Ανδρουλάκης: Η παρουσία μου στο ΕΚ προσθέτει, δεν αφαιρεί από την παράταξη - iefimerida.gr

Ανδρουλάκης: Η παρουσία μου στο ΕΚ προσθέτει, δεν αφαιρεί από την παράταξη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI /ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την Καταλονία, στην οποία κρίνονται «κόποι 40 χρόνων», την Τουρκία, στην οποία όλα επιδεινώνονται και ο ίδιος προσπαθεί «να αναδείξει και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη γεωπολιτική σταθερότητα» και για τη φοροαποφυγή-φοροδιαφυγή που ήρθε ξανά στην επικαιρότητα με τα Paradise Papers, μιλάει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής τονίζει ότι η διαρροή αυτή δημοσίων εσόδων αντιμετωπίζεται μόνον με ενιαίο φορολογικό σύστημα στην Ευρώπη. Τέλος στην ερώτηση, αν θα παραμείνει στη θέση του ευρωβουλευτή, στην περίπτωση που εκλεγεί στην ηγεσία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς, απαντά ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχουν πολλοί ευρωβουλευτές που ηγούνται εθνικών κομμάτων. «Θα πράξω, λοιπόν όπως και οι υπόλοιποι και θα είμαι υποψήφιος όταν προκηρυχτούν εκλογές στην Ελλάδα». Υπογραμμίζει δε, ότι η παρουσία του εκεί «προσθέτει και δεν αφαιρεί από την παράταξη».

«Η Ισπανία είναι μια ώριμη, φιλελεύθερη και πλουραλιστική δημοκρατία με ένα σύνταγμα που είναι από τα πλέον αποκεντρωμένα σε επίπεδο εξουσιών του πλανήτη. Δεν της αξίζει να λοιδορείται στο διεθνή τύπο», αναφέρει σχετικά με την κρίση που ξέσπασε με την Καταλονία και τονίζει ότι «η τήρηση του Συντάγματος είναι απαραίτητο συστατικό της δημοκρατικής τάξης. Όμως η Δημοκρατία προϋποθέτει τον διάλογο και την ειρηνική συμβίωση, η βίαιη καταστολή δεν μπορεί να είναι η λύση». «Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, είναι προφανές ότι και η κεντρική Ισπανική κυβέρνηση αλλά και η κυβέρνηση της αυτόνομης κοινότητας της Καταλονίας λησμόνησαν το μάθημα των τελευταίων δεκαετιών. Αντί να διαλέξουν το δρόμο της συνεννόησης, της σύνθεσης και του συμβιβασμού όπως είναι η παράδοση στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας τους, ήδη από τη δεκαετία του ‘70 και έπειτα, κατέληξαν να υποστηρίζουν μαξιμαλιστικές θέσεις στις οποίες αυτοπαγιδεύθηκαν. Και οι δυο πλευρές πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αναλογιστούν εάν όλα όσα οικοδομήθηκαν με τόσο κόπο τα τελευταία 40 χρόνια αξίζει να ακυρωθούν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε μια τέτοια εξέλιξη οι μόνοι χαμένοι θα είναι οι απλοί κάτοικοι της Καταλονίας και της Ισπανίας», αναφέρει επίσης.

Όσον αφορά στην Τουρκία αναφέρει ότι «μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του κ. Ερντόγαν είχαμε μια σημαντική υποβάθμιση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και σημειώνει ότι ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση του κειμένου που εξέδωσαν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, με το οποίο ζητούν το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. «Πρέπει επιτέλους ο κ. Ερντογάν να πάρει το μήνυμα ότι έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια, οι συλλήψεις χιλιάδων ανθρώπων, δικαστών, δικηγόρων, ελεύθερων πολιτών, πολιτικών, μελών του κοινοβουλίου, ηγετών της αντιπολίτευσης, δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές», σημειώνει και τονίζει ότι «ακόμα περισσότερο η εργαλειοποιηση των προσφύγων και η χρήση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας ως όπλο, η επιθετικότητα προς τη χώρα μας αλλά και η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου δεν είναι συμβατές με τους κανόνες καλής γειτονίας που πρέπει να διέπουν τη σχέση μιας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χωράς με τα Κ-Μ».

Στην ερώτηση αν θα παραιτηθεί από τη θέση του ευρωβουλευτή αν εκλεγεί επικεφαλής του νέου φορέα, ο κ. Ανδρουλάκης απαντά: «Η θέση του ευρωβουλευτή είναι κοινοβουλευτική, δεν πρόκειται για δημόσιο αξίωμα με καθήκοντα ουδετερότητας. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε πολλούς ευρωβουλευτές που ηγούνται εθνικών κομμάτων. Μάλιστα, ο σημερινός Πρωθυπουργός της Κροατίας, κ. Πλένκοβιτς ήταν, μέχρι την εκλογική νίκη του κόμματος του το 2016, ευρωβουλευτής. Θα πράξω, λοιπόν όπως και οι υπόλοιποι που κατέχουν ανάλογες θέσεις σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και θα είμαι υποψήφιος όταν προκηρυχτούν εκλογές στην Ελλάδα. Άλλωστε, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζονται στρατηγικής σημασίας ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των ευρωπαίων πολιτών. Η παρουσία μου εκεί προσθέτει και δεν αφαιρει από την παράταξη»

«Η εμπειρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι αναμφισβήτητα ιδιαίτερη μια και πολλά θέματα που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών αποφασίζονται πλέον στο κοινοτικό επίπεδο», αναφέρει επίσης και συνεχίζει: «Ο ρόλος του ΕΚ άλλωστε, έχει θεσμικά ισχυροποιηθεί σημαντικά μετά την τελευταία αναθεώρηση των συνθηκών. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες με τίμησαν με την ψήφο τους και ο στόχος μου είναι να τους τιμήσω και εγώ υπερασπίζοντας τα συμφέροντα της πατρίδας μας ειδικά στους τομείς του περιβάλλοντος και των εξωτερικών υποθέσεων, μια και συμμετέχω στις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Επιπρόσθετα, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ασχολούμαι με τα ζητήματα των δυτικών Βαλκάνιων και ειδικά με το Μαυροβούνιο όπου ήμουν και εισηγητής σχετικής έκθεσης για την κατάσταση στη χώρα και την ευρωπαϊκή προοπτική της. Ως Έλληνας παρακολουθώ στενά τα τεκταινόμενα στην Τουρκία, τις σχέσεις της με άλλες χώρες αλλά και την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Στα πλαίσια των καθηκόντων μου έχω καταθέσει πολλές ερωτήσεις για την τουρκική επιθετικότητα προς τη χώρα μας και τις διώξεις που υφίσταται η αντιπολίτευση και η κουρδική μειονότητα. Δυστυχώς μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του κ. Ερντογάν καταγράφεται σημαντική επιδείνωση σε όλα τα επίπεδα. Προσπαθώ να αναδεικνύω θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και την ανάγκη για γεωπολιτική σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας».

Τέλος, αναφερόμενος στα Paradise Papers δηλώνει: «Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει εκτεταμένη χρήση τέτοιων φορολογικών παραδείσων για την απόκρυψη φορολογητέας ύλης. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα δημόσια έσοδα υποφέρουν ενώ κάποιοι πλουτίζουν αθέμιτα. Συνδεόμενο, αλλά ξεχωριστό, πρόβλημα είναι το ζήτημα των συμφωνιών ad hoc που κάνουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες με συγκεκριμένες μεγάλες πολυεθνικές ώστε να τύχουν ευνοϊκότερης φορολογικής αντιμετώπισης. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά και σε εθνικό επίπεδο, ακριβώς επειδή αυτό είναι το περιβάλλον που ευνοεί τη δημιουργία του. Ως ομάδα των σοσιαλιστών και δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ζητάμε την εναρμόνιση των κανόνων μέσω μιας ενιαίας ευρωπαϊκής φορολογικής πολιτικής, ώστε να σταματήσει το σημερινό φορολογικό dumping που δημιουργεί στρεβλώσεις και παράθυρα για φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ