Νέος «πονοκέφαλος» για τη Μέρκελ -Ποιος θα γίνει επικεφαλής του ιδρύματος Konrad-Adenauer; - iefimerida.gr

Νέος «πονοκέφαλος» για τη Μέρκελ -Ποιος θα γίνει επικεφαλής του ιδρύματος Konrad-Adenauer;

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η θέση του επικεφαλής του Ιδρύματος Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS), της δεξαμενής σκέψης που πρόσκειται στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), προκαλεί ένα ακόμη πρόβλημα στην Καγκελάριο Μέρκελ, ενόψει του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Το γεγονός ότι ο πιθανότερος κυβερνητικός συνασπισμός θα περιλαμβάνει τέσσερα κόμματα, περιορίζει αναγκαστικά και τον αριθμό των θέσεων που έχει στη διάθεσή της η κυρία Μέρκελ, με την θέση του επικεφαλής του KAS να θεωρείται ιδιαίτερα επίζηλη, καθώς το Ίδρυμα διαθέτει ισχυρή επιρροή στους κύκλους της κεντροδεξιάς, ενώ διατηρεί περί τα 100 γραφεία εκτός Γερμανίας.

Σύμφωνα με το περιοδικό Focus, η κυρία Μέρκελ στηρίζει την Ανέτε Σαβάν, πρώην υπουργό Παιδείας, η οποία έπειτα από την αποκάλυψη υπόθεσης λογοκλοπής που της στοίχισε την αφαίρεση του διδακτορικού τίτλου της υποχρεώθηκε το 2014 σε παραίτηση και κατόπιν διορίστηκε πρέσβης της Γερμανίας στην Αγία Έδρα. Απέναντί της ωστόσο η κυρία Σαβάν δεν θα βρει μόνο παλιούς υποτρόφους του Ιδρύματος που δεν επιθυμούν την εκλογή της, αλλά και τον σημερινό Πρόεδρο του KAS Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ, πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος φαίνεται ότι ενδιαφέρεται να παραμείνει στη θέση που κατέχει από το 2010, αλλά και τον Νόρμπερτ Λάμερτ, τέως Πρόεδρο της Bundestag, ο οποίος δεν επιθυμεί να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Η 'Ανγκελα Μέρκελ θα δεχόταν ένα σημαντικό πλήγμα γοήτρου - και όχι μόνο - εάν τελικά πρότεινε την κυρία Σαβάν και εκείνη δεν κατάφερνε να εκλεγεί, αλλά από την άλλη πλευρά, εάν στήριζε την υποψηφιότητα του κ. Λάμερτ, επικεφαλής του KAS θα γινόταν κάποιος ο οποίος δεν θεωρείται της αμέσου επιρροής της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ