Ο Μέμος Μπεγνής μας λέει παραπάνω από έναν λόγους για να πάμε τα παιδιά μας παιδικό θέατρο

Είναι από τα σπάνια ταλέντα που μπορείς και να ζηλέψεις. Εμφάνιση, φωνή, μουσική παιδεία, υποκριτική, χορός, πράγματα που ουσιαστικά θα έπρεπε, όλοι οι συνάδελφοί του, να διαθέτουν.

Ο Μέμος Μπεγνής τη φετινή σεζόν καταπιάνεται με δύο εμβληματικές προσωπικότητες, τον Καζαντζάκη, στην παράσταση «Ζορμπάς», ενώ ενσαρκώνει τον Μέγα Αλέξανδρο πάλι σε κείμενο Καζαντζάκη, σε μία μεγαλειώδη παραγωγή στον Ελληνικό Κόσμο.

Ενα πλούσιο θέαμα για παιδιά, με υπέροχα κοστούμια, μοναδικά σκηνικά και μάχες επί σκηνής, που άνετα καθηλώνει όλες τις ηλικίες.

«Διπλός ο Καζαντζάκης φέτος, αφού ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ένα έργο βασισμένο σε βιβλίο του. Είναι δύσκολο, αλλά μαγικό αυτό το εγχείρημα» λέει ο Μέμος Μπεγνής μιλώντας στο iefimerida.gr τονίζοντας πώς ο Ζορμπάς έδωσε ήδη τις εξετάσεις του το καλοκαίρι που πέρασε, πήγε ανέλπιστα καλά και το ίδιο πιστεύει πως θα συμβεί και με τον Μέγα Αλέξανδρο. «Ενα έργο που αφορά τους Έλληνες και είναι ένα έργο διασκευασμένο από την ικανότατη Νανά Νικολάου, η οποία υπογράφει και τη σκηνοθεσία».

-Μέσα από την φετινή σας εμπειρία, τι άνθρωπος ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος;

«Σίγουρα ήταν ένας ξεχωριστός και ικανότατος άνθρωπος, με όραμα, διοικητικές ικανότητες αλλά και με τεράστια ιδέα για τον εαυτό του. Κατέκτησε σχεδόν όλο τον τότε γνωστό κόσμο, ένα εγχείρημα που κανείς άλλος δεν είχε καταφέρει. Όλος ο πολιτισμένος κόσμος εκείνη την εποχή μιλούσε την Ελληνιστική κοινή γλώσσα, πράγμα ασύλληπτο για εκείνα τα χρόνια».

-Παιδικό θέατρο. Αλήθεια ποια η σχέση σας με τα παιδιά;

«Τα αγαπώ πολύ, αρκεί να μην είναι δικά μου!! Χαχαχα.. Είμαι κι εγώ ένα παιδί κι αυτό αγαπούν τα παιδιά σε μένα. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι να καλλιεργούνται όρια στη συμπεριφορά των παιδιών. Θα πρέπει να μαθαίνουν έννοιες όπως ο σεβασμός, ο αλτρουισμός και η ευγένεια. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι πάντα αυτονόητο στη σημερινή εποχή».

-Ηθοποιός, τραγουδιστής, με ωραία κίνηση, εμφανίσιμος, πόσο εύκολα ή δύσκολα αποκτήσατε αυτό που λέμε «όλο το πακέτο»;

«Αν ισχύει όλο αυτό, σας ευχαριστώ. Όλα κατακτιούνται με πολύ αγώνα και πολλή δουλειά. Είμαστε στην εποχή του εύκολου. Δυστυχώς τα παιδιά μεγαλώνουν με τη νοοτροπία ότι θα πάνε σε ένα reality και θα κατακτήσουν τον κόσμο. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν σήμερα είναι ότι θα πρέπει να δουλέψουν πολύ, όχι μόνο για να πετύχουν αλλά και για να έχουν διάρκεια. Πάσχουμε σήμερα απ’ τη νοοτροπία του fast food. Σε όλους τους τομείς».

-Η αλήθεια είναι πως μιλάμε για πράγματα που στο εξωτερικό αποτελούν στάνταρ για τους καλλιτέχνες. Αλήθεια, σκεφτήκατε ποτέ να φύγετε;

«Δεν το σκέφτηκα ποτέ. Αγαπώ την Ελλάδα και θέλω να ζω εδώ. Δε θα παρατούσα τη ζωή και την καριέρα μου, για να πάω σε άλλη χώρα, χωρίς κάποια σιγουριά. Αν ήμουν νεότερος, ίσως. Το ιδανικό για μένα είναι να δουλεύω σε κάποια παραγωγές στο εξωτερικό με βάση πάντα την Ελλάδα».

-Γεννηθήκατε στη Σαλαμίνα. Τις σκέψεις σας για τη ρύπανση στον Σαρωνικό θα ήθελα, τόσους μήνες μετά.

«Τι να πω γι’ αυτό… Είναι τεράστια η στενοχώρια μου. Κάθε μέρα που περνάει, συνειδητοποιώ πόσο απαράδεκτο ον είναι ο άνθρωπος. Μολύνει, σκοτώνει, κακοποιεί και δολοφονεί ανθρώπους και ζώα. Εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά. Θλίψη, μόνο θλίψη μου προκαλεί όλο αυτό».

-Σας έλκει η πολιτική; Υπάρχουν άνθρωποι, κινήσεις, κόμμα, όπου θα μπορούσατε να «συστρατευτείτε»;

«Όχι… δεν ήμουν ποτέ παιδί της πολιτικής, δεν ασχολούμαι».

-Γιατί να φέρει κάποιος το παιδί του στον Ελληνικό Κόσμο;

«Γιατί θα δει μια παράσταση αξιώσεων, μια ακόμα μεγάλη παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με εντυπωσιακά σκηνικά, κοστούμια και video-art εφαρμογές. Αλλά πάνω απ’ όλα θα παρακολουθήσει μια επιμορφωτική παράσταση για μικρούς και μεγάλους θεατές που αφηγείται την σπουδαία ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

-Τι περιλαμβάνει ο χειμώνας, εκτός από Μέγα Αλέξανδρο;

«Τη Δευτέρα θα βρίσκομαι στο Il Convento με ιταλικά τραγούδια. Έχω ζήσει χρόνια στη Ρώμη και έχω ακούσει πολύ ιταλικό τραγούδι από τότε που γεννήθηκα λόγω μαμάς, η οποία ήταν και είναι φαν. Θα τιμήσω λοιπόν την ιταλική μουσική με αγαπημένα σε όλους μας τραγούδια. Το περιμένω πώς και πώς.
Επίσης, από Τετάρτη μέχρι και Κυριακή κάθε εβδομάδα, κάνουμε τον «Ζορμπά» στο θέατρο Βέμπο με τον Γρηγόρη Βαλτινό, μια παράσταση με εξαιρετικό καστ, την απίθανη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και την υπέροχη σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή. Μια παράσταση που πήγε εξαιρετικά σε εισπράξεις το περασμένο καλοκαίρι στην περιοδεία και εγκαθίσταται πια μόνιμα στην Αθήνα για να την απολαύσει και το αθηναϊκό κοινό».

-Τελικά αν δεν είχατε γίνει ηθοποιός, με τι θα είχατε ασχοληθεί;

«Σίγουρα με κάτι καλλιτεχνικό. Μουσικός, τραγουδιστής… σίγουρα κάτι που έχει να κάνει με τη δημιουργία. Δεν μπορώ να ζω χωρίς να δημιουργώ. Γιατί για μένα, η δημιουργία είναι τροφή ψυχής, νιότη, εγρήγορση, χαρά και πάνω απ’ όλα είναι το φάρμακο ενάντια στη ρουτίνα».

«Μέγας Αλέξανδρος» Το παιδικό βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη σε θεατρική διασκευή από τη Νανά Νικολάου
Στην παιδική σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

Μέγας Αλέξανδρος: ο Μέμος Μπεγνής
Πρωταγωνιστούν: Πελαγία Αγγελίδου, Θοδωρής Ανθόπουλος, Κλεάνθης Βαρσαμούλης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Καραμπέτσης, Άγγελος Μπέσας, Άγγελος Μπούρας, Χρήστος Ντόβας, Νικόλας Πανταζής, Γιώργος Σαββίδης, Γιάννης Στεφόπουλος, Κώστας Τερζάκης, Πέτρος Τσαπαλιάρης, Χρυσαλένα Χριστοπούλου

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη για σχολεία: 10:00
Σάββατο: 15:00, Κυριακή: 11:30
Διάρκεια παράστασης: 90’

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 15 & 13 ευρώ (πλατεία) / 11 ευρώ (θεωρείο)
Οικογενειακό εισιτήριο 4 ατόμων: 50 & 45 ευρώ (πλατεία)/ 40 ευρώ (θεωρείο)
Σχολικές παραστάσεις: 7 ευρώ
Προβλέπεται ειδική τιμή για ομαδικές κρατήσεις

«ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, Τηλ: 212 254 0300

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ