Τρεις στις δέκα Startup εταιρείες ιδρύονται από γυναίκες- Διπλάσιο το ποσοστό στην Ελλάδα από την ΕΕ - iefimerida.gr

Τρεις στις δέκα Startup εταιρείες ιδρύονται από γυναίκες- Διπλάσιο το ποσοστό στην Ελλάδα από την ΕΕ

Φωτογραφία: Pixabay
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την καταγραφή της κατάστασης για τις επιχειρήσεις startups, σε συνάρτηση με το οικονομικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια επιχειρεί το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας).

Παρά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση, οι ελληνικές startup εταιρείες διεκδικούν και επιτυγχάνουν σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης σύμφωνα με την έρευνα από την οποία προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία τόσο για το προφίλ των startupers όσο και τον τρόπο χρηματοδότησης ή την πορεία των εταιρειών τους.

Στην Ελλάδα σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι γυναίκες τολμούν να μπούνε πιο εύκολα στον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων. Η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση (μετά το Ηνωμένο Βασίλειο) στο ποσοστό των γυναικών ιδρυτών (28,4%).

Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ανέρχεται στο 14,8%.

Στα 31,7 η μέση ηλικία ίδρυσης νεοφυών επιχειρήσεων

Το 57,1% των ιδρυτών νεοσύστατων επιχειρήσεων είναι 25 έως 34 ετών και το 40% είναι 45 έως 54 ετών. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα χωρίς εγγεγραμμένους ιδρυτές άνω των 55 ετών. Η μέση ηλικία ενός ιδρυτή είναι 31,7 χρόνια, σχεδόν δύο χρόνια περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (29,9%), γεγονός που τους κατατάσσει ως τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη.

Τρεις στις δέκα Startup εταιρείες ιδρύονται από γυναίκες- Διπλάσιο το ποσοστό στην Ελλάδα από την ΕΕ | iefimerida.gr 0

Aπό χώρες της ΕΕ οι περισσότεροι ιδρυτές startups

Εντυπωσιακό είναι επίσης το στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα ότι ενώ η πλειοψηφία των Ευρωπαίων ιδρυτών δημιούργησε τη startup στη χώρα διαμονής τους (79,0%), στην Ελλάδα οι περισσότεροι (75%) ιδρυτές προέρχονται από άλλες χώρες της ΕΕ.

Από τους startupers μόνο το 13,3% είχε ήδη ασχοληθεί στο παρελθόν με μία ή περισσότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευναςη Ελλάδα είναι επίσης μια από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες όπου οι ιδρυτές λένε ότι είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους (η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι άλλοι δύο).

Δεν υποστηρίζονται από την κυβέρνηση

Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεοσύστατες επιχειρήσεις προέρχονται από τη δική τους κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα. Όταν τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τους πολιτικούς όσον αφορά την υποστήριξη, οι ελληνικοί startupers έδωσαν βαθμολογία 1,6 σε κλίμακα 6, το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Αντίστοιχα, η υποστήριξη της εθνικής κυβέρνησης ήταν 1,8, και πάλι ήταν η χαμηλότερη. Σύμφωνα με τον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας (IEF) του 2016, η Ελλάδα βαθμολογεί 53,2, κατατάσσοντας την τρίτη θέση από κάτω μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών . Ο δείκτης αυτός έχει ως στόχο να μετρήσει την έκταση της κυβερνητικής επιρροής στην οικονομική δραστηριότητα και εάν τα ιδρύματα και οι πολιτικές που ισχύουν προστατεύουν την οικονομική ελευθερία.

Τρεις στις δέκα Startup εταιρείες ιδρύονται από γυναίκες- Διπλάσιο το ποσοστό στην Ελλάδα από την ΕΕ | iefimerida.gr 1

Μεγάλες προσδοκίες

Επίσης, από την έρευνα προκύπτει ότι:

  • Παρά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση, οι ελληνικές startup εταιρείες διεκδικούν και επιτυγχάνουν σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης, ενώ παραδείγματα όπως της Persado και της Taxibeat αποτελούν δυνατά case studies ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Από το 2013 έως το 2016, περίπου 55 εκατ. ευρώ διοχετεύθηκαν σε τέσσερα προγράμματα χρηματοδότησης μέσω της πρωτοβουλίας JEREMIE του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου (EIF). Συνολικά, 72 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν σε περισσότερες από 60 εταιρείες στην Ελλάδα. Παράλληλα, έδωσαν ώθηση στη γέννηση περισσότερων startups, και στην ωρίμανση ήδη υπαρχόντων, ιδιαιτέρως μετά το 2013.
  • Από το 2014 και μετά, παρατηρούνται τα πρώτα exits για ελληνικές startups, τα οποία ακολουθούν έκτοτε αυξητική πορεία.
  • Με την ενεργοποίηση, από το 2018, του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund), της νέας επενδυτικής πλατφόρμας, 260 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν στην ελληνική αγορά (200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων), δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην ελληνική επιχειρηματικότητα.

«Με περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια να είναι διαθέσιμα στην αγορά, οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Το οικοσύστημα θα ανθίσει, η επίδρασή του στην οικονομία θα γίνει περισσότερο υπολογίσιμη, θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας, αλλά και θα ενισχύσει τη θετική εικόνα της Ελλάδας προς τον υπόλοιπο κόσμο» γράφει στον πρόλογο ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, συνιδρυτής και partner του Found.ation.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ startups έρευνα Ελλάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ