Επιστήμονες επανακλωνοποίησαν τον πρώτο κλωνοποιημένο σκύλο - iefimerida.gr

Επιστήμονες επανακλωνοποίησαν τον πρώτο κλωνοποιημένο σκύλο

Ο Σνούπι έγινε το 2005 ο πρώτος κλωνοποιημένος σκύλος στην ιστορία (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα επανακλωνοποίησαν τον πρώτο σκύλο, που κλωνοποιήθηκε ποτέ, για να διαπιστώσουν αν περιμένει η ίδια μοίρα τα γενετικά ταυτόσημα ζώα.

Οι ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, και των Πανεπιστημίων Michigan State και Illinois ανέφεραν στην έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports ότι στόχος τους ήταν να μάθουν περισσότερα για τη βιωσιμότητα των κλωνοποιημένων ζώων και να δουν αν η κλωνοποίηση των ζώων επιταχύνει την διαδικασία γήρανσης ή αν προκαλεί γενετικές ανωμαλίες.

Το 2005 επιστήμονες του Εθνιικού Πανεπιστημίου της Σεούλ κλωνοποίησαν τον πρώτο σκύλο, ένα αρσενικό αφρικανικό κυνηγόσκυλο ονόματι Τάι, εισάγοντας κύτταρά του στα ωάρια ενός θηλυκού, τα οποία στη συνέχεια εμφύτευσαν στη μήτρα του.

Επιστήμονες επανακλωνοποίησαν τον πρώτο κλωνοποιημένο σκύλο | iefimerida.gr 0

O Σνούπι

Το σκυλάκι που γεννήθηκε, ο Σνούπι, έζησε μια φυσιολογική ζωή μέχρι που πέθανε από καρκίνο όταν συμπλήρωσε δέκα χρόνια ζωής, όπως και ο Τάι, που πέθανε στα 12. Η ομάδα λέει ότι τα σκυλιά αυτής της ράτσας ζουν συνήθως μέχρι τα 11,9 έτη κι ότι κανένας από τους καρκίνους που εμφάνισαν ο Τάι και ο κλώνος του δεν ήταν ασυνήθιστος.

Όταν ο Σνούπι ήταν πέντε ετών, οι ερευνητές του πήραν βλαστοκύτταρα, τα οποία χρησιμοποίησαν για να εμφυτεύσουν συνολικά 94 έμβρυα, από τα οποία γεννήθηκαν τέσσερα επανακλωνοποιημένα κουταβάκια.

Τέσσερις μέρες μετά τη γέννησή τους, ένα από τα σκυλάκια πέθανε από ανεξήγητη διάρροια. Όταν συντάχθηκε η έκθεση τα τρία κουτάβια που επέζησαν είχαν συμπληρώσει εννέα μήνες ζωής και ζούσαν φυσιολογικά.

Επιστήμονες επανακλωνοποίησαν τον πρώτο κλωνοποιημένο σκύλο | iefimerida.gr 1

Οι τρεις κλώνοι σε ηλικία δύο μηνών (Φωτογραφία: Scientific Reports)

Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε τώρα, που οι κλώνοι του Σνούπι είναι περίπου επτά ετών.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να μάθουν περισσότερα για τη βιωσιμότητα των κλωνοποιημένων ζώων, πρακτική που έχει διαδοθεί από το 2005 και που δεν έχει δείξει μέχρι σήμερα παρά ελάχιστα σημάδια εκφυλισμού στους κώνους. Ωστόσο, επειδή δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τους κλώνους των κλώνων, η έρευνα θα συνεχιστεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΠΑ Νότια Κορέα κλωνοποίηση ΣΝΟΥΠΙ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ