Οι Σοσιαλδημοκράτες δηλώνουν έτοιμοι για διάλογο για κυβέρνηση με τη Μέρκελ - iefimerida.gr

Οι Σοσιαλδημοκράτες δηλώνουν έτοιμοι για διάλογο για κυβέρνηση με τη Μέρκελ

O πρόεδρος του SPD
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οκτώ ολόκληρες ώρες διαβουλεύονταν οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία μετά τη συνάντηση του Μάρτιν Σουλτς με τον πρόεδρο της χώρας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ και τη νύχτα βγήκε ο Γενικός Γραμματέας τους και ανακοίνωσε ότι το κόμμα είναι ανοικτό στο διάλογο για την έξοδο από την κυβερνητική κρίση, που προκάλεσε το ναυάγιο της Τζαμάικα.

«To SPD είναι πεπεισμένοι ότι πρέπει να γίνει διάλογος. Το SPD δεν θα μείνει εκτός του διαλόγου», δήλωσε ο Χουμπέρτους Χάιλ. Νωρίτερα τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU και CSU) είχαν τονίσει ότι η πόρτα παραμένει ανοικτή για τους Σοσιαλδημοκράτες.

Οι τελευταίοι περιμένουν να ολοκληρωθούν πρώτα οι διαβουλεύσεις του Στάινμαγιερ με τους επικεφαλής των ΚΟ των κομμάτων την ερχόμενη εβδομάδα καθώς και την περαιτέρω διαδικασία που θα προτείνει ο πρόεδρος της χώρας για να δουν πως θα πορευτούν.

Στη μαραθώνια συνεδρίαση των επιτελικών στελεχών του SPD μετείχαν μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και η επικεφαλής της ΚΟ. Ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος έχει αποκλείσει επανειλημμένα το ενδεχόμενο να μετάσχει το κόμμα του σε μεγάλο συνασπισμό, δέχεται έντονες εσωκομματικές πιέσεις, αλλά πρωτοκλασάτα στελέχη διέψευσαν από τηλεοράσεως τις φήμες περί παραίτησής του. Το κόμμα, ωστόσο, δεν στηρίζει ομόθυμα την απόφαση του Σουλτς να μην συγκυβερνήσει με τους Χριστιανοδημοκράτες. «Θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε για το μεγάλο συνασπισμό αν δεν υπάρχει καμία άλλη λύση», είπε ο αντιπρόεδρος της ΚΟ, Καρλ Λάουτερμπαχ, ενώ θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίστηκε κι ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, Στέφαν Βάιλ. Αλλά και ο υπουργός του των Εσωτερικών, Μπόρις Πιστόρους, προτείνει διάλογο με την παράταξη της Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η προσφυγή στις κάλπες πρέπει να είναι η έσχατη λύση. «Πρέπει να ζυγίσουμε όλες τις επιλογές και να κάνουμε ειλικρινή διάλογο. Και μόνον αν δεν απομένει άλλη επιλογή παρά οι νέες εκλογές, θα μπορούμε να το πούμε στους ψηφοφόρους», δήλωσε.

Άλλα επιτελικά στελέχη, όπως ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Ραλφ Στέγκνερ ζητούν να τοποθετηθούν οι ψηφοφόροι του κόμματος στο θέμα του μεγάλου συνασπισμού, ειδάλλως δεν μπορεί να αλλάξει η απόφαση που έλαβε η ηγεσία. Και πρότεινε να διερευνηθεί η δυνατότητα να μείνει μεν το SPD στην αντιπολίτευση, αλλά να στηρίξει με την ανοχή του μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Αλλά ο εσωκομματικός αντίπαλος του Σουλτς και δήμαρχος του Αμβούργου, Όλαφ Σολτς εκφράζει αντιρρήσεις για το τελευταίο ενδεχόμενο. «Είμαι παρά πολύ επιφυλακτικός όσον αφορά την κυβέρνηση μειοψηφίας. Η Ευρώπη χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση στη Γερμανία», τόνισε στο δεύτερο δίκτυο της κρατικής τηλεόρασης.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το δέλεαρ της συμμετοχής σ’ έναν μεγάλο συνασπισμό είναι αρκετά μεγάλο για τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι θα μπορούσαν από πλεονεκτική θέση έναντι της «στριμωγμένης» Μέρκελ να διεκδικήσουν και να λάβουν μεγάλα ανταλλάγματα, από καίρια υπουργεία, όπως το Οικονομικών και το Εξωτερικών, μέχρι την εφαρμογή μεγάλους μέρους της ατζέντας τους, όπως η καθιέρωση κατώτατων συντάξεων, οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας, αλλά και μια πιο φιλική ευρωπαϊκή πολιτική.

Στελέχη που μετείχαν στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο αρχηγείο του SPD στο Βερολίνο εκτιμούν ότι μέχρι το τριήμερο συνέδριο του κόμματος, που θα διεξαχθεί σε 15 μέρες στη γερμανική πρωτεύουσα, θα έχει υποβληθεί προς έγκριση ένας «οδικός χάρτης» για το πώς θα μπορούσαν να διεξαχθούν συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης με ανοικτό αποτέλεσμα για το καλό της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ