Μυτιληναίος: Κορυφαίος παραγωγός αλουμίνας στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της επένδυσης των 400 εκατ. δολαρίων τον επόμενο μήνα

Ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμίνας στην Ευρώπη θα καταστεί ο ελληνικός βιομηχανικός όμιλος Μυτιληναίος με την επένδυση ύψους 400 εκατ. δολαρίων στην Ελλάδα, που ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα.

Τη σχετική επισήμανση κάνει το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του στο οποίο φιλοξενεί και δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου, Ευάγγελου Μυτιληναίου.

Οπως αναφέρει, παρά την ύφεση της Ελλάδας από το 2008 έως το 2016, η Μυτιληναίος, της οποίας η δραστηριότητα εκτείνεται από την παραγωγή μετάλλων έως την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα πήγε καλά χάρη στην επέκταση στο εξωτερικό και τη δαπάνη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε νέο εξοπλισμό για να μειώσει κατά το ήμισυ το κόστος παραγωγής.

«Ελπίζουμε να αρχίσουμε να κατασκευάζουμε τη νέα μονάδα αλουμίνας με ετήσια δυναμικότητα 1 εκατομμυρίου τόνου το 2018», δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος στο διεθνές πρακτορείο.

Ο όμιλος ήδη διαθέτει διυλιστήριο αλουμινίου στην κεντρική Ελλάδα με ετήσια παραγωγή 820.000 τόνων.

O κ. Mυτιληναίος ανέφερε πως η εταιρεία θα επιχειρήσει να οριστικοποιήσει την απόφαση για την επένδυση στις 22 Δεκεμβρίου, με την υπογραφή του CEO και της 12μελούς εκτελεστικής επιτροπής.

«Θα είναι μια επένδυση ορόσημο, καθιστώντας μας κορυφαίος παραγωγός αλουμινίου στην Ευρώπη», είπε.

Ο όμιλος Μυτιληναίος άντλησε 300 εκατ. ευρώ από 5ετές ομόλογο τον Ιούνιο και ο κ. Mυτιληναίος διευκρίνισε πως μέρος των εσόδων θα χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτηθεί το νέο εργοστάσιο παραγωγής αλουμίνας.

Παράλληλα, ο όμιλος Μυτιληναίος εξάγει το σύνολο της αλουμίνας που παράγει. Το 2008 υπέγραψε 10ετές συμβόλαιο για να πουλήσει πάνω από 5 εκατομμύρια τόνους στην ελβετική Glencore, σε ένα deal αξίας περίπου 2 δισ. δολαρίων. Το συμβόλαιο αναμενόταν να λήξει φέτος, ωστόσο η εταιρεία το επέκτεινε έως το 2025, επισήμανε ο κ. Mυτιληναίος χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Reuters επισημαίνει ότι η τιμή του αλουμινίου έχει επιδοθεί σε ράλι φέτος, λαμβάνοντας ώθηση από τις περικοπές παραγωγής που εφαρμόζονται στην Κίνα λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ο όμιλος Mυτιληναίος αναμένει ότι οι πωλήσεις φέτος θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ και ότι τα προ φόρων κέρδη θα ανέλθουν στα 200 εκατ. ευρώ. «Θα επαληθεύσουμε τις προβλέψεις μας» είπε ο κ. Mυτιληναίος. «Μετά την αφαίρεση των φόρων, θα έχουμε καθαρά κέρδη 160 με 170 εκατ. ευρώ», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μυτιληναίος αλουμίνα Reuters

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ