Πέθανε ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης, εμβληματική μορφή της Ερμού -Η ζωή του παλαιότερου εμπόρου του κέντρου [εικόνες] - iefimerida.gr

Πέθανε ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης, εμβληματική μορφή της Ερμού -Η ζωή του παλαιότερου εμπόρου του κέντρου [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης, ο παλαιότερος έμπορος της Αθήνας, η εμβληματική μορφή της Ερμού με το γνωστό κατάστημα γυναικείων ενδυμάτων, που επέλεξε να επισκεφτεί το ζεύγος Μακρόν κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας, πέθανε σε ηλικία 98 ετών.

Εμπορος «παλαιάς κοπής», ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης έχει συνδέσει το όνομά του με παραδοσιακό εμπόριο στην Αθήνα.

Ο παλαιότερος έμπορος της Αθήνας μέχρι τελευταία έδινε καθημερινά το «παρών» στην επιχείρησή του, η οποία ιδρύθηκε το 1860.

Πέθανε ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης, εμβληματική μορφή της Ερμού -Η ζωή του παλαιότερου εμπόρου του κέντρου [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Το κατάστημα μεταφέρθηκε στη σημερινή του διεύθυνση, Ερμού 27, ιδιοκτησίας του Δημήτρη Αλεξανδράκη, πατέρα του Ευτύχιου, το 1933.

Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Στάμο Παπαδάκη. Η χαρακτηριστική του αρχιτεκτονική, εμπνευσμένη από την περίοδο Bauhaus, και το ιδιαίτερα καλλιτεχνημένο εσωτερικό του προσφέρουν μέχρι σήμερα μοναδικό καταφύγιο αισθητικής και αρμονίας στην καρδιά της Αθήνας.

Με την επιτυχή διαχείριση του Αλεξανδράκη, το κατάστημα ξεπερνά τις δυσκολίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και καθιερώνεται ως εμπορική επιχείρηση που προσφέρει υψηλή ποιότητα με επιλεγμένες εισαγωγές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Πιστοί πελάτες παρήλαυναν από την επιχείρηση, που βραβεύτηκε με το βραβείο της παλαιότερης εμπορικής επιχείρησης.

Ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης σπούδασε στη Γαλλία σχέδιο μόδας, αντικείμενο συναφές με εκείνο της οικογενειακής επιχείρησής του.

Πέθανε ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης, εμβληματική μορφή της Ερμού -Η ζωή του παλαιότερου εμπόρου του κέντρου [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) έχει απονείμει στον Ευτύχιο Αλεξανδράκη το βραβείο «Επιχείρηση και Παράδοση».

Ιδιαίτερη στιγμή για τον έμπορο, εκείνη στην οποία φωτογραφήθηκε με το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας, αφότου Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν σταμάτησαν μπροστά στη βιτρίνα του καταστήματος «Αλεξανδράκης».

Πέθανε ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης, εμβληματική μορφή της Ερμού -Η ζωή του παλαιότερου εμπόρου του κέντρου [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης ήταν μέλος μιας πολυμελούς οικογένειας. Ο ίδιος και τα πέντε αδέλφια του πολέμησαν στον πόλεμο του 1940. Μάλιστα ο αδελφός του Αλέξανδρος Αλεξανδράκης ήταν ζωγράφος και είχε εικονογραφήσει το Αναγνωστικό της Ε' Δημοτικού που κυκλοφόρησε το 1958 με εικόνες που είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές για τον πόλεμο του '40.

Πέθανε ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης, εμβληματική μορφή της Ερμού -Η ζωή του παλαιότερου εμπόρου του κέντρου [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Εργο ζωγραφικής του αδελφού του Ευτύχιου Αλεξανδράκη

Για τις δυσκολίες στη μακρόχρονη πορεία του, ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης σε παλαιότερη του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «στον πόλεμο ο πατέρας μου, πούλησε όλα τα εμπορεύματα, διότι υπήρχαν πολλοί πελάτες, οι οποίοι ζητούσαν να αγοράσουν ρούχα και η πλειονότητα των εμπόρων τα έκρυβε. Μείναμε 4 χρόνια κατά τη διάρκεια του πολέμου χωρίς εμπόρευμα. Παράλληλα, είχαμε δελεαστικές προτάσεις να πουλήσουμε το μαγαζί, αλλά ο πατέρας μου ήταν πολύ έξυπνος και συνετός στη σκέψη του και το απέκλειε λέγοντας μου ότι "τουλάχιστον να ερχόμαστε να πίνουμε ήσυχα το καφέ μας...

Πίστευε ότι πρέπει να έχεις πρώτα στέγη επαγγελματική και μετά στέγη για την οικογένεια. Ήταν, όμως, μαύρη περίοδος, έβλεπες τη δυστυχία παντού. Όλα τα μαγαζιά κλειστά. Εδώ ήταν κατεβασμένα τα ρολά. Ανοίγαμε, μεν, κάθε μέρα και κάθε μεσημέρι κλείναμε, αλλά φεύγοντας πηγαίναμε τοίχο-τοίχο μήπως τρώγαμε καμία αδέσποτη».

Όταν τελείωσε ο πόλεμος, το ξαναρχίσαμε το μαγαζί, λέει ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης. «Γράψαμε στους ξένους προμηθευτές μας στην Αγγλία, Γαλλία κλπ, και εκείνοι πρόθυμοι μας εφοδίασαν εμπορεύματα. Ο πατέρας μου, δεν μου έδινε πρωτοβουλίες. Πίστευε ότι "η πρωτοβουλία δεν δίδεται, αλλά λαμβάνεται". Του έδωσα όμως την ικανοποίηση και είδε τη επιχείρηση μετά τον πόλεμο να αναπτύσσεται και δεν έκλεισε όπως οι περισσότερες και αυτό τον χαροποίησε πολύ. Έκτοτε το κατάστημα ανθεί».

Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ευτύχιος Αλεξανδράκης Ερμού
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ