Γερμανία: «Ολες οι επιλογές στο τραπέζι μέχρι το συνέδριο» λένε οι Σοσιαλδημοκράτες - iefimerida.gr

Γερμανία: «Ολες οι επιλογές στο τραπέζι μέχρι το συνέδριο» λένε οι Σοσιαλδημοκράτες

O πρόεδρος του SPD
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίγες μόνο μέρες πριν από το συνέδριο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, που έχει προγραμματιστεί για τις 7-9 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του SPD, Αντρέα Νάλες, θεωρεί πιθανές όλες τις επιλογές, από τον μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες, μέχρι την ανοχή μιας κυβέρνησης μειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών και τις νέες εκλογές.

Σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας του Βερολίνου «Tagesspiegel», μάλιστα, εκφράζει για πρώτη φορά ανοικτά τις αμφιβολίες της για ενδεχόμενη κυβέρνηση μειοψηφίας: «Μπορώ απολύτως να φανταστώ ότι οι πολίτες θα αποδέχονταν μια κυβέρνηση μειοψηφίας (ενν. των Χριστιανοδημοκρατών με την ανοχή των Σοσιαλδημοκρατών) για ένα μεταβατικό στάδιο, αλλά έχω αμφιβολίες για το εάν πάει τη χώρα πραγματικά μπροστά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του SPD, Μάρτιν Σουλτς, o oποίος επιθυμεί την επανεκλογή του στο συνέδριο, αλλά και την εντολή της βάσης για να ξεκινήσει διερευνητικές συζητήσεις για έναν νέο μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες, ή για ανοχή κυβέρνησης μειοψηφίας ή για οποιονδήποτε άλλο συνδυασμό συνασπισμού κομμάτων (σημειωτέον ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Τίρσε και η υποψήφια για την προεδρία της Δημοκρατίας Γκεζίνε Σβαν έχουν προτείνει μεγάλο συνασπισμό με τη συμμετοχή και των Πρασίνων), υπεραμύνθηκε πάντως, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel, της διαφοροποίησης της στάσης του μετά την αρχική απόφαση να περάσει το SPD στην αντιπολίτευση: «Mετά την αποτυχία των διερευνητικών συζητήσεων για κυβέρνηση συνασπισμού τύπου Τζαμάικα προέκυψε μια νέα κατάσταση την οποία δεν μπορούσε να προβλέψει κανείς μέχρι τώρα και στην οποία (όμως) πρέπει να αντιδράσει κανείς». Ο κ. Σουλτς είπε επίσης ότι «δεν έχει κανένα πρόβλημα εάν αυτό θεωρείται λάθος».

Ο αντιπρόεδρος του SPD, Ραλφ Στέγκνερ, ζήτησε με τη σειρά του περισσότερο χρόνο για περισυλλογή σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt: «Δεν πιεζόμαστε από τον χρόνο. Επαρκεί απολύτως εάν οποιεσδήποτε συζητήσεις ξεκινήσουν τον Ιανουάριο», είπε, απαντώντας σε αντιδράσεις ηγετικών στελεχών του κόμματός του ότι οι Χριστιανοδημοκράτες πιέζουν το SPD να ξεκαθαρίσει εντός σύντομου χρονικού διαστήματος τη στάση του.

Τέλος, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Άξελ Σέφερ, τάχθηκε, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), υπέρ της παραμονής του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο υπουργείο Εξωτερικών: «Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι ένας από τους καλύτερους υπουργούς Εξωτερικών που είχε ποτέ η Γερμανία. Εάν το SPD συνεχίσει να συγκυβερνά πρέπει να τον υποστηρίξει ως υπουργό Εξωτερικών».

Πληροφορίες: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ