώσεις της απόφασής του να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ απηύθυνε στον Ντ. Τραμπ ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν.

Σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ της χώρας, ο βασιλιάς Σαλμάν δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον Αμερικανό πρόεδρο σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή και στον κόσμο.

Σ’ αυτό φέρεται να είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι οποιαδήποτε απόφαση περί μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας του Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ πριν από την επίτευξη μιας μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας θα αναζωπυρώσει τα συναισθήματα των μουσουλμάνων,

«Ο Φρουρός- προστάτης των δύο Ιερών Τεμενών αξίωσε από τον Αμερικανό πρόεδρο ότι οποιαδήποτε ανακοίνωση των ΗΠΑ σχετικά με την κατάσταση στην Ιερουσαλήμ πριν από την επίτευξη μιας μόνιμης συμφωνίας θα αποτελέσει πλήγμα για τις ειρηνευτικές συνομιλίες και θα πυροδοτήσει εντάσεις στην περιοχή» μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Ο βασιλιάς Σαλμάν, τονίζεται στο τηλεγράφημα, σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τον παλαιστινιακό λαό και τα ιστορικά του δικαιώματα και διαβεβαιώνει ότι «ένα τέτοιο επικίνδυνο βήμα ενδέχεται να αναζωπυρώσει τα πάθη των μουσουλμάνων σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω του κύρους της Ιερουσαλήμ και του τεμένους Αλ Άκσα…».

Επικοινωνία Πούτιν με Αμπας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μαχμούντ Αμπας είχε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Μαχμούντ Αμπάς ότι η Μόσχα στηρίζει το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών αρχών, με επίκεντρο μεταξύ άλλων και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, επισήμανε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Περαιτέρω λεπτομέρειες δεν δόθηκαν σχετικά με το θέμα.

ΗΠΑ σε κυβερνητικούς υπαλλήλους: Μην πάτε στην Ιερουσαλήμ

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν στους υπαλλήλους της αμερικανικής κυβέρνησης να επισκεφθούν την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, λόγω των διαδηλώσεων που αναμένεται να οργανώσουν οι Παλαιστίνιοι, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η απαγόρευση ισχύει και για τη Δυτική Όχθη.

Μόνο οι επίσημες, "απαραίτητες" μετακινήσεις θα επιτρέπονται, αφού ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας, πρόσθεσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ