Τραγωδία χωρίς τέλος με 16 νεκρούς, 4 αγνοούμενους και αναπάντητα ερωτήματα [εικόνες] - iefimerida.gr

Τραγωδία χωρίς τέλος με 16 νεκρούς, 4 αγνοούμενους και αναπάντητα ερωτήματα [εικόνες]

Φωτογραφία: AP Photo/Petros Giannakouris
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν έχει τέλος το δράμα των κατοίκων της Δυτικής Αττικής μετά την απόλυτη καταστροφή που προκάλεσε η νεροποντή.

Ηδη 16 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, άλλοι τέσσερις ακόμα αγνοούνται, ενώ οι καταστροφή που έχουν υποστεί οι υποδομές στις περιοχές, τα σπίτια και τα καταστήματα είναι ολοκληρωτικές.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, την Πέμπτη το μεσημέρι εντοπίστηκε ακόμη ένα θύμα. Συγκεκριμένα ένας άνδρας εντοπίστηκε νεκρός στο υπόγειο οικίας στη Νέα Πέραμο.

Ετσι, ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται πλέον σε 16 συνολικά νεκρούς, ενώ μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί οι 14. Οι επιχειρήσεις ανεύρεσης των αγνοουμένων από τις αρχές συνεχίζονται.

Τραγωδία χωρίς τέλος με 16 νεκρούς, 4 αγνοούμενους και αναπάντητα ερωτήματα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Αυτοψία Τσίπρα στην περιοχή

Στη Μάνδρα μετέβη το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου και παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.Στην περιοχή της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θηβών, ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη δυτικής Αττικής Ι. Βασιλείου για την πορεία αντιμετώπισης των συνεπειών από τις χθεσινές φονικές πλημμύρες.

Μαζί με τον πρωθυπουργό ήταν -μεταξύ άλλων η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ο αν. υπουργός Προστασίας του πολίτη Νίκος Τόσκας, στελέχη της αυτοδιοίκησης, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλης Καπέλιος και άλλοι κρατικοί παράγοντες.

Ακραίο φαινόμενο

Μετά τη Μάνδρα, ο κ. Τσίπρας μετέβη στο κέντρο επιχειρήσεων Ελευσίνας και συγκάλεσε σύσκεψη στο κτίριο της Περιφέρειας Αττικής στην Ελευσίνα, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

«Πρωτίστως ασχοληθήκαμε με το επιχειρησιακό σκέλος καθώς ακόμα έχουμε ανθρώπους αγνοούμενους» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την σύσκεψη.

«Η προσπάθεια της πυροσβεστικής και των εθελοντών είναι συγκινητική» ανέφερε ο πρωθυπουργός, και συνέχισε: «Είναι δέσμευση μας να προχωρήσουμε σε άμεση αποκατάσταση, επούλωση των πληγών κι αποκατάσταση των περιουσιών. Είτε αυτό αφορά νοικοκυριά είτε αυτό αφορά επιχειρήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι η συντονισμένη αυτή προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Πολιτικής Προστασίας θα έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Για τους ανθρώπους που χάσανε τους δικούς τους, για όλους εμάς που ζούμε ένα βαρύ πένθος, νομίζω ότι όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Ας αποτελέσει επαναλαμβάνω το έναυσμα για εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα συσσωρευμένων δεκαετιών».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα «σπάνιο και ακραίο» φαινόμενο αλλά και για συσσωρευμένα προβλήματα χρόνων στα έργα υποδομής και στο χωροταξικό σχεδιασμό στην περιοχή. Όπως είπε μάλιστα αυτά τα προβλήματα δεν υπάρχουν μόνο σε περιοχές της Δυτικής Αττικής αλλά και αλλού.

«Πρέπει να δείξουμε εγρήγορση στην αποκατάσταση των αναγκαίων υποδομών ώστε να αποφύγουμε το να επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα» σημείωσε.

Μητσοτάκης: Εξ ορισμού την ευθύνη έχουν η κυβέρνηση και η Τ.Αυτοδιοίκηση

Τη σύσταση επιτροπής της ΝΔ που θα αναζητήσει λύσεις και παρεμβάσεις μετά την τραγωδία στη δυτική Αττική ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζοντας την οδύνη του προς τους συμπολίτες που δοκιμάζονται.

Μιλώντας στο προσυνέδριο του κόμματος στη Χίο για το μεταναστευτικό, ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε τα συγχαρητήριά του σε πυροσβεστική και αστυνομία.

«Δεν είναι ώρα να αποδώσουμε ευθύνες, εξ ορισμού την ευθύνη την έχουν η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση που πρέπει να διαχειριστεί την κρίση», τόνισε επισημαίνοντας πως στη δυτική Αττική υπήρχαν ζητήματα με μπαζώματα αλλά και έλλειψη αντιπλημμυρικού σχεδιασμού.

«Έχω ζητήσει τη σύσταση επιτροπής στη ΝΔ που θα αναζητήσει λύσεις και παρεμβάσεις, αυτό περιμένετε από ένα υπεύθυνο κόμμα, δεν θα ήθελα να σκεφτώ τι θα έλεγε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αν είμασταν εμείς στην κυβέρνηση, δεν θα το κάνω δεν είμαστε όλοι το ίδιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Τραγωδία χωρίς τέλος με 16 νεκρούς, 4 αγνοούμενους και αναπάντητα ερωτήματα [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Ευθύνες καταλογίζουν οι κάτοικοι
Οι κάτοικοι την ώρα που προσπαθούν να πατήσουν στα πόδια και να περισώσουν ό,τι έχει απομείνει από τις περιουσίες τους, κάνουν έκκληση για βοήθεια, ενώ καταλογίζουν ευθύνες σε πολιτεία και τοπική αυτοδιοίκηση.

Σπίτια από... λάσπη

Η στάθμη του νερού έχει πλέον υποχωρήσει από την Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο και πλέον έχει αποκαλυφθεί η απόλυτη καταστροφή. Λάσπη, λάσπη, λάσπη είναι οι λέξεις που ψελλίζουν οι κάτοικοι στην περιοχή.

Τραγωδία χωρίς τέλος με 16 νεκρούς, 4 αγνοούμενους και αναπάντητα ερωτήματα [εικόνες] | iefimerida.gr 5


Απόγνωση

«Απόγνωση» είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τους κατοίκους των πλημμυρόπληκτων περιοχών της Δυτικής Αττικής, την επόμενη ημέρα της φονικής θεομηνίας.

Η νέα μέρα αποκάλυψε σκηνικό βιβλικής καταστροφής, με καταστήματα και ισόγεια σπίτια βυθισμένα σε τόνους λάσπης.

Κάτω από έναν βαρύ ακόμα ουρανό και υπό την απειλή μια νέας βροχόπτωσης, οι κάτοικοι στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο παλεύουν να περισώσουν ό,τι μπορούν από το βιος τους. Με φτυάρια και φαράσια απομακρύνουν τη λάσπη, με αντλίες και κουβάδες τα νερά, που λίμνασαν καταμεσής των ακινήτων τους.

Τραγωδία χωρίς τέλος με 16 νεκρούς, 4 αγνοούμενους και αναπάντητα ερωτήματα [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Ένα αυτοκίνητο «καρφωμένο» μπροστά στον κινηματογράφο «Άστρον» κι ένα άλλο μέσα σε μια σχολή πολεμικών τεχνών θυμίζουν την ορμητικότητα του χειμάρρου, που στο πέρασμά του «θέρισε» 15 ζωές και κατάπιε περιουσίες.

Ο κ. Γιώργος καθαρίζει από νωρίς το πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι του. «Ευτυχώς που δεν έβρεξε το βράδυ. Μπήκε ο χείμαρρος στο ισόγειο του σπιτιού. Το διέλυσε. Πάλι καλά που μένουμε στον πρώτο όροφο» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ ο κ. Παναγιώτης ήρθε από τον δήμο Ιλίου για να βοηθήσει. «Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς. Καλή δύναμη τους εύχομαι» λέει.

Ο κ. Σταύρος είναι ηλικιωμένος και άρρωστος. «Είμαι καρκινοπαθής. Τα πάντα διαλύθηκαν. Το φαρμακείο καταστράφηκε. Δεν μπορώ να πάρω τα φάρμακά μου» λέει απελπισμένος.

Η ηλικιωμένη ιδιοκτήτρια του μικρού παντοπωλείου, η κυρία Ευαγγελία, προσπαθεί να καθαρίσει τις λάσπες από τα ράφια του μαγαζιού της. «Το μαγαζί καταστράφηκε, το υπόγειο δίπλα στο σπίτι πλημμύρισε. Πώς θα ορθοποδήσουμε; Ποιος θα μας δώσει τα λεφτά για να τα φτιάξουμε;» αναρωτιέται.

Καθαρίζοντας την είσοδο του σπιτιού του, ο κ. Μανώλης μουρμουράει: «Στο ισόγειο έμενε η γιαγιά. Ευτυχώς, γλίτωσε. Την πήρα να μείνει μαζί μας».

Reuters: Οι Έλληνες πενθούν

Με τίτλο «οι Έλληνες πενθούν και παρακολουθούν με δυσπιστία την καταστροφική πλημμύρα που σκότωσε τουλάχιστον 15», το Reuters περιγράφει σε δημοσίευμά του τα αποτελέσματα της χθεσινής νεροποντής, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί και στις κατηγορίες για αυθαιρεσίες που μπορεί να οδήγησαν στην καταστροφή.
Σύμφωνα με το Reuters, οι Έλληνες είναι απελπισμένοι και δύσπιστοι μετά την καταστροφική πλημμύρα που σκότωσε τουλάχιστον 15 άτομα και άφησε εκατοντάδες άστεγους, με πολλούς να κατηγορούν ένα σύστημα που επέτρεψε την ανέγερση σπιτιών στις αποξηραμένες κοίτες των ποταμών.


«Είναι σαν να μας μισεί ο Θεός»
«Έχουμε καταστραφεί. Η ταβέρνα μου και το σπίτι μου διαλύθηκαν» δήλωσε στην κάμερα του Reuters ο Παρασκευάς Στάμου, ιδιοκτήτης εστιατορίου στη Μάνδρα. «Όλα διαλύθηκαν, ο δρόμος διαλύθηκε, το νερό εξακολουθεί να περνά και χθες πλημμυρίσαμε πάλι ξανά όπως και σήμερα το πρωί. Απόψε περιμένουμε άλλη μία καταιγίδα. Είναι σαν να μας μισεί ο Θεός» αναφέρει.

Προκειμένου να γλυτώσουν από τα θανατηφόρα ύδατα, οι κάτοικοι έλαβαν απελπισμένα μέτρα. «Δεν είχαμε πού να κοιμηθούμε. Ξαπλώσαμε στο πάτωμα, σκεπαστήκαμε με χαλιά» δήλωσε ένας κάτοικος της Μάνδρας που το σπίτι του γέμισε νερά αλλά τουλάχιστον δεν καταστράφηκε. Την ίδια στιγμή, η μητέρα του αναφέρει: «Πάνε όλα. Δεν έχουμε κανέναν να μας βοηθήσει. Δεν έχω βοήθεια από κανέναν».

Τραγωδία χωρίς τέλος με 16 νεκρούς, 4 αγνοούμενους και αναπάντητα ερωτήματα [εικόνες] | iefimerida.gr 11

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, ακόμη και οι εφημερίδες εξέφρασαν το θυμό τους. «Έγκλημα» ήταν ο τίτλος της εφημερίδας «Τα Νέα» με τη φωτογραφία μιας γυναίκας δίπλα σε ένα ανατρεπόμενο αυτοκίνητο. «Ανθρώπων Έργα» γράφει η αριστερή «Αυγή», αναφερόμενη σε μη αδειοδοτημένες κατασκευές.

Οι εμπειρογνώμονες, συνεχίζει το δημοσίευμα, κατηγόρησαν το χτίσιμο της φυσικής οδού για την απορροή του νερού και την διάβρωση του εδάφους σε ένα βουνό που επλήγη από πυρκαγιές. Επίσης, δεν παραλείπει να αναφέρει πως και οι δύο πόλεις χτίστηκαν κατά μήκος ενός παλιού αυτοκινητόδρομου που συνδέει την Αθήνα με την Κόρινθο και πως τα κτίρια που χτίστηκαν κοντά στο δρόμο, μπλόκαραν την φυσική ροή του νερού από το όρος Πατέρα.

Τραγωδία χωρίς τέλος με 16 νεκρούς, 4 αγνοούμενους και αναπάντητα ερωτήματα [εικόνες] | iefimerida.gr 13
Τραγωδία χωρίς τέλος με 16 νεκρούς, 4 αγνοούμενους και αναπάντητα ερωτήματα [εικόνες] | iefimerida.gr 14
Τραγωδία χωρίς τέλος με 16 νεκρούς, 4 αγνοούμενους και αναπάντητα ερωτήματα [εικόνες] | iefimerida.gr 15
Τραγωδία χωρίς τέλος με 16 νεκρούς, 4 αγνοούμενους και αναπάντητα ερωτήματα [εικόνες] | iefimerida.gr 16
Τραγωδία χωρίς τέλος με 16 νεκρούς, 4 αγνοούμενους και αναπάντητα ερωτήματα [εικόνες] | iefimerida.gr 17
Τραγωδία χωρίς τέλος με 16 νεκρούς, 4 αγνοούμενους και αναπάντητα ερωτήματα [εικόνες] | iefimerida.gr 18
Τραγωδία χωρίς τέλος με 16 νεκρούς, 4 αγνοούμενους και αναπάντητα ερωτήματα [εικόνες] | iefimerida.gr 19
Τραγωδία χωρίς τέλος με 16 νεκρούς, 4 αγνοούμενους και αναπάντητα ερωτήματα [εικόνες] | iefimerida.gr 20
Τραγωδία χωρίς τέλος με 16 νεκρούς, 4 αγνοούμενους και αναπάντητα ερωτήματα [εικόνες] | iefimerida.gr 21
Τραγωδία χωρίς τέλος με 16 νεκρούς, 4 αγνοούμενους και αναπάντητα ερωτήματα [εικόνες] | iefimerida.gr 22
Τραγωδία χωρίς τέλος με 16 νεκρούς, 4 αγνοούμενους και αναπάντητα ερωτήματα [εικόνες] | iefimerida.gr 23
Τραγωδία χωρίς τέλος με 16 νεκρούς, 4 αγνοούμενους και αναπάντητα ερωτήματα [εικόνες] | iefimerida.gr 24
Τραγωδία χωρίς τέλος με 16 νεκρούς, 4 αγνοούμενους και αναπάντητα ερωτήματα [εικόνες] | iefimerida.gr 25
Τραγωδία χωρίς τέλος με 16 νεκρούς, 4 αγνοούμενους και αναπάντητα ερωτήματα [εικόνες] | iefimerida.gr 26
Τραγωδία χωρίς τέλος με 16 νεκρούς, 4 αγνοούμενους και αναπάντητα ερωτήματα [εικόνες] | iefimerida.gr 27

Φωτογραφίες: EUROKINISSI//ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ -AP Photo/Petros Giannakouris-ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιάννης Κολεσίδης-Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti/ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ/Nikos Libertas / SOOC

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μάνδρα Νέα Πέραμος νεκροί κακοκαιρία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ