Le Monde: Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει χαμόγελο από βελούδο, χέρι από σίδερο - iefimerida.gr

Le Monde: Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει χαμόγελο από βελούδο, χέρι από σίδερο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βελούδινο χαμόγελο, σιδερένιο βλέμμα. Από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε στο προεδρικό μέγαρο, ο Εμανουέλ Μακρόν διοικεί το υπουργικό του συμβούλιο με σιδερένια πειθαρχία, γράφουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

Απαιτητικός με τον εαυτό του, περιμένει και από τους άλλους το ίδιο. Την Τρίτη, 7 Νοεμβρίου, ο γάλλος πρόεδρος έβαλε τις φωνές στους υπουργούς του, κεκλεισμένων των θυρών, όπως αποκάλυψε η Le Figaro.


Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τους υπουργούς του να μείνουν ενωμένοι και να μην παίζουν με «μικρές φράσεις» και διαρροές στον Τύπο. Το υπουργικό συμβούλιο διήρκησε άπειρες ώρες και οι υπουργοί βγήκαν από την σύσκεψη με τραβηγμένα χαρακτηριστικά και «γκρίζα πρόσωπα», όπως αναφέρει η Le Figaro.

Le Monde: Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει χαμόγελο από βελούδο, χέρι από σίδερο | iefimerida.gr 0


Η γκρίνια του Μακρόν ξεκίνησε από ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα Parisien, το οποίο δημοσιεύτηκε την Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου, με τίτλο «Φήμες και τιμωρίες», το οποίο έκανε αναφορά σε φήμες για πιθανό ανασχηματισμό. Το άρθρο ανέφερε, στηριζόμενο σε συνεργάτες του γάλλου προέδρου, ότι υπουργοί θα απομακρυνθούν από τη θέση τους εν είδει τιμωρίας από τον Μακρόν.
«Δεν συμμερίζομαι αυτά τα λόγια», φώναζε ο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με την Le Figaro. Ο γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι αυτό το επεισόδιο δεν θα πρέπει να επαναληφθεί και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η κυβέρνησή του να κάνει τα ίδια λάθη με τους προηγούμενους προέδρους.
Στην πραγματικότητα ένας ανασχηματισμός δεν αποκλείεται, εντός των προσεχών ημερών, γιατί ο υπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ εξελέγη επικεφαλής του κόμματος Μακρόν LREM.

Le Monde: Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει χαμόγελο από βελούδο, χέρι από σίδερο | iefimerida.gr 1


Ο Μακρόν κατέστησε σαφές ότι δεν θα ανεχθεί τις «μικρές φράσεις» οι οποίες διαρρέονται στα ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα, ανώνυμα, με στόχο κάποιους υπουργούς, ειδικά τη στιγμή που ένας ανασχηματισμός αναμένεται γύρω στις 20 Νοεμβρίου. «Δεν υπήρχε θυμός ή οδηγίες συμμόρφωσης. Ο πρόεδρος θύμισε κάποιες αρχές, όπως ό,τι λέγεται κεκλεισμένων των θυρών στο υπουργικό συμβούλιο δεν μπορεί να βγαίνουν παραέξω», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστάνερ.


Ο γάλλος πρόεδρος έχει αποφασίσει, αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, να κάνει τα ακριβώς αντίθετα από τον Φρανσουά Ολάντ, τον οποίο είχε ο ίδιος επικρίνει για «φλύαρη προεδρία» και δεν ανέχεται η δική του θητεία να μολυνθεί από τα ίδια φαινόμενα.
Η προεδρική οδηγία είναι σαφής: όχι «μικρές φράσεις» και διαρροές, όχι κριτική στην κυβέρνηση ανώνυμα, όχι εξομολογήσεις στον Τύπο. Και αντίθετα με τους συνεργάτες του Ολάντ που γέμισαν τα βιβλιοπωλεία με απομνημονεύματα, οι συνεργάτες και οι υπουργοί του Εμανουέλ Μακρόν έχουν άλλη οδηγία: δεν υπάρχει περίπτωση να δίνεται τροφή στις εφημερίδες με παρασκήνια από το κυβερνητικό έργο.
«Ο Εμανουέλ Μακρόν πάντα έτσι λειτουργούσε, δεν του αρέσει οι δικοί του άνθρωποι να μιλάνε πολύ. Πιστεύει ότι αυτό θρυμματίζει τα πάντα», δήλωσε στην Le Figaro ο πρώην βουλευτής Arnaud Leroy, στενός συνεργάτης του Μακρόν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μακρον βελούδινο σιδερένιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ