Το 2100 η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 3,2°C - iefimerida.gr

Το 2100 η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 3,2°C

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα θα ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως κατά 3,2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100 (σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή) αντί για 2,8 βαθμούς που προβλέπονταν.

Αυτό εφόσον η υποστηρίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Climate Action Tracker κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι δεν θα τηρήσει την αρχική δέσμευσή της να μειώσει την εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου,

Επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα οι ΗΠΑ, η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων (GES) μετά την Κίνα, είχαν δεσμευτεί να τις μειώσουν κατά 26-28% μέχρι το 2025, σε σύγκριση με το 2005, προκειμένου να συμβάλουν στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού, που επιτεύχθηκε το 2015, ήταν να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου η αύξηση της θερμοκρασίας σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.

"Εξαιτίας, κυρίως, της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία", που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον Ιούνιο, παρατηρείται "μια σημαντική υποχώρηση της προόδου" που αναμενόταν να γίνει σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της υπερθέρμανσης, σημειώνει η ΜΚΟ σε μια έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα (COP23) που διεξάγεται στη Βόνη της Γερμανίας.

"Αν όλες οι κυβερνήσεις (σ.σ. εκτός των ΗΠΑ) εφάρμοζαν πλήρως τις δεσμεύσεις (για τη μείωση των GES) που ανέλαβαν στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξανόταν κατά 3,2 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με το επίπεδο της προβιομηχανικής περιόδου", τονίζει η Climate Action Tracker.

Το 2016 η οργάνωση προέβλεπε άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2,8 βαθμούς.

Η επιδείνωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι "οι ΗΠΑ στρέφουν την πλάτη στον στόχο τους που είχε ορίζοντα το 2030 και τον μακροπρόθεσμο στόχο" του 2050, εκτιμά η ΜΚΟ.

Αντιθέτως, η Κίνα και η Ινδία (η πρώτη και η τέταρτη χώρα παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την εκπομπή GES), σημείωσαν "σημαντική πρόοδο" την περασμένη χρονιά. Η οργάνωση προβλέπει ότι οι πολιτικές που ακολουθούν αυτές οι δύο χώρες "οδηγούν σε μείωση της θερμοκρασίας κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου".

"Απέναντι στην απραξία των ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία ανεβάζουν ταχύτητα. Και οι δύο πάντως θα πρέπει να αναθεωρήσουν και να ενισχύσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο Παρίσι", σχολίασε ο Μπιλ Χέρι, του ερευνητικού ινστιτούτου Climate Analytics.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ