Βίαιες διαδηλώσεις στο Ανόβερο κατά της εκλογής της νέας ηγεσίας του ακροδεξιού AfD [βίντεο] - iefimerida.gr

Βίαιες διαδηλώσεις στο Ανόβερο κατά της εκλογής της νέας ηγεσίας του ακροδεξιού AfD [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Άγριες συμπλοκές μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών επισκίασαν το συνέδριο του ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία στο Ανόβερο , που εξέλεξε ως συμπρόεδρό του έναν ακροδεξιό εθνικιστή.

Στα επεισόδια τραυματίστηκαν αρκετά άτομα την ώρα που οι σύνεδροι του AfD επανέφεραν στο πόστο που κατείχε μέχρι το 2015 τον Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ο οποίος είχε υπερασπιστεί στο πρόσφατο παρελθόν ένα στέλεχος του κόμματος, όταν είπε ότι θα πρέπει να ξαναγραφεί η ιστορία ώστε να εστιάζει στα θύματα που είχαν οι Γερμανοί κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η είσοδος του AfD στη Μπούντεσταγκ τον περασμένο Σεπτέμβριοι για πρώτη φορά στην ιστορία της Γερμανίας έχει διχάσει τη χώρα.

Χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν ώρα πορεία έξω από τον συνεδριακό χώρο κρατώντας στα χέρια τους πλακάτ με συνθήματα όπως «Ορθώστε το ανάστημά σας στο ρατσισμό» και «Το Ανόβερο είναι κατά των Ναζί».

Νωρίτερα άνδρες των δυνάμεων καταστολής προσπάθησαν με εκτοξευτήρες νερού να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών, που είχαν αποκλείσει έναν δρόμο που οδηγούσε στο συνεδριακό χώρο.

Βίαιες διαδηλώσεις στο Ανόβερο κατά της εκλογής της νέας ηγεσίας του ακροδεξιού AfD [βίντεο]   | iefimerida.gr 0

Στα επεισόδια τραυματίστηκαν αρκετοί αστυνομικοί κι ένας διαδηλωτής, ενώ άλλοι δέκα συνελήφθησαν.

Βίαιες διαδηλώσεις στο Ανόβερο κατά της εκλογής της νέας ηγεσίας του ακροδεξιού AfD [βίντεο]   | iefimerida.gr 1

Ο Γιέργκ Μόιτεν συγκέντρωσε αρκετές ψήφους για να επανεκλεγεί πρόεδρος του AfD στο συνέδριο στο Ανόβερο

Ο ευρωβουλευτής του AfD, Γιεργκ Μόιτεν -που θεωρείται σχετικά μετριοπαθής - επανεξελέγη πρόεδρος, ενώ ο επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος, Αλεξάντερ Γκάουλαντ εξελέγη συμπρόεδρος μετά από μια επεισοδιακή διαδικασία, που ανέδειξε την δύσκολη συνύπαρξη της μετριοπαθέστερης πτέρυγας με τους ακραιφνείς ακροδεξιούς.

Πριν την ψηφοφορία ο Μόιτεν έπλεξε το εγκώμιο του κόμματος, που σπαράσσεται συχνά από εσωτερικές έριδες, για την επίδειξη ενότητας μετά την αποχώρηση τον περασμένο Σεπτέμβριο δύο ηγετικών στελεχών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διολίσθηση του AfD στο λαϊκισμό.

«Υπάρχουν σ’αυτή τη χώρα άνθρωποι, που όχι μόνον λέμε “θα τα καταφέρουμε”, αλλά που πράγματι καταφέρνουν να κάνουν κάτι», είπε πετώντας μπηχτές κατά της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε πει το περίφημο πια «Θα τα καταφέρουμε» απευθυνόμενη σ’ εκείνους που αμφισβητούσαν αν η Γερμανία θα αντέξει το βάρος από την είσοδο ενός εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών πριν από δύο χρόνια.

Βίαιες διαδηλώσεις στο Ανόβερο κατά της εκλογής της νέας ηγεσίας του ακροδεξιού AfD [βίντεο]   | iefimerida.gr 2

Ο ακροδεξιός επικεφαλής της ΚΟ του ΑfD, Αλεξάντερ Γκάουλαντ εξελέγη συμπρόεδρος του κόμματος

Το AfD ιδρύθηκε το 2013 για να εκφράσει την αντίθεση στα προγράμματα διάσωσης χωρών της ευρωζώνης, που αντιμετώπιζαν τεράστια προβλήματα χρέους, όπως η Ελλάδα, και εξελίχθηκε σε ένα ξενοφοβικό κόμμα, που εκπροσωπείται στην Μπούντεσταγκ καθώς και στα κοινοβούλια των 14 από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της χώρας – πλην της Βαυαρίας και της Έσσης, όπου αναμένεται να μπει του χρόνου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ο Γκάουλαντ έρχεται να αντικαταστήσει στην ηγεσία του AfD την Φράουκε Πέτρι, η ξαφνική αποχώρηση της οποίας δύο μέρες μετά τις εκλογές ανέδειξε με τον πιο δραματικό τρόπο τις εσωκομματικές έριδες για την ακροδεξιά στροφή και την αντι-ισλαμική του ρητορεία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ