Μεγαλύτερη δόμηση για το πάρκο του Φαλήρου - τι περιλαμβάνει το master plan - iefimerida.gr

Μεγαλύτερη δόμηση για το πάρκο του Φαλήρου - τι περιλαμβάνει το master plan

Φαληρικός Όρμος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αύξηση στον μέγιστο επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης – από τα 2.500 τ.μ. στα 4.000 τ.μ. – στον Φαληρικό Όρμο ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το πάρκο.

Εξηγώντας τους λόγους αύξησης της προβλεπόμενης δόμησης, ο κ. Σηφουνάκης ανέφερε χθες στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, στην οποία παρουσίασε τη μελέτη ανάπλασης, πως αν δεν γινόταν η αύξηση η λειτουργία του πάρκου θα είχε αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα.

«Τα αποτελέσματα της τεχνικο-οικονομικής μελέτης κατέδειξαν ότι με τον αρχικό σχεδιασμό η λειτουργία του πάρκου θα είχε αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα και γι' αυτό έπρεπε να ενισχυθούν οι δραστηριότητες και τα πολεοδομικά μεγέθη σχεδιασμού», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Αναλογικά προέκυψε αύξηση στη μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη από 5.500 τ.μ. σε 8.600 τ.μ. Επιπλέον, επετράπη η δημιουργία ανοιχτών στεγάστρων για υποδοχή υπαίθριων δραστηριοτήτων με προστασία από τα φυσικά στοιχεία αλλά και την ενεργειακή εξυπηρέτηση του πάρκου».

Μεγαλύτερη δόμηση για το πάρκο του Φαλήρου - τι περιλαμβάνει το master plan | iefimerida.gr 0

Τι περιλαμβάνει το master plan του Φαληρικού Όρμου

Η πρόταση για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου βασίζεται σε σχέδια του ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο και βασικοί άξονες είναι οι εξής:

  • υπογειοποίηση και μετατόπιση της Λεωφόρου Ποσειδώνος,
  • αντιπλημμυρική προστασία της Καλλιθέας και του Μοσχάτου,
  • μετασκευή του κλειστού γυμναστηρίου Τάε Κβον Ντον σε μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο,
  • ολοκλήρωση των ολυμπιακών έργων και εγκαταστάσεων 
  • διαμόρφωση της περιοχής σε αστικό πάρκο.

Με την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, δημιουργείται ένας ενιαίος χώρος 1.000 στρεμμάτων, στα οποία μπορεί να δομηθούν 4.000 τ.μ. Για τη συντήρηση του πάρκου, ο Νίκος Σηφουνάκης ανέφερε χθες πως «κατά τη διαβούλευση επί της Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης αναδείχθηκε και από τους φορείς η κυρίαρχη απαίτηση για τη βιώσιμη λειτουργία του πάρκου ώστε να αποτελεί έναν ελκυστικό και ασφαλή προορισμό για τους χρηστές του και να μπορεί να αποφέρει έσοδα ικανά για τη χρηματοδότηση των δαπανών λειτουργίας και συντήρησής του».

«Η πρόταση του Ρέντσο Πιάνο μας ενθουσίασε», τόνισε ο κ. Σηφουνάκης αναφερόμενος στο ταξίδι που πραγματοποίησαν με την πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη στη Γένοβα, όπου βρίσκεται το στούντιο του αρχιτέκτονα.

«Ο παράκτιος χώρος με την πλαζ στις Τζιτζιφιές, στο Νέο Φάληρο και το Μοσχάτο, που έχει καταστραφεί από τις υπερυψωμένες επιχώσεις από την εποχή της χούντας, εμφάνιζε επιτέλους μια τελείως διαφορετική εικόνα».

Το συνολικό κόστος των μελετών είναι 2.280.000 ευρώ. Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ολοκληρώνεται η μελέτη βιωσιμότητας. Οι τελικές μελέτες θα κατατεθούν τον Οκτώβριο ενώ χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» το οποίο θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή της Λυρικής Σκηνής και της Νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης, στον χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου, πάλι σε σχέδια του Ρέντζο Πιάνο.

Το έργο ανάπλασης θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και έχει χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του 2014. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 200-250 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ