Ακόμη θυμούνται τον Βαρουφάκη στο Eurogroup: Ας γράψει κάποιος ένα βιβλίο ενηλίκων, χωρίς παράνοια

Εχουν περάσει πάνω από 2 χρόνια από την εποχή που οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν απέναντί τους τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ακόμη δεν τον έχουν ξεχάσει όμως.

Ο Πιερ Μοσκοβισί δεν έχασε την ευκαιρία να εξαπολύσει τα βέλη του κατά του Ελληνα πρώην υπουργού και του βιβλίου που είχε γράψει, κάνοντας λόγο για παράνοια και παραμύθι μεταξύ άλλων.

Η αφορμή δόθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έπειτα από το Eurogroup. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είχε εκλεγεί ο διάδοχος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Μάριο Σεντένο, οπότε ήταν λογικό να κληθεί ο Ολλανδός να κάνει έναν απολογισμό.

Οταν ρωτήθηκε για το ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της πενταετούς θητείας του, αρχικά ο Ντάισελμπλουμ είπε θα πρέπει κανείς να περιμένει το βιβλίο του για να το μάθει. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Πιερ Μοσκοβισί έδειξε ότι περιμένει πώς και πώς κάτι τέτοιο, προκειμένου να υπάρξει μία απάντηση στα όσα έγραψε ο κ. Βαρουφάκης στο «Adults in a Room» (Ενήλικες στο δωμάτιο).

«Περιμένουμε το βιβλίο. Είμαι σίγουρος ότι θα γραφτούν πολλά βιβλία για αυτό το μακρύ και περίπλοκο έπος», είπε ο Επίτροπος των Οικονομικών, αναφερόμενος στην υπόθεση της διάσωσης της Ελλάδας. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. «Βιβλία που θα είναι διαφορετικά από εκείνο του Βαρουφάκη, που ήταν περισσότερο σαν παραμύθι. Κάποιος πρέπει να γράψει μία ιστορία ενηλίκων, χωρίς παράνοια, την πραγματική ιστορία... Και το αφήνω εκεί. Δεν μπορούσα να αντισταθώ», είπε γελώντας στο τέλος, επειδή τοποθετήθηκε στο θέμα χωρίς να δεχθεί σχετική ερώτηση.

«Θα υπάρξουν βιβλία που θα αποκαθιστούν την αλήθεια και θα δείξουν τι έκαναν οι πραγματικοί παίκτες, για να βρουν πραγματικές λύσεις», πρόσθεσε, ρίχνοντας άλλο ένα καρφί στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας.

Οσο για τις πιο δύσκολες στιγμές του Ντάισελμπλουμ ως επικεφαλής του Eurogroup, ο Ολλανδός αναφέρθηκε βέβαια στη χώρα μας, αλλά και στην Κύπρο.

«Ηταν πολλές οι δύσκολες στιγμές. Στην αρχή της θητείας μου είχαμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση στην Κύπρο... Πολύ δύσκολες αποφάσεις. Αλλάξαμε πορεία προσέγγισης και ήταν σοκ. Είμαι ο πρώτος που λέω ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερη η επικοινωνία μου τότε. Αλλά σε ό,τι αφορά την ουσία πιστεύω ότι πήραμε τις σωστές αποφάσεις, όπως δείχνει η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο», είπε αρχικά ο Ντάισελμπλουμ.

«Η δεύτερη δύσκολη στιγμή εννοείται ότι ήταν η πολύ δύσκολη κατάσταση με την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015. Χάρη στην προσπάθεια όλων καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, που ήταν για μένα κλειδί και την ίδια ώρα να διασφαλίσουμε ότι θα έμπαινε σε πιο σταθερή κατάσταση», συμπλήρωσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ