Σι Τζινπίνγκ: Η παγκοσμιοποίηση είναι μη αναστρέψιμη ιστορική τάση, να στηρίξουμε το εμπόριο - iefimerida.gr

Σι Τζινπίνγκ: Η παγκοσμιοποίηση είναι μη αναστρέψιμη ιστορική τάση, να στηρίξουμε το εμπόριο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η παγκοσμιοποίηση αποτελεί «μη αναστρέψιμη ιστορική τάση», δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ που απευθύνει ομιλία από το βήμα της συνόδου κορυφής του φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού (Apec) στο Ντανάνγκ του Βιετνάμ.

Οι ανταλλαγές πρέπει να αναθεωρηθούν «για να είναι περισσότερο ανοικτές, περισσότερο ισορροπημένες, περισσότερο ισότιμες και επωφελείς για όλους», εξήγησε εμφανιζόμενος ως ο νέος ηγέτης του ελευθέρου εμπορίου.

Λίγα λεπτά πριν, από το ίδιο βήμα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διαβεβαιώσει ότι η χώρα του «δεν θα ανεχθεί πλέον» μη ισότιμες ανταλλαγές, δηλώνοντας έτοιμος να αγωνισθεί για «την Αμερική πρώτα», όπως ήταν και το προεκλογικό του σύνθημα.

«Δεν θα επιτρέψουμε πλέον να εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ», δήλωσε ενώπιον των ηγετών των χωρών του φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού που τελούν ακόμη υπό το σοκ της αιφνίδιας αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου Ασίας-Ειρηνικού (TPP).

Σι Τζινπίνγκ: Η παγκοσμιοποίηση είναι μη αναστρέψιμη ιστορική τάση, να στηρίξουμε το εμπόριο | iefimerida.gr 0

Θεωρούμενη ως αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, η συμφωνίας αυτή είχε υπογραφεί το 2015 έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των 12 χωρών της ζώνης Ασίας -Ειρηνικού που αντιπροσωπεύει το 40% της παγκόσμιας οικονομίας.

«Οφείλουμε να υποστηρίξουμε το ελεύθερο εμπόριο και να εφαρμόσουμε μία ανοικτή περιφερειακή πολιτική για να επιτρέψουμε στις αναπτυσσόμενες χώρες να επωφεληθούν περισσότερο από το εμπόριο και τις διεθνείς επενδύσεις», δήλωσε Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος βγήκε ενισχυμένος από το πρόσφατο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος και θεωρείται ο ισχυρότερος κινέζος ηγέτης εδώ και δεκαετίες, στην ηγεσία μίας ανερχόμενης δύναμης που είναι σε θέση να κλονίσει την αμερικανική κυριαρχία.

Η Κίνα εξάλλου ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διευρύνει την πρόσβαση των ξένων επιχειρήσεων στον χρηματοπιστωτικό της τομέα, βάζοντας τέλος στους περιορισμούς που ίσχυαν μέχρι σήμερα και προκαλούσαν τις πολύ έντονες επικρίσεις των εταίρων του Πεκίνου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σι Τζιπίνγκ Τραμπ Κίνα ΗΠΑ εμπόριο APEC
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ