Μονομαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη: «Βόμβες» στη Βουλή, μισόλογα για τον μεσάζοντα - iefimerida.gr

Μονομαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη: «Βόμβες» στη Βουλή, μισόλογα για τον μεσάζοντα

Φωτογραφία: ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/Intimenews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η «μητέρα των μαχών» όπως χαρακτηρίστηκε η μονομαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη κατά την συζήτηση στη Βουλή για την πώληση βλημάτων στην Σαουδική Αραβία είχε... απ’ όλα.Εντονες αντιπαραθέσεις, υψηλούς τόνους, προειδοποιήσεις, απειλές, χιούμορ, φωνές και πρωτοτυπίες.

Οπως το πρωτοφανές γεγονός ότι παρέστη και έλαβε τον λόγο ο πρωθυπουργός σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών της ΝΔ, για την πώληση βλημάτων του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και Αεροπορικών Βομβών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, στη Σαουδική Αραβία, πράγμα που δεν προβλέπεται από τον κανονισμό. Ουσιαστικά η συζήτηση μετατράπηκε σε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση επιπέδου πολιτικών αρχηγών, αφού όλοι πήραν τον λόγο.

Ωστόσο, οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν φάνηκε να ικανοποίησαν την αντιπολίτευση η οποία δεσμεύτηκε ότι «δεν κλείνει η υπόθεση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε μια σειρά από ερωτήματα τα οποία – όπως είπε- δεν απάντησε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, στην δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε δριμύτερος με τα ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό τονίζοντας πως η υπόθεση πώλησης όπλων στην Σ. Αραβία «ξεκίνησε ως σκάνδαλο Καμμένου και εξελίσσεται σε σκάνδαλο Τσίπρα-Καμμένου». Για να απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας ότι «προσπαθείτε να δηλητηριάσετε την πολιτική ζωή του τόπου χωρίς αποδείξεις».

Μονομαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη: «Βόμβες» στη Βουλή, μισόλογα για τον μεσάζοντα | iefimerida.gr 0

Η παρέμβαση Μητσοτάκη

«Είστε μαζί επειδή ταιριάζετε» είπε ο κ. Μητσοτάκης στην πρωτολογία του, απευθυνόμενος σε Τσίπρα-Κάμμενο και πρόσθεσε: «Καταλήξατε ο ένας όμηρος του άλλου. Και όπως ήρθατε μαζί, θα φύγετε και μαζί. Χωρίς Καμμένο ο κ. Τσίπρας πέφτει και αν πάει σε εκλογές θα συντριβεί. Και χωρίς Τσίπρας ο κ. Καμμένος είναι απροστάτευτος. Δεν είστε δεμένος στο κατάρτι ως Οδυσσέας, είστε δεμένος χειροπόδαρα με Καμμένο. Μετά τις συνομιλίες με ισοβίτες ποιος θα έλεγε ότι θα τον υπερασπιζόσαστε και για σκανδαλώδεις πωλήσεις αμυντικού υλικού».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «σε οποιαδήποτε κανονική χώρα ο κ. Καμμένος θα είχε αποπεμφθεί» και έθεσε τα εξής ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό:

  1. Γιατί ενώ η Βουλή είχε επιλέξει μια διακρατική Government to Government συμφωνία, εσείς επιλέξατε έναν μεσάζοντα;
  2. Την ίδια στιγμή που η πρεσβεία μας στο Ριάντ είχε ρητά ενημερώσει ότι ο συγκεκριμένος δεν εκπροσωπεί τη Σαουδική Αραβία εσείς υπογράψατε με τον Βασίλειο Παπαδόπουλο.Γιατί;
  3. Ποιος έχει την ευθύνη που χάθηκαν 66 εκατ. ευρώ;
  4. Γιατί δεν ενημερώσατε τη Βουλή για την ύπαρξη του μεσάζοντα;
  5. Η Βουλή έχει συμφωνήσει να πουληθούν 300.000 βλήματα. Οι Σαουδάραβες ενδιαφέρονταν για 100.000 βλήματα. Πού θα πήγαιναν τα επιπλέον βλήματα και πού θα πήγαιναν τα λεφτά;
  6. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Σκάι ο κ.Καμμένος είπε ότι δεν γνωρίζει τον κ. Παπαδόπουλου. Από την εταιρεία του κ. Παπαδόπουλου προς τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, στις 27 Ιουνίου του 2017, γράφει ο κ. Παπαδόπουλος: «Σε συνέχεια σημερινής μας συνάντησης στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας και παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας...». Για δώστε το αυτό το χαρτί στον κ. Τσίπρα και στον κ. Καμμένο... Τα γνωρίζατε όλα αυτά κ. Τσίπρα και μετρήστε καλά την απάντησή σας. Τα γνωρίζατε όλα αυτά; Έγιναν όλα καλώς; Τον στηρίζετε, ναι ή όχι; Καθαρές κουβέντες.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό του συνέστησε: «Αντί κ.Τσίπρα να πετάξετε την μπάλα στην εξέδρα απαντήστε μας για τις μπίζνες του κ. Καμμένου και επειδή δεν θα το κάνετε αφήστε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Το δήθεν ηθικό σας πλεονέκτημα κατέρρευσε. Μιλάτε για πλεόνασμα, πλεόνασμα θράσους έχετε. Το θράσος σας δεν θα σας σώσει. Τα καθεστώτα κ.Τσίπρα όπως το δικό σας πέφτουν με πάταγο και πληρώνουν ακριβά την καταστροφή που προκάλεσαν. Μετά το πρώτο εξάμηνο του 2015 είπατε για τις αυταπάτες σας. Στη συνέχεια είπατε πως είστε ψεύτες και όχι κλέφτες. Κύριε Τσίπρα, ηγείστε μιας διεφθαρμένης κυβέρνησης. Οι πολίτες θα σας στείλουν στη μόνη πραγματική θέση που σας αξίζει».

Μονομαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη: «Βόμβες» στη Βουλή, μισόλογα για τον μεσάζοντα | iefimerida.gr 1

Η παρέμβαση Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του, επιτέθηκε στην ΝΔ και σε «φιλικά» ΜΜΕ ότι τον συκοφάντησαν.

«Σας δίνουν γραμμή μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν επιδοθεί σε λυσσαλέα επίθεση εναντίον της κυβέρνησης» υποστήριξε και πρόσθεσε: «Ενα μιντιακό λόμπι είναι αυτό που σας καθοδηγεί και σας δίνει γραμμή. Εκεί καταντήσατε την ΝΔ κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι τυχαίο ότι στοχοποιούν τον Καμμένο. Δεν θέλετε να χτυπήσετε τον Καμμένο, αλλά την κυβέρνηση και κυρίως αυτοί που θέλουν να σας δώσουν γραμμή με τα πρωτοσέλιδα τους».

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ακόμη ότι «ούτε κρύβομαι, ούτε εκβιάζομαι». Παράλληλα απαντώντας στην αιχμή Μητσοτάκη για το «θλιβερό σποτ» του Μαξίμου σχετικά με το μέρισμα, όπου διακρίνονταν τασάκι πούρου, ο πρωθυπουργός είπε: «Οταν έρχονται τηλεοπτικά συνεργεία στο γραφείο μου δεν ξεσκονίζω τίποτα, ούτε βγάζω τα δώρα που μου έχουν κάνει. Εσείς έχετε να κρύψετε, μετακόμιση θα κάνετε. Τα δώρα τις Ζίμενς, τα δάνεια του Κήρυκα Χανίων, το πόθεν έσχες που δεν έχετε υποβάλει».

Επί της ουσίας της υπόθεσης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν έχουμε να κάνουμε με μεσάζοντα αλλά με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο για να καταλήξουμε σε διακρατική συμφωνία».

«Ο εν λόγω εξουσιοδοτηθείς ήρθε το Μάιο του 2016 και παρουσίασε την εξουσιοδότηση που είχε από τον διευθυντή εξοπλισμών. Η ελληνική πλευρά ως όφειλε προχώρησε στις προβλεπόμενες διαδικασίες για να διαπιστώσει την εγκυρότητα της εξουσιοδότησης. Ζήτησε στον στρατιωτικό ακόλουθο της χώρας να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα της εξουσιοδότησης. Και το Σεπτέμβριο του 2016 υπάρχει πράγματι επίσημο αίτημα του ακολούθου για την επικύρωση της γνησιότητας της εξουσιοδότησης. Το Σεπτέμβριο του 2016 υπήρχε απάντηση από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας οτι το έγγραφο-και μάλιστα υπογεγραμμένο από το διευθυντή εξοπλισμών- είναι αυθεντικό και στις 17 Νοεμβρίου του 2016 επίσημο πιστοποιητικό προς χρήση ότι είναι αυθεντική η εξουσιοδότηση και έχουμε και το πιστοποιητικό που επικύρωσε η πρεσβεία στο Ριάντ άρα δεν έχουμε να κάνουμε με μεσάζοντα αλλά με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο για να καταλήξουμε σε διακρατική συμφωνία» είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα απαντώντας στην κατηγορία ότι ο Βασίλης Παπαδόπουλος, με τον οποίο υπέγραψε η κυβέρνηση τη συμφωνία, ήταν μεσάζοντας και όχι εκπρόσωπος της σαουδαραβικής κυβέρνησης, παράπεμψε τον κ. Μητσοτάκη και τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων στα απόρρητα, ειδικού χειρισμού, τηλεγραφήματα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών και του πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ (τα οποία δεν κατέθεσε στα πρακτικά λόγω απορρήτου, αλλά διευκρίνισε ότι μπορούν να τα διαβάσουν οι πρόεδροι των κομμάτων στο υπουργείο Εξωτερικών). Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, από την επικοινωνία αυτή καταρρίπτεται το βασικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης, ότι δηλαδή ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριαντ είχε ενημερώσει το υπουργείο Εξωτερικών πως ο κ. Παπαδόπουλος δεν ήταν εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών τα οποία επικαλέστηκε ο κ.Τσίπρας, προκύπτει ότι ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ τέσσερις μέρες μετά την επικύρωση της πιστοποίησης του κ.Παπαδόπουλου ως επίσημου εκπροσώπου της σαουδαραβικής κυβέρνησης, έστειλε τηλεγράφημα στον υπουργό Εξωτερικών που έλεγε ότι υπάρχει μια αξιόπιστη πηγή κοντά στον υπουργό Άμυνας Σαουδικής Αραβίας, η οποία εφέρετο να έχει παραστεί στο υπουργικό συμβούλιο της αραβικής χώρας και η οποία εκτιμούσε πως πρέπει να έρθει ο ίδιος ο υπουργός στην Αθήνα για να διαβουλευθεί, προκειμένου να πάρει η σαουδαραβική πλευρά σε χαμηλότερο τίμημα την αγορά του υλικού.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον πρέσβη της Ελλάδας στο Ριαντ να κατονομάσει την πηγή του -και ενώ είχε προηγηθεί επικοινωνία με τον πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας ο οποίος διαβεβαίωσε ότι πλην των υπουργών ουδείς τρίτος παρίσταται στα υπουργικά συμβούλια της χώρας του. «Και φαντάζεστε ότι η πηγή ήταν κάποιος Σαουδάραβας, υπουργός, πρίγκηπας, έστω πριγκηπόπουλο. Κι όμως, ήταν Ελληνας. Η πηγή ήταν ο κ. Τζον Σφακιανάκης απο το Ηράκλειο Κρήτης!» αποκάλυψε ο κ.Τσίπρας για να προσθέσει: «Άλλος ενδιάμεσος! Που στην καλύτερη περίπτωση ήθελε να βρει μία τιμή καλύτερη για τη σαουδαραβική πλευρά. Στη χειρότερη περίπτωση, τι να φανταστώ εγώ; Το ποιος είναι αυτός, να το βρείτε εσείς. Εγώ το μόνο που βρήκα είναι ότι υπήρξε σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων το 2011 επί Παπακωνσταντίνου. Μπορεί να είναι εντιμότατος, αλλά δεν είναι η σαουδαραβική πλευρά όπως ισχυριστήκατε, είναι ενδιάμεσος κι αυτός», συνέχισε ο πρωθυπουργός, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει συγνώμη από τον υπουργό Άμυνας, τον υπουργό Εξωτερικών και το διπλωματικό σώμα.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι θα καταθέσει αίτημα για προ ημερήσιας συζήτηση στη Βουλή για τη φοροδιαφυγή.

Λίγο αργότερα, ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου απάντησε στον πρωθυπουργό και διέψευσε ότι ο Τζον Σφακιανάκης ήταν σύμβουλός του.

Δείτε το σχόλιο του αντιπροέδρου της ΝΔ για την ομιλία Τσίπρα:

Μονομαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη: «Βόμβες» στη Βουλή, μισόλογα για τον μεσάζοντα | iefimerida.gr 4

Δευτερολογία Μητσοτάκη

Επανερχόμενος στην δευτερολογία του, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως «αν κάποιοι ήρθαμε με ερωτήματα, σήμερα εδώ, φεύγουμε με βεβαιότητες». Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε πως «έδειχνε κάνει αγγαρεία».

«Δεν σας ήταν ευχάριστη η συζήτηση. Ήσασταν άβολος με πράγματα που λέγατε, υποπέσατε και σε αντιφάσεις. Αλλά μπρος στον κίνδυνο να χάσετε την καρέκλα, υπερασπιστήκατε με προσποιητό ενθουσιασμό τον κύριο Καμμένο» για να προσθέσει με νόημα: «Ό, τι αποκαλούσαμε σκάνδαλο Καμμένου, είναι σκάνδαλο Τσίπρα - Καμμένου. Αυτό επιβεβαιώθηκε». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα που του έθεσε.

«Αναφερθήκατε σε κάποιο κ. Σφακιανάκη τον οποίο δεν γνωρίζω. Λέτε ότι πράγματι ο κ. Παπαδόπουλος ήταν μεσάζων. Να το πείτε και εσείς καθαρά» τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε τα ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό .

«Γιατί σε μία διακρατική συμφωνία χρειάζονταν μεσάζοντες; Σας είχε προειδοποιήσει ο πρέσβης σας κύριε Τσίπρα για τον κ. Παπαδόπουλο.

Δεύτερο ερώτημα: Επιτρέπετε στον πρωθυπουργό κ. Πρόεδρε της Βουλής να διαβάζει το υλικό απόρρητων εγγράφων αλλά απαγορεύετε στους βουλευτές να δουν τα ίδια έγγραφα! Αυτό λέγεται συγκάλυψη! Είναι ντροπή αυτό που κάνετε!

Αν έχετε την καλοσύνη κύριε Τσίπρα διαβάστε μας και το τηλεγράφημα που έστειλε ο πρέσβημας τον Αύγουστο. Τι είπε κύριε Τσίπρα ο πρέσβης σε αυτό το τηλεγράφημα; Διαβάστε μας και το τηλεγράφημα του πρέσβη και πείτε μας αν ο κ. Παπαδόπουλος μετείχε στην αποστολή.

Πείτε μας αν ο πρέσβης έχει συμπεριλάβει στην επίσημη αποστολή τον κύριο Παπαδόπουλο κι αν αυτός συμμετέχει στο σουρεαλιστικό δράμα στο υπουργείο Άμυνας, όπου ο υπουργός έδωσε εντολή να συλληφθεί ο αξιωματικός που αποκάλυψε πράγματα! Ντροπή σας, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία έκαναν την δουλειά τους. Επιστρατεύσατε τον εισαγγελέα γιατί μπορεί να χάλασε μια μπίζνα.

Τι είπε ο πρέσβης στο τηλεγράφημα; Ποια είναι η επίσημη επικύρωση που είχε ο μεσάζοντας από τη Σαουδική Αραβία;

Πού είναι τα λεφτά; Γιατί χαμογελάτε; Εάν πραγματικά ήταν νόμιμη η συμφωνία, πού είναι τα λεφτά; Πού είναι τα 66 εκατ. που έπρεπε να πάρει το δημόσιο;

Θα υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία; Αν ναι, θα περιμένουμε επιτέλους να μπουν τα χρήματα στο ταμείο. Αν όμως χαλάσει για οποιοδήποτε λόγο, επειδή εσείς θέλατε να βάλετε έναν μεσάζοντα, υπάρχει μείζον ζήτημα γιατί λείπουν 66 εκατ. ευρώ

Για ποιον δουλεύει ο Παπαδόπουλος; ποιος είναι; είναι μεταφορέας; Ο ρόλος του είναι εξαιρετικά ύποπτος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ προειδοποίησε ότι «δεν τελειώνει εδώ αυτή η ιστορία γιατί η δικαιοσύνη θα ερευνήσει την υπόθεση αλλά και διότι υπάρχουν εργαλεία κοινοβουλευτικού ελέγχου που θα εξαντληθούν για να μάθουμε τι έχει συμβεί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ότι αύριο Τρίτη, συνεδριάζει η επιτροπή εξοπλισμών.

«Γιατί δεν ζητάτε κ. Καμμένο να προσέλθει ο κ. Κυριακίδης, ο αρμόδιος υπεύθυνος προϊστάμενος γεν. Διεύθυνσης εξοπλισμών, ο ταξίαρχος κ. Παπαδάκης, ο κ. Παπαδόπουλος, αν τον βρούμε ο κ. Σφακιανάκης να μάθουμε τι ρόλο είχε και μήπως να πούμε και στον διοικητή της ΕΥΠ κ. Ρουμπάτη να έρθει; Γιατί κρατικές υπηρεσίες ζήτησαν τη συμμετοχή της ΕΥΠ σε όλη αυτή την υπόθεση. Να έρθει ο κ. Ρουμπάτης, μήπως μας διαφωτίσει για τον πραγματικό ρόλο του κ. Παπαδόπουλου».

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε τον χαρακτηρισμό «θρασύδειλος» που του είχε αποδώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Εσείς είστε θρασύς γιατί μας κουνάτε το δάχτυλο όταν έχετε φωλιά λερωμένη. Και είστε δειλός γιατί δεν έχετε το θάρρος να αναγνωρίσετε τις δικές σας προσωπικές ευθύνες για υπόθεση που θα διερευνηθεί απολύτως. Οσο για την απειλή σας με προτεταμένο το δάχτυλο για συζήτηση για φοροδιαφυγή και Offshore εδώ θα είμαστε να συζητήσουμε για όλα. Για τη Siemens, να μας εξηγήσετε γιατί έκλεισε το εργοστάσιο. Για τα Paradise Papers. λλά θα μιλήσουμε και για τις σχέσεις του κ. Παππά με τον κ. Αρτεμίου και για τις σχέσεις της Αυγής με offshore εταιρείες, να μας αποκαλύψετε ποιος κρύβεται από πίσω. Και 17 ώρες και 27 όσες θέλετε να συζητάμε για αυτά τα θέματα» κατέληξε.

Μονομαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη: «Βόμβες» στη Βουλή, μισόλογα για τον μεσάζοντα | iefimerida.gr 5

Δευτερολογία Τσίπρα

Παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός επέμενε ότι «εδώ και 15 ημέρες εσείς και τα ΜΜΕ που σας στηρίζουν φτιάξατε μια σκευωρία για να φύγουν από την επικαιρότητα τα άλλα ζητήματα που δηλώσατε τη μεγάλη διάθεσή σας να συζητήσουμε».

«Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δουλεύουν για συγκεκριμένους ενδιάμεσους ενώ εμείς κλείνουμε επωφελείς συμφωνίες με τους επίσημους εκπροσώπους και αντί να απολογηθείτε για την αποκάλυψη. Εχετε θράσος!» υποστήριξε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Εκπροσωπείτε συμφέροντα, προσπαθείτε να δηλητηριάσετε την πολιτική ζωή του τόπου χωρίς αποδείξεις. Οτι ο Καμμένος ως υπουργός Αμυνας επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τον επίσημο εξουσιοδοτημένο της Σαουδικής Αραβίας για να πάρει υψηλότερο τίμημα. Ενώ εσείς θέλατε η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με άλλο ενδιάμεσο που τάχα εκπροσωπεί τη Σαουδική Αραβία». Μάλιστα ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η μεγαλύτερη ντροπή είναι ότι εμπλέκετε το διπλωματικό σώμα και τις Ενοπλες Δυνάμεις του τόπου δημιουργώντας παρακράτος μέσα στο κράτος. Αυτή η ευθύνη απέναντι στη χώρα θα σας ακολουθεί σε όλη σας τη διαδρομή. Καλή σας νύχτα κύριε Μητσοτάκη!».

Μονομαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη: «Βόμβες» στη Βουλή, μισόλογα για τον μεσάζοντα | iefimerida.gr 6

Καμμένος στη Βουλή: Ουδείς μεσάζων για τη Σαουδική Αραβία

«Ακούστηκαν και γράφτηκαν απίστευτα πράγματα τις τελευταίες ημέρες. Το παραμύθι του ψεύδους και της κατασυκοφάντησης τελειώνει εδώ. Παρουσιάζετε μια καθ' όλα νόμιμη υπόθεση ως διαφθορά. Ουδείς ενδιάμεσος, ουδείς μεσάζων. Είστε συνηθισμένοι από τις υποθέσεις που χειριζόσασταν εσείς. Γιατί δεν ζητήσατε τη σύγκληση της επιτροπής της Βουλής; Γιατί θέλατε να κατασκευάσετε σκάνδαλο», είπε στην αρχική του τοποθέτηση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Στη συνέχεια εξήγησε την «απλή υπόθεση», όπως είπε: «Η υπόθεση είναι πολύ απλή. Εγινε μια προσφορά απαξιωμένων πυρομαχικών και την αποδεχθήκαμε. Επέλεξα να φέρω 66 εκατ. στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών. Δεν υπάρχουν εδώ απόρρητα έγγραφα. Σε όλα τα διαβαθμισμένα σάς έχω δώσει πρόσβαση. Στηρίχθηκε όλη η υπόθεση σε μια καταγγελία του κ. Λοβέρδου για μια αναφορά ταξιάρχου. Δεν υπάρχει αναφορά ταξιάρχου. Εκλήθη σε απολογία. Τι λέει ο ταξίαρχος Παπαδάκης; "Αγνοώ παντελώς οποιαδήποτε αναφορά σχετική", λέει ο ταξίαρχος Παπαδάκης. Δεν υπάρχει αναφορά, υπάρχει ένα υποκλαπέν μήνυμα από το κομπιούτερ του. Εκανε αναφορά ο κ. Λοβέρδος. Το περιστατικό είχε να κάνει με την προσπάθεια κάποιων να χαλάσουν τη συμφωνία. Στο γραφείο μου ήρθε ο εισαγγελέας της στρατιωτικής Δικαιοσύνης. Εκλήθη εισαγγελέας για να δούμε εάν κάποιοι διακινούσαν απόρρητα».

Ο κ. Καμμένος ισχυρίστηκε, επίσης, ότι ο μεσάζων ήταν γνωστός από την εποχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. «Πριν από λίγο, κατόπιν αιτήματος που έλαβα από το ΥΠΕΞ, ο κ. Κωνσταντίνος Μητστοτάκης το 1988 αποφάσισε ότι η Εθνική Τράπεζα θα έδινε δάνειο στη Ρωσία για να πληρωθούν οι Ελληνες εξαγωγείς.

Το 1991 πήγε αποστολή στη Ρωσία μαζί με τον διοικητή της τράπεζας και μέσα στην αποστολή ήταν ο κ. Ηλίας Παπαδόπουλος με τον γιο του. Οι οποίοι εισέπραξαν 67 εκατ. Ο δικηγόρος του Παπαδόπουλου είναι βουλευτής της ΝΔ. Να σηκώσει το χέρι του ο βουλευτής για να δούμε ποιοι έχουν σχέσεις με τον Παπαδόπουλο. Επειδή γελάνε στο ΠΑΣΟΚ, ξέρετε πού τον γνώριζαν στο υπουργείο τον κ. Παπαδόπουλο; Η κυρία Γεννηματά τον πήγε το 2014», είπε ο υπουργός Αμυνας.

Μονομαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη: «Βόμβες» στη Βουλή, μισόλογα για τον μεσάζοντα | iefimerida.gr 7

Το tweet του Καμμένου κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή

Αφού ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Πάνος Καμμένος ανήρτησε στον λογαριασμό στο twitter φωτογραφία προερχόμενη από βίντεο στην οποία εμφανίζονται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πατέρα του Κωνσταντίνο.

Ο υπουργός Αμυνας γράφει πως πρόκειται για στιγμιότυπο από τη Μόσχα το 1992. «Με την οικογένεια Παπαδόπουλου που πήρε τα 67.000.000 στη Μόσχα από δάνειο της Εθνικής Τράπεζας το 1992 ήταν και ο Κυριάκος… (ως τι; )» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος.

Με την οικογένεια Παπαδόπουλου που πήρε τα 67.000.000 στη Μόσχα από δάνειο της Εθνικής Τράπεζας το 1992 ήταν και ο Κυριάκος ...(ως τί;) pic.twitter.com/fzhnsh0cKj

Κυβερνητική πηγή: Η σκευωρία Μητσοτάκη κατέρρευσε

Από το μέγαρο Μαξίμου μετά την συζήτηση σχολίαζαν ότι «κατέρρευσε η σκευωρία του προέδρου της ΝΔ».

Όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή: «Η Σαουδική Αραβία ουδέποτε αμφισβήτησε ότι ο Παπαδόπουλος ήταν εκπρόσωπός της αλλά όλα ξεκίνησαν από την παρέμβαση ενός Έλληνα ενδιάμεσού στον πρέσβη στο Ριάντ. Αυτός είναι ο πραγματικός μεσάζοντας ο οποίος επιδίωκε χαμηλότερο τίμημα, δηλαδή λιγότερα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο.

  • Ποιανού τις θέσεις υιοθέτησε πλήρως η ΝΔ;
  • Για ποιά συμφέροντα εργάζεται;
  • Θα απαντήσει γιατί το έκανε;
  • Θα ζητήσει συγγνώμη ο κ. Μητσοτάκης για τα ψέματά του; Εκθέτει τη χώρα και όχι την κυβέρνηση.

Τα υπόλοιπα τα είδε όλη η χώρα. Ακόμα μία παταγώδης αποτυχία της μιντιακής παραεξουσίας που καθοδηγεί τον κ. Μητσοτάκη και την ομάδα γύρω από αυτόν να πνίξουν τη χώρα στο βούρκο της συκοφαντίας. Η σκευωρία κατέρρευσε και τώρα είναι η ώρα να επιστρέψουμε στα μεγάλα ζητήματα που πρέπει να απασχολούν τη χώρα. Τη φοροδιαφυγή, τις οφσορ και τη διαφθορά. Θα συζητηθούν όλα στην προ ημερησίας που ζήτησε ο Πρωθυπουργός και στην οποία πάλι θα είναι απολογούμενος ο κ. Μητσοτάκης.

Αλλά και να προσηλωθούμε στη μεγάλη προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, όσο και αν ο κ. Μητσοτάκης και οι επιχειρηματίες καθοδηγητές του προσπαθούν να υπονομεύσουν αυτόν τον στόχο».

Μονομαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη: «Βόμβες» στη Βουλή, μισόλογα για τον μεσάζοντα | iefimerida.gr 8

Πηγές ΝΔ: Ο Τσίπρας δεν απάντησε σε κανένα από τα έξι ουσιώδη ερωτήματα

«Εμείς ήρθαμε στη Βουλή για να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον. Ο κύριος Τσίπρας, όμως, δεν απάντησε σε κανένα από τα έξι ουσιώδη ερωτήματα τα οποία έθεσε ο κ. Μητσοτάκης» σημειώνουν πηγές της ΝΔ για τη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

Ακόμη, οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι το πρώτο και βασικό ερώτημα, στο οποίο δεν απάντησε ο κ. Τσίπρας, είναι εάν υπάρχει ή δεν υπάρχει συμφωνία. «Κατά την κυβέρνηση έγιναν όλα τέλεια. Εφόσον έγιναν όλα τέλεια, τότε γιατί δεν εισέρρευσαν στα ταμεία του Δημοσίου 66 εκατομμύρια ευρώ; Τι είναι αυτό που φταίει που τα λεφτά αυτά δεν υπάρχουν;» συμπλήρωσαν.

Δεύτερο ερώτημα, στο οποίο ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το εξής: «Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο κύριος Βασίλης Παπαδόπουλος ήταν ο επίσημος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας. Στις 21 Αυγούστου του 2017 ήρθε στην Ελλάδα το κλιμάκιο των εκπροσώπων της Σαουδικής Αραβίας. Ήταν πενταμελές. Σε αυτό, όμως, δεν περιλαμβανόταν ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος».

Παράλληλα, τόνισαν ότι ο πρωθυπουργός «αποκάλυψε» μία αλληλογραφία με τον πρέσβη, στην οποία εμφανιζόταν ακόμη ένας μεσάζων. «Εμείς εδώ δεν ήρθαμε να διαλέξουμε ποιος είναι ο... ομορφότερος μεσάζων. Εμείς εδώ ήρθαμε να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον, να τηρήσουμε τον νόμο που προβλέπει ότι gοverment to gοverment δεν υπάρχουν μεσάζοντες. Και αυτό ακριβώς πιστοποιεί ο κ. Βίτσας με την τοποθέτησή του, την οποία ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε στα πρακτικά» επισήμαναν οι πηγές της ΝΔ και επέμειναν ότι «σε συμφωνίες κυβέρνησης με κυβέρνηση, σε συμφωνίες διακρατικές, σε συμφωνίες government to government δεν χωράνε μεσάζοντες. Είτε λέγονται Παπαδόπουλος, είτε λέγονται αλλιώς».

«Σε καμία περίπτωση δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να συζητήσουμε ποιος άλλος ενδιαφέρθηκε γι' αυτό. Είναι προφανές ότι ο Παπαδόπουλος είναι μεσάζων. Και με την ομιλία του πρωθυπουργού εμφανίστηκε και άλλος. Αυτό είναι κατάφωρη παραβίαση του νόμου, υπογράμμισαν οι πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπλήρωσαν: «Το πιο σημαντικό για τη ΝΔ είναι το πολιτικό ερώτημα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης και το οποίο περιμένουμε να απαντηθεί από τον πρωθυπουργό: Τα γνώριζε αυτά ο κ. Τσίπρας; Γνώριζε ο κ. Τσίπρας ότι υπήρχε μεσάζων και άλλος μεσάζων; Γνώριζε ο κ. Τσίπρας τι ακριβώς είχε συμβεί; Γνώριζε ο κ. Τσίπρας ότι δεν υπήρχε ο κ. Παπαδόπουλος τον Αύγουστο που ήρθε το κλιμάκιο της Σαουδικής Αραβίας; Και εν τέλει πού είναι η συμφωνία; Πού είναι τα λεφτά;».

Τέλος, όσον αφορά τα έγγραφα που έχει καταθέσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, οι πηγές της ΝΔ σημείωσαν ότι προκύπτει πως από τις 31 Αυγούστου του 2016 οι Σαουδάραβες έχουν επιφύλαξη για τον κ. Παπαδόπουλο. Ακόμη, τόνισαν ότι «ο κ. Καμμένος είχε σήμερα την αφέλεια να καταθέσει και το σημείωμα του πρέσβη της Ελλάδας, σύμφωνα με το οποίο Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για τη δραστηριότητα του κ. Παπαδόπουλου και εξέφρασαν επιθυμία οι συνομιλίες να γίνονται government to gοverment».

Μονομαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη: «Βόμβες» στη Βουλή, μισόλογα για τον μεσάζοντα | iefimerida.gr 9

Καμμένος: Η συμφωνία των 66 εκατ. ευρώ με τη Σαουδική Αραβία δεν έχει καταγγελθεί

Κατά την δευτερολογία του, ο υπουργός Αμυνας υποστήριξε ότι «στη Βουλή κατατέθηκαν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι δεν υπήρξε μεσάζων στην πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, και η αντιπολίτευση επιμένει για την ύπαρξη μεσάζοντα, διότι διαφορετικά καταρρέει το μυθιστόρημά της. Πλέον όμως τίθεται θέμα αξιοπιστίας της αντιπολίτευσης και αναρωτιέμαι αν μπορεί ο ελληνικός λαός να την πιστεύει», ε

Ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ σημείωσε ότι το ποσό της πώλησης θα κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας στο υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας και αναρωτήθηκε πώς μπορεί να υπάρξει μίζα σε μια τέτοια διαδικασία.

«Αν τα κράτη θέλουν να δώσουν προμήθεια, την δίνουν σε αυτούς που επιλέγουν και τον Βασίλη Παπαδόπουλο δεν τον επιλέξαμε εμείς, αλλά η Σ. Αραβία», τόνισε ο κ. Καμμένος.

Συνέχισε αναφέροντας ότι η σύμβαση που υπεγράφη από τον ναύαρχο και τον Βασίλη Παπαδόπουλο εστάλη, μέσω του πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ, στη Σαουδική Αραβία και μέσω του υπουργείου στον πρέσβη της Σ. Αραβίας στην Αθήνα. «Αποδείξαμε εγγράφως ότι ουδέποτε την ανακάλεσαν» επισήμανε.

Έκανε λόγο για «τεράστια ζημιά» που προκάλεσε η αντιπολίτευση και ρώτησε τον Ανδρέα Λοβέρδο, «μήπως μαζί με τα έγγραφα που έδωσε, δημοσιοποίησε και καμία "κλείδα" με κίνδυνο κατάρρευσης του κρυπτογραφικού συστήματος της χώρας».

Ο κ. Καμμένος είπε πως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ύψους 66 εκατ. ευρώ, φαίνεται ότι κάποιος «περί την κυβέρνηση της Σ. Αραβίας» άρχισε να διαπραγματεύεται, λέγοντας ότι θα εξασφαλίσει χαμηλότερη τιμή αγοράς και προτείνοντας τον εαυτό του για εκπρόσωπο της Σ. Αραβίας, προτείνοντας ταυτόχρονα στη σαουδαραβική κυβέρνηση να μην πληρώσει.

Επισήμανε ότι η συμφωνία δεν έχει καταγγελθεί και ότι η σαουδαραβική πλευρά, μέσω της πρεσβείας της στην Αθήνα, ζητά πίστωση χρόνου καθυστερώντας να απαντήσει. «Χωρίς ανέγκλητη πίστωση δεν υπάρχει συμφωνία» διευκρίνισε ο υπουργός. Σημείωσε δε, ότι υπάρχουν και εσωτερικά προβλήματα στη Σαουδική Αραβία αυτήν την περίοδο.

«Ως υπουργείο Εθνικής Άμυνας πήραμε έγκριση από τη Βουλή να πουλήσουμε άχρηστο υλικό, για το οποίο έπρεπε να πληρώσουμε προκειμένου να το καταστρέψουμε» είπε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας: «Θα ξαναπροσπαθήσουμε».

«Δεν θα πουλήσουμε ούτε σε τρομοκράτες ούτε σε όσους εξοντώνουν παιδιά, αλλά σε χώρες με τις οποίες είμαστε στον ίδιο άξονα, και με την Σ. Αραβία είμαστε στον ίδιο άξονα: μην ξεχνάτε ότι στηρίζει την Αίγυπτο», είπε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι «η Υεμένη είναι παλιά υπόθεση».

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, έθεσε το ερώτημα αν έχουν αντιληφθεί τι ζημιά προκάλεσαν με την όλη υπόθεση, καθώς «όσοι στοχοποιούν τη Σ. Αραβία μπορεί να στοχοποιήσουν και την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στον ταξίαρχο, είπε ότι «έχει φύγει από τη θέση του και υπηρετεί σε άλλη, δεν έχει προβεί σε αποκαλύψεις, ενώ αν προκύψουν ευθύνες θα επιληφθεί η στρατιωτική δικαιοσύνη». Αποσαφήνισε ότι η συμφωνία που ελέγχεται έως τέλους αφορά την πώληση 300.000 βλημάτων τα οποία έχουν ταυτότητα και ουδείς μπορεί να πουλήσει ούτε ένα περισσότερο ή λιγότερο.

Επίσης, ο κ. Καμμένος κατέθεσε έγγραφη απάντηση των ΕΑΣ στον Β. Παπαδόπουλο, ο οποίος ζήτησε ενοικίαση χώρων, ενώ απαντώντας σε όσα νωρίτερα είπαν η κ. Γεννηματά και ο κ. Λοβέρδος, στη μεν πρώτη είπε ότι ο ίδιος «έχει ανεβάσει» στοιχεία που αποδεικνύουν υπογραφή συμφωνίας με την IGG, στον δε δεύτερο ανέφερε για ενημερωτικά σημειώματα που έστελνε για εμπλεκόμενους σε υποθέσεις ραντάρ και TOR-M1, οι οποίοι, όπως είπε, «είναι όλοι φυλακή».

Μονομαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη: «Βόμβες» στη Βουλή, μισόλογα για τον μεσάζοντα | iefimerida.gr 10

Η απάντηση Γεννηματά σε Καμμένο

«Κύριε Πρωθυπουργέ, να τον χαίρεστε τον συγκυβερνήτη σας. Συκοφάντης, ψεύτης και λασπολόγος!» τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απαντώντας στις αιτιάσεις Καμμένου.

«Καμία αγοραπωλησία υλικού με την IGG δεν έγινε επί ημερών μου και θα έπρεπε, αν δεν ήταν σε πανικό, να γνώριζε επίσης ότι ως Αναπληρώτρια Υπουργός δεν είχα καμία μα καμία αρμοδιότητα και εμπλοκή στα εξοπλιστικά προγράμματα» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Οπως πρόσθεσε «στο μοναδικό MOU εκδήλωσης ενδιαφέροντος της συγκεκριμένης εταιρείας χωρίς κανέναν μεσάζοντα, απαίτησα, χωρίς καν να υπογράφω εγώ, να υπάρχει ειδική ρήτρα ότι απαγορεύεται στα δύο μέλη να χρησιμοποιήσουν μεσάζοντα».

Για να καταλήξει: «Κλείνω αυτό το θέμα. Ελπίζω να χαίρεστε πάρα πολύ, κύριε Τσίπρα, για το επίπεδο που έχετε επιβάλει στην πολιτική ζωή και το δηλητήριο που στάζετε διαρκώς σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα».

Μονομαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη: «Βόμβες» στη Βουλή, μισόλογα για τον μεσάζοντα | iefimerida.gr 11

Κουτσούμπας: Πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο

Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε την υπόθεση πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία ως «μεγάλο σκάνδαλο».

«Και με αυτή την υπόθεση αναδεικνύεται η μπόχα ενός συστήματος που τρώει τα ψωμιά του. Πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο. Αφού σκάνδαλο είναι η ίδια η πώληση όπλων σε κράτη δολοφόνους όπως η Σ. Αραβία που βομβαρδίζει και εξοντώνει άλλους λαούς. Τσιμουδιά μέχρι τώρα όλοι σας γι' αυτό", τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας.

Θεοδωράκης: Η συμμετοχή Καμμένου στην κυβέρνηση προκαλεί απέχθεια

«Εθνικό είναι το αληθές και αυτό πρέπει να το υπερασπιστεί η κυβέρνηση μέχρι τέλους. Και θα πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι ακροατήριο δεν είναι μόνο οι ψεκασμένοι φίλοι σας αλλά όλη η Ελλάδα και όλη η Ευρώπη» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Η συμμετοχή Καμμένου στην κυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί την κοινωνία και απέχθεια στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Γιατί ο κ. Καμμένος εκπροσωπεί τις καθυστερημένες συνωμοσιολογικές δυνάμεις» τόνισε ο Στ. Θεοδωράκης για να προσθέσει: «Συνυπεύθυνος είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Τσίπρας». Τέλος, απαντώντας στις «πατριωτικές κορώνες» του υπ. Αμυνας, τόνισε: «Ο πατριωτισμός είναι συχνά το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων».

Μονομαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη: «Βόμβες» στη Βουλή, μισόλογα για τον μεσάζοντα | iefimerida.gr 12

«Γαλάζια» ομοβροντία εναντίον Καμμένου

Νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δέχτηκε πυρά από τους ομιλητές της ΝΔ.

«Η ΝΔ θεωρεί ότι οι συμφωνίες εκποίησης στρατιωτικού υλικού δεν βασίζονται σε διακρατική συμφωνία όπως ψευδώς διαβεβαίωσε ο Πάνος Καμμένος. Πρόκειται για συμφωνία που υπεγράφη με μεσάζοντα» είπε ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας, λέγοντας πως ο υπουργός Άμυνας «εξαπάτησε τη Βουλή».
«Πρόκειται για συμφωνία αίσχους. Για θλιβερή, σκοτεινή και δυσάρεστη υπόθεση» πρόσθεσε, ο κ. Τασούλας, λέγοντας πως «ζητάμε από τον πρωθυπουργό να ενεργήσει αναλόγως και με πράξεις».

«Ούτε για κείμενο συμβάσεως για τυρόπιτες σε ΚΨΜ (Κέντρο Ψυχαγωγίας Μονάδος) δεν είναι αυτή η συμφωνία», είπε από την πλευρά του ο βουλευτής Λακωνίας Αθανάσιος Δαβάκης, αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία.

«Δεν θα απαντήσω σε καμία επί του προσωπικού αναφορά που μπορεί να κάνει για μένα ο κ. Καμμένος, για να καταλάβει ο ελληνικός λαός τι έχει συμβεί» είπε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης. «Μας παραπλανήσατε εκ λάθος ή εκ δόλου για να τα αρπάξετε;», ρώτησε τον κ. Καμμένο ο κ. Γεωργιάδης.

Και πρόσθεσε: «Εφόσον το έγγραφο είναι από το 2016, γιατί δεν μας ενημερώσατε τον Ιανουάριο του 2017 στην Επιτροπή ότι σε αυτή την υπόθεση έχουν ζητήσει να εκπροσωπούνται από έναν Έλληνα ονόματι Βασίλειο Παπαδόπουλο, όπως ισχυριστήκατε;». Ο ίδιος κάλεσε τον κ. Καμμένο «να αφήσει τις αστειότητες και να πάμε στην ουσία» και επικαλέστηκε τον κ. Παναγούλη, ο οποίος μίλησε για «καραμπινάτη υπόθεση μίζας».


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ