Τσαρλς Νταλάρα: Το PSI θα «κλείσει» θετικά και σε εθελοντική βάση - iefimerida.gr

Τσαρλς Νταλάρα: Το PSI θα «κλείσει» θετικά και σε εθελοντική βάση

Τσαρλς Νταλάρα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πεπεισμένος για την επιτυχία της ανταλλαγής του ελληνικού χρέους σε εθελούσια βάση δήλωσε ο εκπρόσωπος των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος εκτίμησε πως δεν θα χρειαστεί να γίνει αναγκαστική μια τέτοια διαδικασία.

«Ελπίζουμε ότι η πιθανότητα να μην ολοκληρωθεί αυτό με μια εθελοντική διαδικασία είναι πολύ μικρή», δήλωσε ο κ. Νταλάρα, πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την αποδέσμευση του δεύτερου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο δεν αποτελεί το «οριστικό σημείο καμπής» για τη ζώνη του ευρώ, αλλά ένα στάδιο που θα πρέπει να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, δήλωσε ο εκπρόσωπος των ιδιωτών πιστωτών Τσαρλς Νταλάρα.

«Η απουσία λύσης στην κρίση του ελληνικού χρέους βαραίνει πάνω στην ευρωζώνη σχεδόν συνεχώς εδώ και δύο χρόνια», υπενθύμισε ο ένας από τους δύο εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας μαζί με τον τραπεζίτη της BNP Paribas Ζαν Λεμιέρ.

Ο κ.Νταλάρα επεσήμανε επίσης πώς μαζί με τον κ. Λεμιέρ έχουν ταξιδέψει πολύ στις χώρες της Ευρώπης και έχουν διαπιστώσει προσωπικά σε ποιο σημείο φθάνει «η ανικανότητα των αρχών της ευρωζώνης και ημών μαζί τους». Και συνεχίζει λέγοντας «δεν θέλω να κατηγορήσω κανένα, να βρουν ένα πεδίο συνεννόησης προκάλεσε τη διαρκή αμφιβολία των επενδυτών και αυτών που δραστηριοποιούνται στις αγορές παντού στον κόσμο».

Η συμφωνία προβλέπει την παραγραφή των 107 από τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού κρατικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές, ένα ποσό πρωτοφανές σε αναδιάρθρωση κρατικού χρέους ή χρεοκοπίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζελος ανακοίνωσε σήμερα πως θα παρουσιάσει «γρήγορα» ένα νομοσχέδιο στη Βουλή με το οποίο θα θεσπίζονται στα ομόλογα οι ρήτρες συλλογικής δράσης.

Οι ρήτρες αυτές υπάρχουν στα περισσότερα κρατικά ομόλογα και επιτρέπουν να επεκτείνεται μια πρόταση αποδεκτή τουλάχιστον από ένα προκαθορισμένο ποσοστό των πιστωτών, στο σύνολο των κατόχων ομολόγων.

Ο κ. Νταλάρα και ο έτερος εκπρόσωπος των πιστωτών, ο τραπεζίτης της BNP Paribas Ζαν Λεμιέρ, επανέλαβαν ότι έγκειται στην ελληνική κυβέρνηση να προσδιορίσει πώς λογαριάζει να επιτύχει το ζητούμενο ποσοστό συμμετοχής στην ανταλλαγή.

«Οι ρήτρες συλλογικής δράσης είναι ένα θέμα για τους Έλληνες», εκτιμά ο κ. Λεμιέρ. Ωστόσο ο Τσάρλς Νταλάρα παραδέχθηκε πως η εισαγωγή αναδρομικά ρητρών συλλογικής δράσης «είναι μια ιδέα που δεν είναι καθόλου δελεαστική».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ