Διαπραγμάτευση: Κομβικής σημασίας η μεγαλύτερη ιδιοκτησία του προγράμματος

Εφικτή θεωρούν την ομαλή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και την ομαλή επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αφορές πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.

«Είναι η πρώτη φορά από το 2010 έως και σήμερα που η Ελλάδα βρίσκεται τόσο κοντά στην πηγή», σημειώνουν. «Μετά από 8 χρόνια προγραμμάτων, ουδείς επιθυμεί να αποτύχει η Ελλάδα», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ. Τονίζουν όμως ότι θεωρούν ως κομβικής σημασίας στην διαδικασία αυτή την ανάληψη μεγαλύτερου βαθμού «ιδιοκτησίας» του προγράμματος εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που απομένουν έως την εκπνοή του.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα αφεθεί η Ελλάδα να κολυμπήσει μόνη της στον ωκεανό των διεθνών αγορών», επισημαίνοντας ότι αυτό δεν το θέλει καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Η γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα ανάψει το «πράσινο φως» για την έναρξη συζητήσεων τεχνικού χαρακτήρα και την διερεύνηση των εναλλακτικών ή και συμπληρωματικών δυνατοτήτων που υπάρχουν αναφορικά με την ύπαρξη «προληπτικής γραμμής», «χρηματοδοτικού μαξιλαριού», του ESM, των αδιάθετων κεφαλαίων από το Γ’ πρόγραμμα – (τα οποία είναι της τάξης των 40 δισ.ευρώ) ή κάποιας παραλλαγής αυτών, που θα παρέχει τη δυνατότητα μεταπρογραμματικής στήριξης, επισημαίνουν ακόμη.

Η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 αλλά και η επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing) εκ μέρους της ΕΚΤ επί ακόμη ένα έτος, παρέχουν –επίσης για πρώτη φορά- μία τόσο ρεαλιστική ευκαιρία ένταξης και των ελληνικών ομολόγων στο QE, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Η συζήτηση για την «μετά μνημόνιο» εποχή της Ελλάδας και την βιώσιμη έξοδό της στις αγορές, δεν θα αφορά κατ’ ανάγκη ή αποκλειστικά ζητήματα που άπτονται κονδυλίων, αλλά θα περιλαμβάνει και εγγυήσεις σχετικά με την δημοσιονομική ευρωστία της χώρας, η οποία όπως σημειώνουν, ούτως ή άλλως έχει επιτευχθεί, τονίζουν και υπενθυμίζουν ότι για εφέτος αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% και κατά 2,5% το 2018 ενώ παραπέμπουν και στην πτωτική τροχιά που ακολουθεί η ανεργία.

Τα αίτια που οδήγησαν τη χώρα σε κρίση και σε αναζήτηση στήριξης το 2010, δηλαδή τα υψηλά δίδυμα ελλείμματα, δημοσιονομικό και τρεχουσών συναλλαγών, έχουν εξαλειφθεί ενώ αποκαθίσταται και η εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας προς τη χώρα, επισημαίνουν και προσθέτουν ότι αυτό επιτρέπει την ομαλή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορέ. Τέλος, εκτιμούν ότι η κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών της τάξης των 10 δισ. ευρώ ετησίως, βάσει λογικών επιτοκιακών όρων, θα είναι εφικτή μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος στήριξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ διαπραγμάτευση μνημόνιο αξιολόγηση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ