Χωρίς φόρο το swap των ομολόγων -Γιατί «καίγονταν» τα ασφαλιστικά ταμεία - iefimerida.gr

Χωρίς φόρο το swap των ομολόγων -Γιατί «καίγονταν» τα ασφαλιστικά ταμεία

AP Photo/Petros Giannakouris
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Απάντηση σε ένα κρίσιμο ερώτημα για την ανταλλαγή των 20 ομολόγων του PSI, έδωσε πριν από λίγη ώρα η ΑΑΔΕ, διευκρινίζοντας με εγκύκλιο ότι τα όποια κέρδη προκύψουν λόγω της διαφοράς τιμής αγοράς και τιμής πώλησης, θα είναι αφορολόγητα.

Με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ορίζεται ότι τα κεφαλαιακά κέρδη που προκύπτουν από την ανταλλαγή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ή εταιρικών ομολόγων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου με άλλους τίτλους, κατ’ εφαρμογή του προγράμματος συμμετοχής στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους απαλλάσσονται από το φόρο. Το πρώτο βήμα έγινε με την Υπουργική Απόφαση του Γ. Χουλιαράκη, με την οποία ρητώς ορίστηκε ότι το swap εντάσσεται στην αναδιάταξη του Χρέους. Έτσι λύθηκαν τα χέρια του Γ. Πιτσιλή.

Ο κίνδυνος φορολόγησης της υπεραξίας από την ανταλλαγή των ομολόγων «έκαιγε» τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία μέσω του Κοινού Κεφαλαίου της Τράπεζας της Ελλάδας κατέχουν τέτοια ομόλογα αξίας 6 δις ευρώ. Επειδή αυτά είχαν αγοραστεί επί PSI με πολύ χαμηλή τιμή, κατά την ανταλλαγή με τα 5 νέα ομόλογα θα εγγράψουν κέρδη, τα οποία υπήρχε κίνδυνος να φορολογηθούν. Αυτός ο κίνδυνος πλέον δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με την Απόφαση του Γ. Χουλιαράκη, για το σύνολο των εκδόσεων θα δοθεί προμήθεια ύψους έως 8.500.000 ευρώ στην ομάδα των αλλοδαπών τραπεζών που θα διαχειριστούν την ανταλλαγή, καθώς και στις ελληνικές συστημικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν ως συνδιαχειριστές στην ανταλλαγή και τον διακανονισμό της ως άνω ανταλλαγής, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στη Σύμβαση Διαχειριστών της Ανταλλαγής, ενώ ο Εκπρόσωπος Ανταλλαγής και Πληροφόρησης, Lucid Issuer Services Limited, θα λάβει αμοιβή ποσού έως 220.000 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α.

Επιπλέον, για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών σχετικών με την υλοποίηση της ανταλλαγής και της έκδοσης θα καταβληθεί αμοιβή στα δικηγορικά γραφεία Cleary Gottlieb Steen και Hamilton LLP, Allen και Overy LLP, και στη Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη, η οποία δεν δύναται να υπερβεί το συνολικό ποσό των 500.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ομόλογα αφορολόγητα ΑΑΔΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ