Στην Κύπρο ο Αίγυπτιος πρόεδρος για ενέργεια, οικονομία, διεθνείς σχέσεις και τρομοκρατία

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφθασε το πρωί στη Λευκωσία ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ σίσι, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, αναμένεται να βρεθούν τα ενεργειακά, η οικονομία, η παιδεία και ο πολιτισμός καθώς και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, από το Λίβανο μέχρι την κατάσταση στη Συρία, κι από το Μεσανατολικό μέχρι την τρομοκρατία, αλλά και τις σχέσεις της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών μετέχουν επτά Κύπριοι και τέσσερις Αιγύπτιοι υπουργοί, ενώ οι δύο πλευρές θα υπογράψουν το μεσημέρι τρία μνημόνια συνεργασίας, στους τομείς του εμπορίου, της υγείας και της τεχνολογίας.

Η Αίγυπτος έχει δείξει τις προθέσεις της για τις υποδομές μεταφοράς των κοιτασμάτων του «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ στα δυο τερματικά υγροποίησης επί αιγυπτιακού εδάφους.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο η πέμπτη κατά σειρά τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου με τη συμμετοχή και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με το sigmalive προγραμματίζεται επίσκεψη Νετανιάχου στις αρχές Δεκεμβρίου στη μεγαλόνησο. Μάλιστα επιδιώχθηκε νέα τριμερής μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ, ωστόσο λόγω βεβαρημένου προγράμματος δεν είναι εφικτό να γίνει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ