Επί ποδός πολέμου βρίσκονται το Ιράν και το Ισραήλ - iefimerida.gr

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται το Ιράν και το Ισραήλ

Βρετανία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα άκρα έχουν φτάσει οι σχέσεις του Ισραήλ με το Ιράν, μετά την εμφάνιση δύο ιρανικών πολεμικών πλοίων τα οποία πέρασαν το Σουέζ με κατεύθυνση τη Συρία όπου είχαν πάει «να παράσχουν ναυτική εκπαίδευση στο συριακό Πολεμικό Ναυτικό βάσει συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες».

Τελικώς τα πλοία πήραν το δρόμο της επιστροφής ωστόσο η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει την οργή του Ισραήλ και τον σκεπτικισμό των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς ανεβάζουν το θερμόμετρο σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη γεωστρατηγική περιοχή.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο, πάντως, ανακοίνωσε χθες ότι δεν έχει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα δύο πλοία έδεσαν στην Ταρτούς της Συρίας. «Φαίνεται ότι ήταν μια διέλευση ρουτίνας από το κανάλι του Σουέζ και τώρα επιστρέφουν», σημείωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας Τζορτζ Λιτλ διαψεύδοντας ουσιαστικά τους ισχυρισμούς της Τεχεράνης.

Το ταξίδι των δύο πλοίων ερμηνεύθηκε ως επίδειξη ισχύος του Ιράν, καθώς την ώρα που τα ιρανικά πλοία περνούσαν έξω από τις ισραηλινές ακτές, το Ιράν απειλούσε ότι θα αναλάβει προληπτική δράση στην περίπτωση που τεθούν σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα της χώρας από τους εχθρούς της. «Η στρατηγική μας τώρα είναι ότι εάν αισθανθούμε πως οι εχθροί μας θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα του Ιράν και αποφασίσουν να το κάνουν, θα δράσουμε χωρίς να περιμένουμε τις ενέργειές τους», δήλωσε ο υπαρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν Μοχάμεντ Χεγιαζί.

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η ιρανική προειδοποίηση παρά την διατύπωση έχει έναν συγκεκριμένο παραλήπτη, το Ισραήλ. Όμως το Τελ Αβίβ είναι ήδη σε επιφυλακή και προετοιμάζεται για ενδεχόμενη επίθεση της Τεχεράνης. Έτσι το ερώτημα για τους αναλυτές είναι αν και πως θα μπορούσε να εκδηλωθεί μια τέτοια επίθεση που θα προέρχεται είτε από το Ιράν είτε από το Ισραήλ.

Η Ουάσιγκτον παρακολουθεί με ανησυχία την υπόθεση, ενώ πολλοί διατυπώνουν επιφυλάξεις ως προς την επιχειρησιακή ικανότητα του Ισραήλ να αναλάβει μόνο του μια τέτοια επιχείρηση. Μιλώντας στους «New York Times», Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι Ισραηλινοί πιλότοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν 1.600 χιλιόμετρα μη φιλικού εναέριου χώρου μέχρι να χτυπήσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Συνεπώς απαιτείται να αντιμετωπίσουν την ιρανική αεράμυνα και στη συνέχεια να χτυπήσουν τους στόχους τους. Ωστόσο για να είναι πραγματοποιήσιμη μια τέτοια αποστολή απαιτούνται τουλάχιστον 100 μαχητικά, τα οποία θα έπρεπε να ανεφοδιαστούν με καύσιμα στον αέρα.

«Ολες αυτές οι αυθεντίες που λένε “α ναι, να βομβαρδίσουμε το Ιράν” πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι τόσο εύκολο», δηλώνει στην αμερικανική εφημερίδα ο απόστρατος πτέραρχος Ντέιβιντ Ντέπτουλα, ο οποίος είχε σχεδιάσει τις επιχειρήσεις από αέρος στον Κόλπο το 1991 και στο Αφγανιστάν το 2001.

Τι φοβάται το Πεντάγωνο

Στην Ουάσιγκτον είναι διάχυτη η ανησυχία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποχρεωθούν να ολοκληρώσουν μια επιχείρηση που θα ξεκινήσει μονομερώς το Ισραήλ. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι εκτός του βεληνεκούς της ισραηλινής επιχειρησιακής ικανότητας. Κατά συνέπεια μια μονομερής δράση του Ισραήλ θα εξανάγκαζε σε συμμετοχή όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και τη Βρετανία, τη Γαλλία και ενδεχομένως τη Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ