Ακόμη και το σεξ περνάει κρίση στη Βενεζουέλα -Το δίλημμα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια - iefimerida.gr

Ακόμη και το σεξ περνάει κρίση στη Βενεζουέλα -Το δίλημμα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια

Σε δίλημμα τα ζευγάρια στη Βενεζουέλα (Φωτογραφία: AP/ Fernando Llano)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φάρμακα, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης... όλα είναι σε έλλειψη στη Βενεζουέλα. Δεν έχουν εξαφανιστεί όμως μόνο αυτά από τα ράφια. Οι κάτοικοι της χώρας δεν μπορούν να βρουν πλέον ούτε αντισυλληπτικά.

Ισως ακούγεται μικρό πρόβλημα, για τους ανθρώπους που πρέπει να στηθούν στην ουρά για να πάρουν λίγο ψωμί, ή αδυνατούν να προμηθευτούν από αντιβιοτικά μέχρι φάρμακα για τον καρκίνο. Ομως, η έλλειψη των αντισυλληπτικών θέτει στα ζευγάρια ένα σημαντικό δίλημμα: να συνεχίσουν τις σεξουαλικές επαφές τους ή όχι;

Οι περισσότεροι επιλέγουν το πρώτο, αλλά οι συνέπειες είναι σοβαρές. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία, γιατροί στη Βενεζουέλα μιλούν για «έκρηξη» στις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, σύμφωνα με την Washington Post.

Το πρόβλημα είναι τέτοιο, που τα ΜΜΕ δημοσιεύουν άρθρα για το πώς οι γυναίκες μπορούν να υπολογίζουν τις γόνιμες μέρες τους, ενώ η ιστοσελίδα Cactus24 έφτασε στο σημείο να δημοσιεύσει 15 τρόπους για να μην μείνει κάποια έγκυος. Μεταξύ άλλων, συμβουλεύει τις γυναίκες να τρώνε παπάγια δύο φορές την ημέρα και να πίνουν δύο κούπες τσάι με πιπερόριζα.

Πολλές γυναίκες στη Βενεζουέλα στράφηκαν στα social media για να βρουν λύση, όπου γίνονται ανταλλαγές ή πωλήσεις αντισυλληπτικών χαπιών ή διαφραγμάτων, αλλά σε τιμές μαύρης αγοράς. Αλλες, παρακαλούν φίλους και συγγενείς να τους στείλουν χάπια από το εξωτερικό.

Επί χρόνια, τα προφυλακτικά, τα αντισυλληπτικά χάπια και τα διαφράγματα δίδονταν δωρεάν από πολλά δημόσια νοσοκομεία, ή μέσω κυβερνητικών προγραμμάτων. Ομως όλα αυτά σταμάτησαν εξαιτίας της κρίσης. Το πρόβλημα έχει πολλαπλές συνέπειες. Γιατροί μιλούν για αύξηση των επικίνδυνων προσπαθειών τερματισμού εγκυμοσύνης στο σπίτι. Αλλωστε, στη χώρα η άμβλωση επιτρέπεται μόνο αν διατρέχει κίνδυνο η ζωή της μητέρας.

Η Μαρίσα Λορέτο, γιατρός σε μαιευτήριο στο Καράκας, είπε στην Washington Post μία χαρακτηριστική περίπτωση. Πρόσφατα έπρεπε να βοηθήσει γυναίκα που προσπάθησε να τερματίσει την εγκυμοσύνη βάζοντας μαϊντανό και απορρυπαντικό πλυντηρίου στη μήτρα της! Η γυναίκα πήγε αιμορραγώντας στο νοσοκομείο και με συσπάσεις που τελικά προκάλεσαν αποβολή. Ομως, όπως συχνά συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, έπαθε μόλυνση και τελικά οι γιατροί αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν τη μήτρα της.

Παράλληλα όμως υπάρχει ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων HIV, όπως και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών, ανάμεσά τους γονόρροια, σύφιλη και έρπης. Σύμφωνα με την Μαρία Εουτζένια Λανταέτα, του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Καράκας, οι ασθενείς με HIV που δέχονται θεραπεία εκεί αυξήθηκαν σε 5.600 φέτος, από 3.000 το 2014.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ