Ζιμπάμπουε: Σχεδιάζουν την αποπομπή του Μουγκάμπε και την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη - iefimerida.gr

Ζιμπάμπουε: Σχεδιάζουν την αποπομπή του Μουγκάμπε και την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προθεσμία μέχρι την Κυριακή προκειμένου να παραιτηθεί δίνουν στον Ρόμπερτ Μουγκάμπε αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος της Ζιμπάμπουε, ZANU-PF, απειλώντας τον σε αντίθετη περίπτωση με αποπομπή και παραπομπή στη δικαιοσύνη την επόμενη εβδομάδα.

Ενώ από το Χαράρε φθάνουν πληροφορίες ότι 93χρονος Μουγκάμπε επιμένει να ολοκληρώσει την προεδρική του θητεία, ανώτερο στέλεχος του ZANU-PF είπε ότι σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να τον καθαιρέσουν.

«Δεν υπάρχει επιστροφή», δήλωσε η πηγή στο Reuters. «Αν επιμείνει πεισματικά θα κανονίσουμε να τον διώξουμε την Κυριακή. Κι όταν γίνει αυτό θα ακολουθήσει η παραπομπή του σε δίκη την Τρίτη.»

Πρώτη δημόσια εμφάνιση του Μουγκάμπε από το πραξικόπημα

Ζιμπάμπουε: Σχεδιάζουν την αποπομπή του Μουγκάμπε και την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη | iefimerida.gr 0

Ο Μουγκάμπε έκανε σήμερα την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, με την ευκαιρία μιας τελετής απονομής πανεπιστημιακών πτυχίων στη Χαράρε, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο 93χρονος αρχηγός του κράτους φορούσε μια μπλε τήβενο και ασορτί κάλυμμα κεφαλής κατά την τελετή αυτή που οργανώθηκε στο πανεπιστήμιο Zimbabwe Open.

Άφαντη παραμένει στο μεταξύ η γυναίκα του Μουγκάμπε, η 52χρονη Γκρέις, που λέγεται ότι ήταν μαζί του όταν τέθηκαν υπό περιορισμό στην πολυτελέστατη έπαυλή τους στην πρωτεύουσα της χώρας.

Ζιμπάμπουε: Σχεδιάζουν την αποπομπή του Μουγκάμπε και την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη | iefimerida.gr 1

Σε σημερινή ανακοίνωσή του ο στρατός αναφέρει «αξιοσημείωτη πρόοδο» στην επιχείρηση «εκρίζωσης εγκληματιών του περιβάλλοντος του προέδρου Μουγκάμπε», αλλά ότι εξακολουθούν να αναζητούνται κι άλλα άτομα «για εγκλήματα που προκάλεσαν κοινωνικά και οικονομικά δεινά» στη χώρα.

Ο στρατός αναζητεί υπουργούς και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους, που συνεργάζονταν με την Γκρέις Μουγκάμπε κι ήταν μέρος μιας πολιτικής κλίκας με την επωνυμία G40, επειδή πολλοί εξ’ αυτών ήταν ηλικίας 40-50 ετών.

Εν μέσω της διαπάλης εξουσίας για τη διαδοχή του Μουγκάμπε επέστρεψε στη Ζιμπάμπουε ο πρώην αντιπρόεδρος Έμερσον Μνανανγκουά, η αποπομπή του οποίου την περασμένη εβδομάδα στάθηκε η αφορμή για την επέμβαση του στρατού.

Ζιμπάμπουε: Σχεδιάζουν την αποπομπή του Μουγκάμπε και την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη | iefimerida.gr 2

Στρατιώτες και τεθωρακισμένα εξακολουθούν να περιπολούν στην πρωτεύουσα, αλλά τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν ανοικτά και η πόλη ακολουθεί τους συνήθεις ρυθμούς της.

Αποφεύγοντας προσεκτικά τον όρο «σύλληψη» ο στρατός ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό την προστασία του τον Μουγκάμπε κι εξακολουθεί να αναφέρεται σ’ αυτόν ως πρόεδρο της χώρας και αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων.

Ζιμπάμπουε: Σχεδιάζουν την αποπομπή του Μουγκάμπε και την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη | iefimerida.gr 3

Οι διαπραγματεύσεις της στρατιωτικής ηγεσίας με τον 93χρονο δικτάτορα φαίνεται ότι αποσκοπούν στον να τον πείσουν να παραδώσει τα ηνία σε μια νέα κυβέρνηση, αλλά το χρονοδιάγραμμα περιπλέκει τα πράγματα καθώς το ZANU-PF αναμένεται να συνεδριάσει τον ερχόμενο μήνα κι η θητεία του Μουγκάμπε λήγει του χρόνου, ενώ δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία εκλογών.

Σιωπηρή ευλογία από το Πεκίνο στους στασιαστές;

Ζιμπάμπουε: Σχεδιάζουν την αποπομπή του Μουγκάμπε και την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη | iefimerida.gr 4

Ο στρατηγός Κονσταντίνο Τσιγουένγκα, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ζιμπάμπουε

Στο μεταξύ κυκλοφορούν έντονες φήμες στη χώρα ότι ο στρατός ζήτησε την άδεια του Πεκίνου πριν το πραξικόπημα. Το Κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι δεν υπήρχε τίποτε το ασυνήθιστο στην επίσκεψη την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο του στρατηγού Κονσταντίνο Τσιγουένγκα, αλλά αναλυτές εκτιμούν ότι η κινεζική ηγεσία ίσως έδωσε τη σιωπηρή ευλογία της στον Τσιγουένγκα για το πραξικόπημα, όπως αναφέρει η Daily Telegraph.

H Κίνα έχει στηρίξει τον Μουγκάμπε παρά τις επικρίσεις που έχουν διατυπωθεί εις βάρος του για το αυταρχικό στυλ της διακυβέρνησής του και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του. Οι στρατιωτικοί δεσμοί μεταξύ των δύο πλευρών ανάγονται απ[ό την εποχή που το Πεκίνο στήριξε τον ένοπλο αγώνα της Ζιμπάμπουε κατά του ρατσιστικού, αποικιοκρατικού καθεστώτος του Ίαν Σμιθ τη δεκαετία του 1970.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ