Τσακαλώτος: Ο προϋπολογισμός δεν είναι δίκαιος -Θα έπρεπε και εμείς να τον καταψηφίσουμε! - iefimerida.gr

Τσακαλώτος: Ο προϋπολογισμός δεν είναι δίκαιος -Θα έπρεπε και εμείς να τον καταψηφίσουμε!

Φωτογραφία: Εurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής παραδέχτηκε ότι ο προϋπολογισμός που καταθέτει για συζήτηση και ψήφιση κυβέρνηση στην Ολομέλεια δεν είναι δίκαιος.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές αναρωτήθηκε:

«Είναι δίκαιος ο προϋπολογισμός; Δίκαιος με απόλυτο τρόπο όχι δεν είναι. Είναι ένας προϋπολογισμός μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες. Είναι ένας προϋπολογισμός που ανοίγει το δρόμο να βγούμε από τα μνημόνια. Είναι τόσο δίκαιος όσο επιτρέπουν οι αντικειμενικές συνθήκες. Προσπαθούμε να τις αλλάξουμε και εντός και εκτός Ελλάδας».

Ο κ. Τσακαλώτος άφησε να εννοηθεί ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκασμένοι από τα πράγματα να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό διότι η άλλη επιλογή θα ήταν να μην τον ψηφίσουν ούτε οι ίδιοι να προκηρυχθούν εκλογές και να έρθει στα πράγματα ένας κυβερνητικός συνασπισμός με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

«Θα μπορούσαμε να πούμε και μεις δεν είναι δίκαιος, δεν τον ψηφίζουμε, πάμε σε εκλογές, να έρθει να κυβερνήσει ο συνασπισμός της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουμε επιλέξει όμως αυτόν τον δρόμο» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα η αναφορά του αυτή από βουλευτές της Αντιπολίτευσης ερμηνεύτηκε ως έμμεση παραδοχή ότι όποτε γίνουν οι εκλογές θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία.

Ο υπουργός οικονομικών απάντησε και στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση έχει επιβάλει υπερβολική φορολογία λέγοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών από πλευράς φορολογίας

«Είμαστε λίγο πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης στη φορολογία. Υπάρχουν χώρες που έχουν πολύ περισσότερα φορολογικά βάρη» .

Ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι με βάση το πρόγραμμα της για την μείωση των δαπανών του κράτους θα προχωρήσει είτε σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είτε σε οριζόντια μείωση μισθών.

«Τι μας προτείνετε να κάνουμε εσείς της ΝΔ; Λέει η ΝΔ ότι θα μείωνε τους μισθούς αντί να τους αύξανε. Κατά 1δις. Θα απολύσετε έναν στους δέκα δημόσιους υπαλλήλους ή θα κόψετε οριζόντια τους μισθούς 10%; Με βάση τις εξαγγελίες σας μόνο έτσι βγαίνουν. Πείτε μας λοιπόν απο που θα έρθουν οι οικονομίες που λέτε ότι θα κάνετε και θα μειώσετε τους φόρους».

Ανοιγμα και στο ΠΑΣΟΚ

Απευθυνόμενος στον εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κ. Τσακαλώτος έκανε άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ να συνασπιστεί με το ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και να μην συντηρεί τα σενάρια κυβερνητικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία.

«Αν όντως λέτε ότι πρέπει να μειωθούν τα πλεονάσματα που μας έχουν επιβληθεί , αν λέτε ότι πρέπει να μειώσουμε αυτούς τους στόχους να ενωθείτε με τον κορμό της σοσιαλδημοκρατίας μαζί μας . Απ´ τους 9 υποψήφιους σας μόνο ένας είπε ότι δεν πάει με τη ΝΔ και το κατάλαβε. Εμείς υποστηρίζουμε αλλαγές που αλλάζουν το μείγμα της πολιτικής . Βάζουμε τα θέματα στο Eurogroup»

Ο κύριος Τσακαλώτος επέκρινε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κριτική που άσκησε στον πρωθυπουργό επειδή πήγε στη Σουηδία εν μέσω εθνικού πένθους.

«Λέτε τι κάνει ο πρωθυπουργός στη Σουηδία . Είναι τόσο άσχετο να πάει ο πρωθυπουργός μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για να συζητήσουν για τον κοινωνικό πυλώνα . Είναι δεύτερον αυτό; Τόση μικρή σημασία δίνετε εσείς στον κοινωνικό πυλώνα της Ευρώπης;»

Η ...Αγία Γραφή

Τέλος, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της απώλειας εσόδων μέσω φοροδιαφυγής, λέγοντας: «Ο Κύριός μας στην Αγία Γραφή είπε πολλά και σοβαρά για την φτώχεια και την αγάπη. Έκανε όμως ένα λάθος. Είπε ότι είναι πιο εύκολο να περάσει η καμήλα από το μάτι της βελόνας, από το να μπει ένας πλούσιος στον παράδεισο. Εσείς στη ΝΔ τον διαψεύσατε. Βάλατε τους πλουσίους στους φορολογικούς παραδείσους. Όταν συζητάμε για πλουσίους και καμήλες, οι δικοί σας πλούσιοι κερδίζουν, διαψεύδοντας με επιτυχία τον Κύριό σας»

Non paper Τσακαλώτου

Με non paper το υπ. Οικονομικών απάντησε στις αιτιάσεις για την ομιλία Τσακαλώτου, επιρρίπτοντας ευθύνες εμμέσως σε ΜΜΕ και στην.. ΝΔ.

Διαβάστε την άτυπη ενημέρωση του γραφείου του κ. Τσακαλώτου με τίτλο «Ο Μάγος του Οζ παρεισέφρησε στον... προϋπολογισμό!»

«Είναι αυτός ο προϋπολογισμός δίκαιος; Αυτή είναι η ερώτηση. Δίκαιος με απόλυτο τρόπο δεν είναι αυτός ο προϋπολογισμός. Το αναγνωρίζουμε! Αλλά αναγνωρίζουμε επιπλέον και τελειώνω εκεί που άρχισα, ότι είναι ένας προϋπολογισμός μέσα στις συγκεκριμένες πολιτικοοικονομικές συνθήκες, παγκοσμίως και στην Ευρώπη. Και η ερώτηση είναι εάν είναι ένας προϋπολογισμός που προσπαθεί να αυξήσει τη δικαιοσύνη όσο μπορεί, που προσπαθεί να ανατρέψει άλλες πολιτικές που θα είχαν πολύ χειρότερη αναδιανομή για τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη, εάν είναι ένας προϋπολογισμός που ανοίγει το δρόμο για να βγούμε από αυτά τα μνημόνια. Αυτό είναι το βασικό ερώτημα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι επειδή είναι άδικος ο προϋπολογισμός να μην τον ψηφίσουμε κι εμείς, να πάμε σε εκλογές και να έρθει κάποιος συνασπισμός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή κάποιος άλλος συνασπισμός κομμάτων. Εμείς αυτό δεν το έχουμε επιλέξει. Εμείς έχουμε επιλέξει να παλέψουμε εντός αυτών των συγκεκριμένων συσχετισμών».

Αυτά είπε ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή και αμέσως άρχισε το γνωστό παιχνίδι της κοπτοραπτικής: επιλέχθηκαν φράσεις, "ξεχάστηκαν" λέξεις ή άλλαξαν σειρά, ενώ δεν υπήρξε ούτε μία αναφορά στο πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα, άρα και ο προϋπολογισμός, όπως επεσήμανε ο υπουργός. "Εμείς έχουμε επιλέξει να παλέψουμε εντός αυτών των συσχετισμών", είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός προσπαθεί να ανατρέψει πολιτικές που είναι χειρότερες "για τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη".

Με γνώμονα το αξίωμα που κυριαρχεί σε συγκεκριμένα μέσα, "μην αφήνεις την αλήθεια να χαλάσει μια ωραία ιστορία", γράφουν για… καταψήφιση, διαφωνία Τσακαλώτου με τον προϋπολογισμό κ.λπ. Δυστυχώς γι' αυτούς, ούτε ο Μάγος του Οζ δεν θα μπορέσει να τους βοηθήσει να κάνουν τη φαντασίωσή τους πραγματικότητα – άλλωστε Σμαραγδένια Πολιτεία δεν υπάρχει! Μόνο φορολογικοί παράδεισοι που όλοι αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά!...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ