Γαλλία: Με τιμές «πρωθυπουργού» έγινε δεκτός ο Χαρίρι από τον Μακρόν [εικόνες]

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου Χαρίρι έγινε δεκτός το μεσημέρι από τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων για μια συνάντηση την οποία θα ακολουθήσει γεύμα, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Σαάντ Χαρίρι έγινε δεκτός, με «τιμές πρωθυπουργού», στην προεδρία μερικές ώρες μετά την άφιξή του, γύρω στις 07:00 τοπική ώρα, στη Γαλλία, προερχόμενος από το Ριάντ, απ΄όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του στις 4 Νοεμβρίου.

Στην κορυφή της εξωτερικής σκάλας του προεδρικού μεγάρου ο Εμανουέλ Μακρόν αγκάλιασε τον Χαρίρι προτού ποζάρουν χαμογελαστοί, για φωτογραφίες ενώπιον μεγάλου αριθμού δημοσιογράφων.

Τον 47χρονο πρωθυπουργό του Λιβάνου θα συνοδεύσουν η σύζυγός του Λάρα και ο μεγαλύτερος γιος τους σε γεύμα με τον Μακρόν και τη σύζυγό του Μπριζίτ, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Προτού υποδεχθεί τον Χαρίρι, ο Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν, ο οποίος τον «ευχαρίστησε για τις ενέργειες της Γαλλίας υπέρ του Λιβάνου», ανέφερε η γαλλική προεδρία.

Ο Αούν επιβεβαίωσε επίσης πως ο Σάαντ Χαρίρι «θα βρίσκεται στη Βηρυτό στις 22 Νοεμβρίου για την επέτειο της ανεξαρτησίας», όπως είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα η προεδρία.

Ο Μακρόν δήλωσε χθες πως πρόκειται για μια «φιλική πρόσκληση για συζήτηση μαζί του και υποδοχή του πρωθυπουργού μιας φίλης χώρας». Διευκρίνισε πως ο Χαρίρι θα γινόταν δεκτός στο προεδρικό μέγαρο «ως πρωθυπουργός» του Λιβάνου, γιατί «η παραίτησή του δεν αναγνωρίζεται στη χώρα του, εφόσον δεν έχει υποβληθεί».

Κάτοχος της σαουδαραβικής υπηκοότητας ο Χαρίρι επικαλέστηκε, προκειμένου να δικαιολογήσει την παραίτησή του, «έλεγχο» της φιλο-ιρανικής σιϊτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ -εταίρου στην κυβέρνηση- στην πολιτική ζωή του Λιβάνου και φόβους για τη ζωή του.

Πληροφορίες: ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ