Θρήνος & οργή στη Μάνδρα-Μέσα στη λάσπη για 4η μέρα, ατελείωτα προβλήματα - iefimerida.gr

Θρήνος & οργή στη Μάνδρα-Μέσα στη λάσπη για 4η μέρα, ατελείωτα προβλήματα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στους 19 έφτασε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που έπληξαν τη Δυτική Αττική καθώς σήμερα εντοπίστηκαν τρεις ακόμα σοροί αντρών που ανήκαν στον κατάλογο των αγνοούμενων.

Πλέον, καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να εντοπιστούν τρία ακόμα άτομα που αγνοούνται, ενώ τη δική τους μάχη δίνουν και οι κάτοικοι της Μάνδρας, της Νέας Περάμου και των Μεγάρων που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Χαρακτηριστικό της δύσκολης κατάστασής τους, μάλιστα, είναι το γεγονός ότι από την Τετάρτη δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα το πρόβλημα με την υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση των περιοχών τους.

Ποια είναι τα τρία τελευταία θύματα

Ο 38χρονος οδηγός φορτηγού Γιάννης Ρούμελης, ο 59χρονος κυνηγός Δημήτρης Δημητρόπουλος και ο 29χρονος επίσης οδηγός Πέτρος Κολέτσης είναι τα τρία τελευταία πρόσωπα που συμπληρώνουν τον μακρύ κατάλογο των θυμάτων από τις φονικές πλημμύρες.

Σήμερα το πρωί, εντοπίστηκε αρχικά η σορός του 38χρονου Γιάννη Ρούμελη από τις ομάδες έρευνας και διάσωσης της πυροσβεστικής σε επιχείρηση, κοντά στο αμαξοστάσιο του δήμου Μάνδρας.

Θρήνος & οργή στη Μάνδρα-Μέσα στη λάσπη για 4η μέρα, ατελείωτα προβλήματα | iefimerida.gr 0

Ο άτυχος οδηγός φορτηγού. Φωτογραφία: ANT1NEWS

Η νταλίκα του άτυχου οδηγού είχε κοπεί στα δύο από την ορμή του νερού την Τετάρτη. Ο άτυχος άνδρας βρέθηκε θαμμένος κάτω από λάσπη και μπάζα και ανασύρθηκε έπειτα από μία ιδιαίτερη δύσκολη επιχείρηση, καθώς υπήρχε και διαρροή υγραερίου.

Θρήνος & οργή στη Μάνδρα-Μέσα στη λάσπη για 4η μέρα, ατελείωτα προβλήματα | iefimerida.gr 1
Θρήνος & οργή στη Μάνδρα-Μέσα στη λάσπη για 4η μέρα, ατελείωτα προβλήματα | iefimerida.gr 2

Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν στον κόλπο της Ελευσίνας, από σκάφος του Λιμενού, πίσω από τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη οι σοροί του 59χρονου κυνηγού Δημήτρη Δημητρόπουλου και του 29χρονου Πέτρου Κολέτση. Η μία από τις σορούς μάλιστα είχε σφηνωθεί σε δύσβατο σημείο στον βυθό της θάλασσας και χρειάστηκε η συνδρομή των ανδρών της ομάδας υποβρυχίων αποστολών προκειμένου να ανασυρθεί.

Θρήνος & οργή στη Μάνδρα-Μέσα στη λάσπη για 4η μέρα, ατελείωτα προβλήματα | iefimerida.gr 3

Ο άτυχος 29χρονος

Τραγικές σκηνές στο Θριάσιο -Θρήνος από τους συγγενείς

Τραγικές σκηνές εκτυλίχθηκαν τόσο έξω από την επιχείρηση όπου εντοπίστηκε ο 38χρονος οδηγός όσο και στο Θριάσιο, όπου έσπευσαν συγγενείς των αγνοουμένων, προκειμένου να μάθουν αν επρόκειτο για τους δικούς τους ανθρώπους. Όσον αφορά στον 29χρονο Πέτρο Κολέτση μάλιστα την αναγνώριση έκανε ο ίδιος ο πατέρας του που εργάζεται στην ασφάλεια του νοσοκομείου.

Απόγνωση και οργή στη Μάνδρα

Τουλάχιστον 2.000 νοικοκυριά στη Μάνδρα έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά, καθώς έχουν ζημιές που δεν επιδιορθώνονται δήλωσε η δήμαρχος της περιοχής που αντιμετωπίζει ακόμα μεγάλα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.

«Δεν μπορούμε να θάψουμε τους νεκρούς μας», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κ. Κριεκούκη, σημειώνοντας ότι ο δρόμος είναι «κομμένος» από 4 βυτιοφόρα που έχουν θαφτεί στη λάσπη. «Πού είναι το έργο της Αθηνών-Θηβών;» αναρωτήθηκε, σημειώνοντας πως η γραφειοκρατία καθυστερεί την εκπόνηση των αντιπλημμυρικών έργων που έχουν εξαγγελθεί.

Θρήνος & οργή στη Μάνδρα-Μέσα στη λάσπη για 4η μέρα, ατελείωτα προβλήματα | iefimerida.gr 4
Θρήνος & οργή στη Μάνδρα-Μέσα στη λάσπη για 4η μέρα, ατελείωτα προβλήματα | iefimerida.gr 5
Θρήνος & οργή στη Μάνδρα-Μέσα στη λάσπη για 4η μέρα, ατελείωτα προβλήματα | iefimerida.gr 6

Χωρίς νερό η περιοχή

Στο μεταξύ με το πέρασμα των ημερών διαφαίνεται και το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν από τις φονικές πλημμύρες οι υποδομές των περιοχών που επλήγησαν. Ειδικότερα, στη Μάνδρα, το δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης είναι μερικώς κατεστραμμένο με το νερό να μην είναι πόσιμο και τον δήμο να απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να την το πίνουν μέχρι να διεξαχθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Στο πλευρό των πληγέντων στέκονται διάφοροι δήμοι της Αθήνας αποστέλλοντας υδροφόρες ενώ σε εγρήγορση για πιθανές υγειονομικές συνέπειες είναι και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Θρήνος & οργή στη Μάνδρα-Μέσα στη λάσπη για 4η μέρα, ατελείωτα προβλήματα | iefimerida.gr 7
Θρήνος & οργή στη Μάνδρα-Μέσα στη λάσπη για 4η μέρα, ατελείωτα προβλήματα | iefimerida.gr 8

Όπως επεσήμανε πάντως για το πρόβλημα υδροδότησης της περιοχής ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου, κλιμάκοιο της ΕΥΔΑΠ αποκατάστησε τη βλάβη του δημοτικού δικτύου υδροδότησης της Μάνδρας και στα μέσα της εβδομάδας αναμένονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης επί της χημικής σύστασης του νερού και της καταλληλότητας ή μη προς πόση.

Επίσης, έχει αποκατασταθεί σχεδόν η ηλεκτροδότηση πλην κάποιων απομακρυσμένων σημείων τα οποία σύντομα «θα συνδεθούν».

Μάνδρα και Νέα Πέραμος: 644 κτίρια χρήζουν αποζημίωσης

Στις 770 έχουν φτάσει οι διενεργηθείσες αυτοψίες στο Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας και στη Δ.Ε. της Νέας Περάμου, από τα εξειδικευμένα τεχνικά κλιμάκια (120 μηχανικοί) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου,

  • Στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 544 αυτοψίες συνολικά. Τα 428 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης. Συγκεκριμένα: 319 κατοικίες, 62 επαγγελματικοί χώροι, 1 δημόσιο κτίριο και 46 αποθήκες – υπόγεια.
  • Στο Δήμο Μεγαρέων και στη Δ.Ε. Νέας Περάμου, διεξήχθησαν 226 συνολικά αυτοψίες. Τα 216 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν, έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης, εκ των οποίων 122 κατοικίες, 50 επαγγελματικοί χώροι, 2 δημόσια κτίρια και 42 αποθήκες – υπόγεια.

Οι αυτοψίες, από το σύνολο των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Σχεδόν 1.000 κλήσεις στην πυροσβεστική

Ενδεικτικό του χάους που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι το γεγονός ότι η πυροσβεστική έχει δεχθεί, από το πρωί της Τετάρτης, 984 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα, όπως και για τη μεταφορά ατόμων, από τις περιοχές Νέας Περάμου, Μεγάρων και Μάνδρας Αττικής. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν απεγκλωβισμοί 96 ατόμων από οικίες και αυτοκίνητα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν είναι 155 πυροσβέστες με 46 οχήματα, ενώ έχουν συγκροτηθεί 56 συνεργεία για την αντιμετώπιση των περιστατικών. Παράλληλα, σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι Υπηρεσίες της Αττικής ενώ υπήρξε και ενίσχυση αυτών από πυροσβέστες από την Στερεά και την Δυτική Ελλάδα.

Επίσης, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν το ίδιο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Κατερίνης, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα 480 κλήσεις για παροχές βοηθείας. Άμεσα συγκροτήθηκαν 10 συνεργεία με 25 πυροσβέστες, που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής 190 αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, καθώς και μεταφορές 56 ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Θρήνος & οργή στη Μάνδρα-Μέσα στη λάσπη για 4η μέρα, ατελείωτα προβλήματα | iefimerida.gr 9
Θρήνος & οργή στη Μάνδρα-Μέσα στη λάσπη για 4η μέρα, ατελείωτα προβλήματα | iefimerida.gr 10
Θρήνος & οργή στη Μάνδρα-Μέσα στη λάσπη για 4η μέρα, ατελείωτα προβλήματα | iefimerida.gr 11

Φωτογραφίες: EUROKINISSI, INTIME NEWS

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ