Το Εurogroup εκλέγει σε λίγο τον νέο του πρόεδρο - iefimerida.gr

Το Εurogroup εκλέγει σε λίγο τον νέο του πρόεδρο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η εκλογή νέου προέδρου του Eurogroup θα κυριαρχήσει κατά τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Τέσσερις είναι οι υπουργοί που έχουν δηλώσει υποψηφιότητα (της Λετονίας, Ντάνα Ρεζνιέτσε-Οζόλα, του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια, της Σλοβακίας, Πίτερ Κάζιμιρ και της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο).

Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι προκειμένου να διατηρηθεί η πολιτική «ισορροπία» στις Βρυξέλλες, ο νικητής θα πρέπει να είναι σοσιαλιστής.

Σοσιαλιστές είναι δύο υποψήφιοι, ο Σλοβάκος Π. Κάζιμιρ και ο Πορτογάλος, Μ. Σεντένο. Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός αυτό, ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι υπάρχει ένας μόνο υποψήφιος που έχει επίσημα προταθεί από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και αυτός είναι ο Πορτογάλος, Μ. Σεντένο.

Μετά τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας εκτός βγήκε η ΥΠΟΙΚ της Λετονίας, καθώς αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση της προεδρίας του Eurogroup μετά τον πρώτο γύρο. Απομένουν οι ΥΠΟΙΚ της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας και του Λουξεμβούργου. Σε εξέλιξη ο δεύτερος γύρος

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, όπως είναι γνωστό, δεν έχει ψήφο, είναι αυτή που υποστηρίζει την ιδέα να υπάρχει μια μόνιμη θέση προέδρου του Eurogroup, η οποία να ταυτίζεται με τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η πρόταση για τη δημιουργία αυτής της θέσης θα περιλαμβάνεται άλλωστε στο σχέδιο της Επιτροπής για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης που θα δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη.

«Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ο/η πρόεδρος του Eurogroup είναι ηγετική ικανότητα, όχι ιδεολογία» δήλωσε σήμερα ο Π. Μοσκοβισί μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι σε αυτή τη φάση ο επικεφαλής του Eurogroup θα πρέπει να έχει την ανωτέρω ικανότητα, παρόλο που το βασικό του καθήκον θα είναι να επιτυγχάνει «συμβιβασμούς» καθώς δεν πρόκειται για έναν «υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης».

«Αυτό θα ανήκει στο μέλλον, ελπίζω και πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι ο διάδοχός μου αυτός που θα έχει αυτήν την θέση καθώς θα κάνει σαφή διαφορά» είπε ο Π. Μοσκοβισί.

Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο που θα αναδειχθεί σήμερα, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε πως θα έχει τρία θέματα προτεραιότητας να αντιμετωπίσει: Πρώτον, την εμβάθυνση της ευρωζώνης, δεύτερον, την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος το προσεχές καλοκαίρι και τρίτον τη διασφάλιση μεγαλύτερης δημοκρατικής λογοδοσίας του Eurogroup ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αυτό είναι απολύτως κρίσιμο για μένα. Η μεταρρύθμιση της ΟΝΕ ξεκινά με περισσότερη δημοκρατία. Μεγαλύτερη δημοκρατία σημαίνει περισσότερη διαφάνεια και υπευθυνότητα, αυτό το χρειαζόμαστε απολύτως για το Eurogroup. Είναι καιρός να εισέλθουμε σε μια περίοδο ωριμότητας», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ