Ιδρυση Εδρας Σύλβιας Ιωάννου στον Τομέα των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Sylvia Ioannou Foundation (Vaduz), τιμώντας την πολύπλευρη προσφορά της ιδρύτριάς του, κ. Σύλβιας Ιωάννου, αποφάσισε τη χρηματοδότηση μιας από τις ολιγάριθμες προς το παρόν στην Ευρώπη πανεπιστημιακές έδρες Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Η Έδρα Σύλβιας Ιωάννου στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες (Sylvia Ioannou Chair for Digital Humanities) στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου στοχεύει στη δημιουργία διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος (Master και Διδακτορικού) και την παραγωγή ερευνητικού έργου στον τομέα των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Πρόκειται για έναν ραγδαία ανερχόμενο τομέα, που χαρακτηρίζεται από τη σύμπραξη των παραδοσιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών και της διαρκώς εξελισσόμενης Ψηφιακής Επιστήμης και Τεχνολογίας.


Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, και η Διευθύντρια του Sylvia Ioannou Foundation, Άρτεμις Σκούταρη

Η τελετή υπογραφής της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, στην αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου.


Από αριστερα: Στέλιος Χριστοδούλου (μέλος του Sylvia Ioannou Foundation και γιος της Σύλβιας Ιωάννου), Άρτεμις Σκούταρη (διευθύντρια του Sylvia Ioannou Foundation), καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης (Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου), Σύλβια Ιωάννου (ιδρύτρια του Sylvia Ioannou Foundation), Μάνθος Μαυρομμάτης (πρόεδρος συμβουλίου Πανεπιστημίου Κύπρου)

Η Διευθύντρια του Sylvia Ioannou Foundation, κ. Άρτεμις Σκούταρη, εξέφρασε την προσδοκία πως η νέα αυτή πανεπιστημιακή έδρα θα αποτελέσει φυτώριο νέων ερευνητών και πως, υπό την αιγίδα της Φιλοσοφικής Σχολής και «με τη σύμπραξη όλων των Τμημάτων και των Σχολών του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα συμβάλει με ουσιαστικό διδακτικό και ερευνητικό έργο στον διεπιστημονικό διάλογο της εποχής μας».

Στιγμιότυπο από την τελετή υπογραφής

Ο Πρύτανης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, τόνισε πως οι Ψηφιακές Επιστήμες διατηρούν ζωντανή τη μνήμη, διαφυλάττουν την ιστορία και διασώζουν πολύτιμο υλικό.
Υπογράμμισε πως η Έδρα Σύλβιας Ιωάννου έρχεται να μελετήσει «το ψηφιακό οικοσύστημα», έναν χώρο όπου «ανθρωπιστικές και θετικές επιστήμες δεν ταξιδεύουν πια παράλληλα: διαλέγονται, εξελίσσονται χάρη στην αλληλεπίδρασή τους και δημιουργούν μιαν υπέροχη σύνθεση που, με τη σωστή χρήση, μόνον ωφέλιμη μπορεί να είναι για τον άνθρωπο και την εξέλιξή του».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ