Προειδοποίηση Κομισιόν: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος - iefimerida.gr

Προειδοποίηση Κομισιόν: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος

Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μήνυμα προς την Αθήνα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στέλνει η Κομισιόν, μέσω της απολογιστικής έκθεσής της για την έως τώρα πορεία του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Η εν λόγω έκθεση, αναγνωρίζει αφενός ότι η Ελλάδα έχει κατέβαλε αξιοσημείωτη μεταρρυθμιστική προσπάθεια αλλά παράλληλα προειδοποιεί ότι η ανάκαμψη παραμένει «εύθραυστη». Την ίδια ώρα, σημειώνει ότι η «ατζέντα» μεταρρυθμίσεων απαιτεί να συνεχιστεί αποφασιστικά η εφαρμογή τους μέχρι το τέλος του προγράμματος και μετά.

Γίνεται δε, ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της αντιμετώπισης των «κόκκινων δανείων», με την Κομισιόν να υπογραμμίζει ότι θα αποτελέσει την βασική προτεραιότητα της τρίτης αξιολόγησης.

Στην έκθεση, 187 σελίδων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγράφει παράλληλα και την σημαντική πρόοδο στα δημοσιονομικά, στον τραπεζικό τομέα, στο επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και την δημόσια διοίκηση.

«Κλειδί», όπως τονίζεται, για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος είναι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Υπογραμμίζεται δε, ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι τεράστιες προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Καμπανάκι για τα «κόκκινα δάνεια»

«Πολλές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και παγίων προβλημάτων (όπως το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων) απαιτούν πρόσθετες προσπάθειες για να ολοκληρωθούν τόσο κατά τη διάρκεια του υπολοίπου του προγράμματος (λήγει Αύγουστο 2018), όσο και πέραν αυτού» τονίζει η έκθεση της Κομισιόν, σημειώνοντας παράλληλα ότι «οι πολιτικές στο πλαίσιο του προγράμματος πρέπει να ενταχθούν σε μια υγιή μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την ανάπτυξη».

Τα κόκκινα δάνεια των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, όπως τονίζεται, παρέμειναν σε υψηλό επίπεδο 45% από το τέλος του 2016, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Τα κόκκινα δάνεια από 100 δισ. που ήταν στα τέλη του 2016 θα πρέπει να έχουν μειωθεί στα 60 δισ έως τα τέλη του 2019.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σωστή και έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων για τη μείωση των κόκκινων δανείων θα είναι «καθοριστικής σημασίας για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητάς τους» για την επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κάτι, που όπως τονίζεται, θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα για την τρίτη αξιολόγηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ