Στο 6,7% διαμορφώνεται τελικά το έλλειμμα του 2012 - iefimerida.gr

Στο 6,7% διαμορφώνεται τελικά το έλλειμμα του 2012

ευρώ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αυξημένο προβλέπεται το έλλειμμα για το 2012 σύμφωνα με τον συμπληρωματικό Προϋπολογισμό που αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη στην Βουλή, λόγω των δυσμενέστερων προβλέψεων για την ύφεση, που το κάνουν από το 5,4% του αρχικού Προϋπολογισμού, να σκαρφαλώνει στο 6,7% του ΑΕΠ.

Οι μειώσεις μισθών (από 22% ως 32%) τις οποίες επέβαλε η Τρόικα στον ιδιωτικό τομέα, οι νέες περικοπές των συντάξεων και το επερχόμενο «ψαλίδι» στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, οδήγησαν στην αναθεώρηση των στόχων του Προϋπολογισμού του 2012. Αναφέρεται επίσης ότι χωρίς τα πρόσφατα μέτρα το έλλειμμα θα «έκλεινε» στο 8,2% του ΑΕΠ. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα φτάσει το 0,2% του ΑΕΠ, αντί για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ του αρχικού Προϋπολογισμού.

Όπως εκτιμά η Τρόικα τα μέτρα που απαιτήθηκαν θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ύφεση μέσα στο 2012, πράγμα που σημαίνει πως τα φορολογικά έσοδα θα είναι μειωμένα, και οι δαπάνες θα αυξηθούν, όπως για παράδειγμα με την πληρωμή επιδομάτων ανεργίας και την στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων που χάνουν εισφορές λόγω της συνεχιζόμενης απώλειας θέσεων εργασίας.

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού εκτιμάται θα είναι χαμηλότερα κατά 3 δισ. ευρώ λόγω της βαθύτερης ύφεσης. Συγκεκριμένα, αντί για έσοδα 59,18 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο αρχικός Προϋπολογισμός, ο συμπληρωματικός εκτιμά ότι τα συνολικά έσοδα θα φθάσουν τα 56,16 δισ. ευρώ.

Οι δαπάνες θα είναι μειωμένες κατά 2,26 δισ. ευρώ στα 70,29 δισ. ευρώ αντί για 72,55 δισ. ευρώ του αρχικού Προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι τα συνολικά μέτρα περικοπών που επιβλήθηκαν με το Νέο Μνημόνιο φτάνουν τα 3,18 δισ. ευρώ. Πάνω από το ένα τρίτο των περικοπών (1,12 δισ. ευρώ) αφορά την περικοπή των δαπανών υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2011 καταγράφηκε ύφεση 6,9% του ΑΕΠ. Το Μνημόνιο αναφέρει ότι η ύφεση το 2012 θα κινηθεί με ρυθμό από 4% ως 5% του ΑΕΠ, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η Τρόικα αναμένει για εφέτος ύφεση άνω του 6% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ