Ζιμπάμπουε: Ο Στρατός κατέλαβε την δημόσια τηλεόραση -Εντείνονται οι φήμες για πραξικόπημα - iefimerida.gr

Ζιμπάμπουε: Ο Στρατός κατέλαβε την δημόσια τηλεόραση -Εντείνονται οι φήμες για πραξικόπημα

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στρατιώτες αναπτύχθηκαν στη Χαράρε και κατέλαβαν το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ζιμπάμπουε σήμερα, μετά την κατηγορία εναντίον του αρχηγού του στρατού περί «προδοσίας» που εξακόντισε το κόμμα του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, το ZANU-PF, επιτείνοντας την έντονη φημολογία περί στρατιωτικού πραξικοπήματος στην αφρικανική χώρα.

Πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από τη στιγμή που ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Κονσταντίνο Τσιουένγκα, απείλησε να παρέμβει για να σταματήσουν οι εκκαθαρίσεις στο κυβερνών κόμμα, ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι είδε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού σε κεντρικούς δρόμους στην πρωτεύουσα.

Στρατιώτες έλεγαν απειλητικά στους οδηγούς διερχόμενων οχημάτων να συνεχίσουν τον δρόμο τους μέσα στο σκοτάδι. «Μη δοκιμάσεις κανένα αστείο. Φύγε», είπε στρατιώτης σε δημοσιογράφο του Ρόιτερς σε οδό της πρωτεύουσας.

Δύο ώρες αργότερα στρατιώτες κατέλαβαν τις κεντρικές εγκαταστάσεις του ZBC, του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου, και διέταξαν το προσωπικό του να φύγει. Αρκετοί εργαζόμενοι αντιμετωπίστηκαν βίαια από τους στρατιώτες, σύμφωνα με δύο μέλη του προσωπικού του και ένα στέλεχος οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ζιμπάμπουε.

Λίγη ώρα αργότερα ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της Χαράρε, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Πριν από λίγο ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσε πυροβολισμούς κοντά στην κατοικία του Μουγκάμπε.

Παρότι ο στρατός αναπτύχθηκε σε διάφορες τοποθεσίες στη Χαράρε το επιτελείο δεν έχει δώσει καμιά πληροφορία για την τύχη του Μουγκάμπε, του προέδρου της Ζιμπάμπουε τα τελευταία 37 χρόνια, που παρότι χαίρει εκτίμησης στην Αφρική διότι ηγήθηκε του αγώνα για την ανεξαρτησία, οι πολιτικοί αντίπαλοί του κατηγορούν για απόλυτο αυταρχισμό.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ζιμπάμπουε με ανακοίνωσή της προέτρεψε τα μέλη του προσωπικού της και τους αμερικανούς υπηκόους να παραμείνουν στα σπίτια ή τα ξενοδοχεία τους εξαιτίας της «πολιτικής αβεβαιότητας» στη χώρα.

«Ενθαρρύνουμε τους αμερικανούς πολίτες στη Ζιμπάμπουε να μείνουν μέσα στους τόπους διαμονής τους μέχρι νεωτέρας», ανέφερε η ανακοίνωση. «Λόγω της τρέχουσας πολιτικής αβεβαιότητας, ο πρεσβευτής διέταξε όλους τους διπλωματικούς υπαλλήλους να παραμείνουν στα σπίτια τους (σήμερα Τετάρτη)», προστίθεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.

Ο στρατός έθεσε υπό κράτηση τον υπουργό Οικονομικών

Ο στρατός της Ζιμπάμπουε έθεσε υπό κράτηση τον υπουργό Οικονομικών της αφρικανικής χώρας, τον Ιγκνέσιους Τσόμπο, λίγες ώρες αφότου κατέλαβε την εξουσία για να ξεριζώσει τα «κακοποιά στοιχεία» στο περιβάλλον του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε που όπως υποστηρίζει προκαλούν τα κοινωνικά και οικονομικά δεινά στη χώρα, δήλωσε μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση.

Ο Τσόμπο είναι ένα από τα ηγετικά στελέχη της λεγόμενης τάσης «G40» στο κυβερνών κόμμα ZANU-PF, της οποίας επικεφαλής είναι η σύζυγος του προέδρου Μουγκάμπε, η Γκρέις, η οποία θέλει να διαδεχθεί τον 93χρονο πρόεδρο.

Νωρίτερα, ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού αρνήθηκαν ότι έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα σε τηλεοπτικό τους διάγγελμα—με το οποίο στην πράξη επιβεβαίωσαν την κατάληψη της εξουσίας...—και διαβεβαίωσαν ότι ο πρόεδρος Μουγκάμπε είναι «σώος και αβλαβής».

Ο στρατηγός ο οποίος έκανε το διάγγελμα είπε πως η «ομαλότητα» θα επιστρέψει στη χώρα μόλις οι ένοπλες δυνάμεις ολοκληρώσουν την «αποστολή» τους.

Αξιωματικοί του στρατού αρνούνται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πραξικόπημα, διαβεβαιώνουν ότι ο πρόεδρος Μουγκάμπε «είναι σώος»

Αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων της Ζιμπάμπουε απηύθυναν πριν από λίγο τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον λαό της αφρικανικής χώρας, υποστηρίζοντας ότι δεν βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτικό πραξικόπημα και διαβεβαιώνοντας ότι ο 93χρονος πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε είναι «σώος και αβλαβής».

«Δεν βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης», είπε ένας στρατηγός διαβάζοντας το ανακοινωθέν που είχε ετοιμάσει. «Διαβεβαιώνουμε το έθνος ότι τόσο η αυτού εξοχότης ο πρόεδρος (...) όσο και τα μέλη της οικογένειάς του είναι σώοι και αβλαβείς και η ασφάλειά τους είναι εξασφαλισμένη», πρόσθεσε ο ανώτατος αξιωματικός.

Ο στρατός, συνέχισε, θα «στοχοθετήσει κακοποιά στοιχεία στο περιβάλλον» του προέδρου της Ζιμπάμπουε.

Η ανακοίνωση αυτή του στρατού έγινε περίπου δύο ώρες αφού ακούστηκαν πυρά κοντά στην κατοικία του Μουγκάμπε, περί τις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), και μερικές ώρες αφότου άνδρες του στρατού αναπτύχθηκαν στη Χαράρε και κατέλαβαν το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, πριν ακουστούν τρεις ισχυρές εκρήξεις στην πρωτεύουσα.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε ακολουθούν το δίχως προηγούμενο μπραντεφέρ μεταξύ του προέδρου Μουγκάμπε και του επικεφαλής του στρατού, του στρατηγού Κονσταντίνο Τσιουένγκα, με αφορμή την αποπομπή του αντιπροέδρου από την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα ZANU-PF εν μέσω των «εκκαθαρίσεων» στις τάξεις του.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ζιμπάμπουε πραξικόπημα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ