Χίος: Δικαστικό «μπλόκο» στην επέκταση του κέντρου υποδοχής προσφύγων -Αντιδρά το υπουργείο - iefimerida.gr

Χίος: Δικαστικό «μπλόκο» στην επέκταση του κέντρου υποδοχής προσφύγων -Αντιδρά το υπουργείο

Διακόπηκαν οι εργασίες επέκτασης της ΒΙΑΛ (Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι εργασίες επέκτασης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων της ΒΙΑΛ, στη Χίο, διακόπηκαν την Τετάρτη, με δικαστική απόφαση.

Η ειρηνοδίκης Χίου αποφάσισε τη διακοπή των εργασιών, που ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης, μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, όταν θα συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα που υπέβαλε ο δήμος Χίου.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εξέλιξη, ο δήμαρχος Χϊου Μανώλης Βουρνούς σημείωσε ότι στόχος παραμένει η αποσυμφόρηση του νησιού με μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και ενεργοποίηση του δεύτερου σκέλους της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που αφορά τις επιστροφές στις πατρίδες τους, όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Νωρίτερα, περίπου 100 κάτοικοι του χωριού Χαλκειός, κοντά στη ΒΙΑΛ, απέκλεισαν τις δύο εισόδους του στρατοπέδου στο οποίο φυλάσσονταν οι οικίσκοι που μεταφέρονταν στο κέντρο υποδοχής, εμποδίζοντας τις νταλίκες να συνεχίσουν τη διαδικασία.

Αντιδράσεις από το υπουργείο

«Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι σημαντικά ενόψει του χειμώνα», σχολίασαν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο ΑΠΕ.

Οι ίδιες πηγές αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη δικαστική απόφαση, αλλά επέρριψαν ευθύνες στον δήμο, για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί με την εξέλιξη αυτή. «Οι πρόσφυγες και μετανάστες με την τοπική κοινωνία και την ελληνική πολιτεία θα αντιμετωπίσουν από κοινού την κατάσταση», σημείωναν ακόμη.

Την Τρίτη κάτοικοι της Χίου θα μετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει ο δήμος Λέσβου έξω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αίτημα να γίνει αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες. Οι πηγές του υπουργείου απαντούν ότι «πρέπει να σταματήσει η υποκρισία και τα κροκοδείλια δάκρυα για τους πρόσφυγες και μετανάστες από αυτούς που κάνουν κινήσεις χωρίς να λαμβάνουν ούτε κατ' ελάχιστον υπόψη τους τα προβλήματα που τους δημιουργούν».

Παράλληλα επισημαίνουν ότι τον τελευταίο μήνα έχουν μετακινηθεί 3.513 αιτούντες άσυλο από τα νησιά προς την ενδοχώρα, εκ των οποίων οι 548 από τη Χίο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χίος πρόσφυγες ασφαλιστικά μέτρα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ