Η ώρα της κρίσης έφθασε για τον Ράτκο Μλάντιτς στην ιστορική δίκη στη Χάγη - iefimerida.gr

Η ώρα της κρίσης έφθασε για τον Ράτκο Μλάντιτς στην ιστορική δίκη στη Χάγη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σχεδόν πέντε χρόνια από την έναρξη της δίκης του για την τελευταία γενοκτονία που διεπράχθη σε ευρωπαϊκό έδαφος, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ο Σερβοβόσνιος στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς περιμένει σήμερα την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η κατάσταση της υγείας του 74χρονου πρώην διοικητή των σερβοβοσνιακών δυνάμεων στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας του 1992-1995 και επί πολλά χρόνια καταζητούμενου είναι άσχημη. Οι συνήγοροί του υποστήριξαν ότι ο Μλαντιτς δεν είναι καλά και ως εκ τούτου δεν μπορεί να παραστεί και να ακούσει αυτοπροσώπως την ποινή για την καταδίκη του. Αλλά παραμένει άγνωστο αν θα επιδιώξουν την τελευταία στιγμή κάποια αναβολή.

Η κατηγορούσα αρχή ζήτησε να επιβληθούν ισόβια στον Μλάντιτς, μια ποινή «την οποία αξίζει βάσει των αποδεικτικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν».

Η υπεράσπισή του, από την άλλη, ζητεί την απαλλαγή του. Ο Μλάντιτς δεν έχει αποδεχθεί ποτέ την ενοχή του, αν και έχει δηλώσει ότι «λυπάται για κάθε αθώο που σκοτώθηκε σε όλες τις πλευρές, σε όλες τις εθνοτικές κοινότητες της πρώην Γιουγκοσλαβίας».

Η δίκη στο ΔΔΧ διήρκεσε 530 μέρες και είναι η πιο σημαντική υπόθεση εγκλημάτων πολέμου στη Γηραιά Ήπειρο μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης για τα εγκλήματα των Ναζί.

Νομικοί κύκλοι είναι σχεδόν σίγουροι για την καταδίκη του Μλάντιτς για το μακελειό στη Σρεμπρένιτσα, που βρισκόταν υπό την προστασία των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ, τον Ιούλιο του 1995, όταν πάνω από 7.000 μουσουλμάνοι άνδρες και παιδιά σκοτώθηκαν ή εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Τον Μάρτιο του 2016 ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς κρίθηκε ένοχος για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα και για άλλες εννέα κατηγορίες που αφορούσαν εγκλήματα πολέμου και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 40 ετών.

Η ώρα της κρίσης έφθασε για τον Ράτκο Μλάντιτς στην ιστορική δίκη στη Χάγη | iefimerida.gr 0

Πέρα από τις καταθέσεις μαρτύρων στο δικαστήριο παρουσιάστηκε κι ένα βίντεο με τον Μλάντιτς να δίνει διαταγές στους στρατιώτες του την ωρα που διαχωρίζονταν τα υποψήφια θύματα από τις οικογένειές τους λίγο πριν αρχίσουν οι εκτελέσεις.

Στην ανακοίνωση της ετυμηγορίας στη Χάγη θα παραστούν και οικογένειες των θυμάτων του πολέμου στη Βοσνία.

«Είναι σημαντικό να είμαστε παρόντες στην ετυμηγορία. Αυτός ο εγκληματίας πρέπει να τιμωρηθεί. Το άφησε αυτό να συμβεί. Ήταν γενοκτονία, όχι μόνο στη Σρεμπρένιτσα αλλά σε όλη τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, εναντίον Μουσουλμάνων και Κροατών», δήλωσε η Μουνεβέρα Αβντιτς, χήρα θύματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ