Γερμανία: Κατά του μεγάλου συνασπισμού η νεολαία του SPD - iefimerida.gr

Γερμανία: Κατά του μεγάλου συνασπισμού η νεολαία του SPD

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αναμένω από τον πρόεδρο του κόμματος Μάρτιν Σουλτς ότι θα παραπέμψει απόψε (σ.σ. κατά τις συζητήσεις του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ, την καγκελάριο Μέρκελ και το πρόεδρο του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας Χορστ Ζέχοφερ) στην πρόσφατη απόφαση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) ότι δεν θα προχωρήσουμε σε μεγάλο συνασπισμό (μαζί τους). Μόνο το Συνέδριο την επόμενη εβδομάδα μπορεί να αναθεωρήσει αυτήν την απόφαση. Δεν είναι επιτρεπτό να πιεστούμε να κάνουμε μεγάλο συνασπισμό επειδή είναι βολικό για τους Χριστιανοδημοκράτες», είπε ο Κέβον Κίνερτ ο νέος επικεφαλής της νεολαίας του Κόμματος σε συνέντευξή του στην «Neue Osnabrücker Zeitung».

Ο Φρανκ Μπσίρσκε επικεφαλής του Ενιαίου Συνδικάτου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Γερμανίας (Ver.di) κάλεσε από την πλευρά του το SPD να προχωρήσει σε σοβαρές συζητήσεις για να σχηματισθεί κυβέρνηση: «Σε πολλούς ψηφοφόρους θα ήταν ασφαλώς δύσκολα κατανοητό εάν το SPD δεν προχωρήσει σε σοβαρές διερευνητικές συζητήσεις για το τί μπορεί να επιτευχθεί με ένα νέο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες. Εάν αποτύχουν και αυτές οι συζητήσεις όπως για την «Τζαμάικα», θα πρέπει μολαταύτα το SPD να προσπαθήσει να καταστήσει δυνατή μια σταθερή κυβέρνηση (ενν. ανοχή σε κυβέρνηση μειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών)».

Τις προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης στην Γερμανία επιβάρυνε όμως η συγκατάθεση του χριστιανοκοινωνιστή (CSU) υπουργού Γεωργίας Κρίστιαν Σμιτ στην ψήφιση της παράτασης της χρήσης του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη για ακόμη πέντε χρόνια στην Ε.Ε., παρά την αντίθετη γνώμη τόσο της καγκελαρίας όσο και του κυβερνητικού εταίρου (των Χριστιανοδημοκρατών) SPD.

«Αυτό το οποίο διέπραξε ο κ. Σμιτ αποτελεί καταστρατήγηση του Συντάγματος», δήλωσε ο Κάρστεν Σνάιντερ, διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD στο πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ARD, ο οποίος πρόσθεσε ότι «οι κεντρόφυγες δυνάμεις εντός των Χριστιανοδημοκρατών και η ασαφής εσωκομματική κατάσταση η οποία υπάρχει εντός του CSU, καθιστά τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Τη δυνατότητα για έναν νέο μεγάλο συνασπισμό δεν την βλέπω προς το παρόν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, η -θεωρούμενη και ως μία εκ των διαδόχων της καγκελαρίου Μέρκελ- χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου του Ζάαρλαντ Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ εξέφρασε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) την κατανόησή της για την αντίδραση του SPD επί του θέματος αυτού, και τάχθηκε υπέρ «του μεγάλου συνασπισμού για να δημιουργηθεί μια σταθερή κυβέρνηση. Μόνον εάν αυτό δεν επιτευχθεί θα μπορούσε να γίνει κυβέρνηση μειοψηφίας», όπως είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ νεολαία SPD Γερμανία Συνασπισμός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ