Όλες οι αλλαγές στην νέα φορολογική δήλωση - iefimerida.gr

Όλες οι αλλαγές στην νέα φορολογική δήλωση

Όλες οι αλλαγές στην νέα φορολογική δήλωση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει η φορολογική δήλωση που θα κληθούν να υποβάλλουν φέτος όλοι οι φορολογούμενοι. Ειδικότερα, οι αλλαγές που υπάρχουν στο έντυπο Ε1 ανέρχονται σε 19 και προσδιορίζονται σε στοιχεία τα οποία επιτρέπουν κυρίως τις διασταυρώσεις στοιχείων.

Επιπλέον έχουν προστεθεί και αφαιρεθεί κωδικοί προκειμένου να καταγράφονται με μεγαλύτερη σαφήνεια πηγές εισοδημάτων, ενώ σημαντικές αλλαγές υπάρχουν στην καταγραφή των αποδείξεων από γιατρούς και δικηγόρους καθώς και στους τόκους των δανείων.

Τα έντυπα θα αρχίσουν να αποστέλλονται σταδικά από το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Ειδικότερα:

Στον πίνακα 2

Στους νέους κωδικούς 029 και 030 πρέπει να δηλωθούν τα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό (καταθέσεις, ακίνητα κ.λπ.). Οτι δεν καταγράφεται υπάρχει περίπτωση να κατασχεθεί και πάντως βάζει σε περιπέτειες τον ιδιοκτήτη του.

Οσοι έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 1981 οφείλουν να συμπληρώσουν τον κωδικό 017 ή 018 προκειμένου να φορολογηθούν με το ειδικό αφορολόγητο των 9.000 ευρώ, εφόσον τα εισοδήματά τους δεν ξεπερνούν αυτό το όριο. Σε αντίθετη περίπτωση θα ισχύσει και γι' αυτούς το γενικό όριο των 5.000 ευρώ.

Καταργήθηκε ο κωδικός (027-028) που συμπλήρωναν οι δημόσιοι υπάλληλοι μόνιμοι ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Απαλείφθηκαν οι κωδικοί 019 και 020 καθώς καταργήθηκε η φοροαπαλλαγή που ίσχυε από το 2010 για νέους επιτηδευματίες ηλικίας κάτω των 35 και για κέρδη έως 30.000 ευρώ ετησίως.

Στον πίνακα 3

Στους κωδικούς 415 και 416 καθώς και 515 και 516 οι ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ δηλώνουν ξεχωριστά αν είχαν ζημία από ατομικό επάγγελμα την προηγούμενη χρήση.

Στους κωδικούς 921 και 922 δηλώνεται ξεχωριστά πλέον το εισόδημα από αλιευτικές δραστηριότητες. Στους κωδικούς 923 και 924 υπολογίζεται το εισόδημα με βάση το αντικειμενικό σύστημα φορολόγησης.

Στους κωδικούς 479 και 480 δηλώνονται τα όποια καθαρά κέρδη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, ισχύος έως και 100 kw.

Στους κωδικούς 481 και 482 δηλώνονται τα καθαρά κέρδη από αγροτουριστική μονάδα, εφόσον δεν ξεπερνά τα 10 δωμάτια.

Πίνακας 5

Στον κωδικό 205 καταγράφεται ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ για την κύρια κατοικία κάθε φορολογούμενου. Το σπίτι που μένει ο καθένας, ακόμα και αν φιλοξενείται δωρεάν, θεωρείται τεκμήριο εισοδήματος, εφόσον βρίσκεται σε τιμή ζώνης από 2.800 ευρώ ανά τ.μ. και άνω.

Πίνακας 6

Στους κωδικούς 657 και 658 δηλώνονται τα εισοδήματα που εξαιρούνται της έκτακτης εισφοράς, όπως αποζημιώσεις απόλυσης, εφάπαξ κ.λπ.

Στους νέους κωδικούς 735 και 736 καταγράφονται οι δαπάνες για αγορά ή ανέγερση ακινήτων, αλλά και για τη χρηματοδοτική μίσθωσή τους. Οι δαπάνες αυτές δεν αποτελούν πλέον τεκμήριο και οι φορολογούμενοι δεν θα ελεγχθούν για το «πόθεν έσχες». Αν, όμως, πρόκειται για αγορά α΄ κατοικίας με στεγαστικό δάνειο, οι τοκοχρεολυτικές δόσεις του δανείου για το 2011 θεωρούνται τεκμήριο και προστίθενται στις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και διαβίωσης.

Πίνακας 7

Καταργούνται οι κωδικοί 043 και 046 που αφορούσαν νοσήλεια και γιατρούς στο εξωτερικούς και όλες οι ιατρικές δαπάνες καταγράφονται στον κωδικό 051.

Καταργείται ο κωδικός 041 για δαπάνες δικηγόρων και οι σχετικές αποδείξεις αθροίζονται στις γενικές δαπάνες.

Τους νέους κωδικούς 092, 094 και 096 συμπληρώνουν όσοι δηλώνουν φιλοξενούμενοι και δεν πληρώνουν ενοίκιο.

Στους κωδικούς 075 και 076 καταγράφονται οι δωρεές στο «λογαριασμό αλληλοβοηθείας για την απόσβεση του Δημοσίου χρέους».

Στους κωδικούς 063 και 064 όλοι οι φορολογούμενοι καταγράφουν τους τόκους που έχουν καταβάλει για στεγαστικά δάνεια. Στον κωδικό 071 δηλώνονται και τα τετραγωγικά της κατοικίας του δανείου.

Στους νέους κωδικούς 077 και 078 δηλώνονται τα μισθώματα επιχειρήσεων τριτογενούς τομέα της περιοχής Γεράνι στο κέντρο της Αθήνας, για να εκπέσει ποσοστό έως 80% των δαπανών αποκατάστασης.

Στους κωδικούς 033, 035, 035 και 036 καταγράφονται πλέον οι δαπάνες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών.

Πίνακας 8

Καταργείται ο κωδικός 653 όπου αναγράφονταν και αφαιρούνταν από τον τελικό φόρο, τα ποσά φόρου που προκαταβλήθηκαν για φορτηγά ΔΧ, ενοικιαζόμενα δωμάτια, λιανοπωλητές κ.λπ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ