SZ: Η Κομισιόν φιλοδοξεί να μετατρέψει τον ESM σε Νομισματικό Ταμείο - iefimerida.gr

SZ: Η Κομισιόν φιλοδοξεί να μετατρέψει τον ESM σε Νομισματικό Ταμείο

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ (Φωτογραφία: EUROKINISSI)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φιλοδοξεί να μετατρέψει τον ESM σε Νομισματικό Ταμείο, αναφέρει η Suddeutsche Zeitung.

Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται προσχέδιο εγγράφου της Κομισιόν, στο οποίο αναφέρεται ότι «Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε μελλοντικά να στηρίξει πολιτικές πρωτοβουλίες για να διασφαλίσει μια σταθεροποίηση στην Ευρωζώνη».

Η διαδικασία σταθεροποίησης προορίζεται για χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Οι οικονομολόγοι μιλούν για ασύμμετρα σοκ. Σε περίπτωση, για παράδειγμα, κλυδωνισμών της ιρλανδικής οικονομίας λόγω Brexit ή οικονομικής κρίσης στην Ισπανία λόγω της Καταλονίας, οι άλλες χώρες-μέλη θα είναι σε θέση να προσφέρουν βοήθεια. Το ερώτημα είναι ωστόσο από που θα προέλθουν τα κεφάλαια. Και ποιος θα αποφασίζει εν τέλει αν πρόκειται για ένα ασύμμετρο σοκ ή για οικονομικά προβλήματα για τα οποία ευθύνεται αποκλειστικά το εν λόγω κράτος, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «Η Ευρωζώνη επιστρέφει στην ανάπτυξη», στο οποίο επισημαίνεται: «Πρόσω ολοταχώς για την ευρωπαϊκή οικονομία, εν μέρει και λόγω της ΕΚΤ. Η ανεργία ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα. (…) Είναι θετικό ότι όλες οι οικονομίες της ευρωζώνης βρίσκονται σε ανοδική τροχιά. Ακόμα και η Ελλάδα, που απειλούνταν για καιρό από χρεοκοπία, δείχνει να εξέρχεται πια της οικονομικής κρίσης. Τόσο ο νέος δανεισμός όσο και η ανεργία μειώνονται. Μετά από ύφεση ετών, το 2018 αναμένεται ανάπτυξη 2,5% στην Ελλάδα».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ESM Κομισιόν Ευρωζώνη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ