Κώστας Βεργόπουλος: Ο διανοητής με έδρα το Παρίσι και έρωτα τη Σκόπελο - iefimerida.gr

Κώστας Βεργόπουλος: Ο διανοητής με έδρα το Παρίσι και έρωτα τη Σκόπελο

Κορυφαίος οικονομολόγος και συγγραφέας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 75 ετών ο Κώστας Βεργόπουλος. Κορυφαίος οικονομολόγος, διανοητής και συγγραφέας. Εδρα του το Παρίσι που αγαπούσε, εκεί όπου άφησε και την τελευταία του πνοή, μεγάλος του έρωτας η Σκόπελος.

Το νησί που πέρναγε τα καλοκαίρια του, με τα πουράκια του στο χέρι, στοίβα βιβλία στην ταράτσα του σπιτιού και ατέλειωτες ώρες κουβέντας στον «Πλάτανο» και βόλτα στην παραλία με φορείς του νησιού και κόσμο που τον αγαπούσε μέσα από τα βιβλία του.

Οι φίλοι του λένε πως είχε μία ερωτική διάθεση για τη ζωή, από τον τρόπο που έπινε το τσίπουρό του, (και πως να ξεφύγει τα καλέσματα), τον τρόπο που ξεφύλλιζε τα βιβλία του, ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο σου έλεγε ότι τα χειρότερα είναι μπροστά. Μίλησε για κρίση και κατάρρευση όταν κανένας δεν φανταζόταν τι μπορούσε να συμβεί.

Χειμώνα του 2010 έγραφε για όσα έμελε να ζήσουμε και επέλεξε για την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του το νησί των Σποράδων, αφήνοντας για αργότερα μεγάλα βιβλιοπωλεία του Παρισιού και της Αθήνας.

Το περασμένο καλοκαίρι πέρασε με συζητήσεις γύρω, και με αφορμή, το βιβλίο του που μόλις θα κυκλοφορούσε με τίτλο «Η νέα παγκόσμια αναταραχή». Μιλούσε, όπως έλεγε, για τη σύγχρονη ελληνική τραγωδία που διανύουμε. Μιλούσε για τις εφιαλτικές διαστάσεις της τελευταίας επταετίας.

Έγραφε τελευταία, «Αξιοθρήνητο το θέαμα του υπόλοιπου κόσμου, ιδίως της Ευρώπης, με την ακαταμάχητη εμμονή στην οδό της απώλειάς της. Αυτό το αδιέξοδο, ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο, δεν ήταν αναγκαίο και παραμένει "αντιπαραγωγικό" για όλους».

Θεωρούσε το 2017 ως «μοιραίο» έτος

«Με την απόσυρση της Αμερικής και της Βρετανίας, όχι μόνον από την Ευρώπη, αλλά και από την παγκοσμιοποίηση, η διεθνής πραγματικότητα δεν αποβαίνει πιο σταθερή, εύκαμπτη και επιεικής, ιδίως για τις μικρές χώρες, αλλά περισσότερο σκληρή και ανελέητη για όλους» έγραφε.

«Οι οικονομικές αντιπαλότητες μετατρέπονται σε γεωπολιτικές με υψηλότερη ένταση. Ο νέος χάρτης του κόσμου χαράσσεται πέρα από το διεθνές δίκαιο, με βάση τους διμερείς συσχετισμούς ισχύος. Το 2017 θα αποδειχθεί, άραγε, το μοιραίο έτος όλων των κινδύνων;».

Κώστας Βεργόπουλος: Ο διανοητής με έδρα το Παρίσι και έρωτα τη Σκόπελο  | iefimerida.gr 0

Ο Κώστας Β. Βεργόπουλος γεννήθηκε το 1942 στην Αθήνα.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στη Σορβόννη. Διδάκτωρ οικονομικών επιστημών (Doctorat d' Etat) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.

Καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Επισκέπτης καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Διεθνής εμπειρογνώμων στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βιβλία του έχουν μεταφραστεί και διδάσκονται σε δέκα γλώσσες.

Έργα του «Το Αγροτικό Ζήτημα στην Ελλάδα» (Εξάντας, 1975).«Ο Δύσμορφος Καπιταλισμός» (σε συνεργασία με τον Samir Amin, Παπαζήσης, 1975). «Κράτος και Οικονομική Πολιτική» στον 19ο Αιώνα (Εξάντας,1978). «Εθνισμός και Οικονομική Ανάπτυξη» (Εξάντας, 1979). «Η Ελλάδα σε εξέλιξη» (διεύθυνση, Εξάντας, 1985). «Οι Νέες Τεχνολογίες στην Ευρωπαϊκή Οικονομία Τροφίμων» (Βρυξέλλες, 1986). «Η Απο-ανάπτυξη σήμερα» (Εξάντας, 1987).

«Εθνισμός και οικονομική ανάπτυξη», 1993. «Κράτος και οικονομική πολιτική στον 19ο αιώνα», 1994. «Παγκοσμιοποίηση, η μεγάλη χίμαιρα, 1999». «Ποιος φοβάται την Ευρώπη – Ανατομία ενός μύθου, 2000». «Το τέλος του κύκλου», 2002. «Η αρπαγή του πλούτου», 2005.
«Το μεγάλο ρήγμα», 2007. «Οι αμετανόητοι», 2010. «Μετά το τέλος», 2011. «Η ανάρμοστη σχέση», 2012. «Το μαύρο και το κόκκινο», 2014.
«Η νέα παγκόσμια αναταραχή», 2017.

Εκδόσεις των έργων του κυκλοφορούν επίσης στα γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, ιταλικά, ολλανδικά, κινέζικα.

Ο θάνατός του Κώστα Βεργόπουλου επήλθε από αιμάτωμα στο κεφάλι έπειτα από σύντομη νοσηλεία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κώσταε Βεργόπουλος συγγραφεάς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ