ΗΑΕ: Η ελλιπής επιτήρηση των τεμενών ευθύνεται για την άνοδο του ισλαμιστικού εξτρεμισμού - iefimerida.gr

ΗΑΕ: Η ελλιπής επιτήρηση των τεμενών ευθύνεται για την άνοδο του ισλαμιστικού εξτρεμισμού

Φωτογραφία: Flickr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην ελλιπή επιτήρηση της λειτουργίας των τεμενών από την πολιτεία απέδωσε την άνοδο του ισλαμιστικού εξτρεμισμού στην Γερμανία ο υπουργός αρμόδιος για την ανοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχης Ναϊτζάν Μουμπάρακ αλ Ναϊτζάν.

«Δεν μπορείς απλώς να επιτρέπεις να ανοίγει ένα τέμενος και να επιτρέπεις σε οποιονδήποτε να πάει εκεί και να κάνει κήρυγμα. Πρέπει να υπάρχουν άδειες», δήλωσε ο Σεΐχης στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα εκτός από την Γερμανία υπάρχει ακόμη στην Γαλλία και στην Βρετανία, υποστηρίζοντας ότι οι μουσουλμάνοι ριζοσπαστικοποιούνται σε τζαμιά όπου οι αρχές δεν ασκούν επαρκή έλεγχο. «Σας προσφέραμε πάντα βοήθεια, σας λέγαμε πάντα ότι θα εκπαιδεύσουμε ανθρώπους, αλλά καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν δέχθηκε ποτέ την βοήθειά μας», δήλωσε ο ίδιος και εξήγησε ότι στη χώρα του οι χώροι λατρείας λειτουργούν υπό τον αυστηρό έλεγχο του κράτους. Αυτό, κατά τον Σεΐχη αλ Ναϊτζάν, έχει συμβάλει στο να αποτραπούν τρομοκρατικές επιθέσεις από ριζοσπαστικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος. «Νομίζουμε επίσης ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στην Ευρώπη», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν αγνές προθέσεις όταν επιτρέπουν «σε αυτούς τους ανθρώπους» να δημιουργήσουν τα δικά τους τεμένη, αλλά υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο να εργάζονται εκεί μόνο άνθρωποι που έχουν ειδική ισλαμική εκπαίδευση και έχουν λάβει την σχετική άδεια. «Στο κάτω-κάτω δεν επιτρέπεται να μπει ο καθένας έτσι απλά σε μια εκκλησία στην Ευρώπη και να κάνει κήρυγμα», πρόσθεσε.

Οι γερμανικές αρχές δεν παρεμβαίνουν στην επιλογή των λειτουργών των τεμενών, ενώ δεν απαιτείται ειδική άδεια προκειμένου να ανοίξει και να λειτουργήσει ένα τζαμί. Οι μυστικές υπηρεσίες ωστόσο είναι γνωστό ότι παρακολουθούν δεκάδες τεμένη σε όλη την Γερμανία, ενώ τον περασμένο χρόνιο έκλεισαν αρκετά από αυτά, επικαλούμενες τη ριζοσπαστικοποίηση των πιστών. Ακόμη, μετά την τρομοκρατική επίθεση σε Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Βερολίνου το 2016, στην οποία 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους, η αστυνομία έκλεισε το τζαμί στο οποίο σύχναζε ο δράστης, ενώ πέρυσι η αστυνομία στην Κάτω Σαξονία συνέλαβε έναν άνδρα που θεωρείτο «ο πρεσβευτής του Ισλαμικού Κράτους στην Γερμανία», ο οποίος δίδασκε σε τζαμί στο Χίλντεσχαϊμ, κοντά στο Ανόβερο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γερμανία τζαμί Ισλαμισμός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ