Paradise Papers: Οξφόρδη και Κέμπριτζ επένδυσαν εκατομμύρια λίρες σε offshore - iefimerida.gr

Paradise Papers: Οξφόρδη και Κέμπριτζ επένδυσαν εκατομμύρια λίρες σε offshore

Το κολέγιο Balliol του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Φωτογραφία: Wikipedia)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκατομμύρια λίρες σε υπεράκτια επενδυτικά κεφάλαια επένδυσαν τα Πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης όπως αποκαλύπτουν τα Paradise Papers.

Τα δύο φημισμένα βρετανικά πανεπιστήμια λέγεται ότι επένδυσαν σε funds που έχουν την έδρα τους σ’ έναν από τους γνωστότερους στον κόσμο φορολογικούς παραδείσους, τις Νήσους Κέιμαν, Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος στην Καραϊβική Θάλασσα.

To 2006 το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επένδυσε 2,6 εκατομμύρια λίρες και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ άλλα 1,3 εκατομμύρια σε μια εταιρεία επενδύσεων σε ιδιωτικό μετοχικό κεφάλαιο που έχει την έδρα του στο Γκέρνσεϊ, ένα σύμπλεγμα αυτοδιοικούμενων μικρών νησιών στη Θάλασσα της Μάγχης, που υπάγονται στη Βρετανική Κοινοπολιτεία. Τα χρήματα μοιράστηκαν σε δύο funds, το ένα απευθείας από τα πανεπιστήμια και το άλλο από μεμονωμένα κολέγια – μια διευθέτηση που επιτρέπει στα πανεπιστήμια να αποφεύγουν αμερικανικό φόρο για επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου και να λαμβάνουν αφορολόγητα μερίσματα.

Paradise Papers: Οξφόρδη και Κέμπριτζ επένδυσαν εκατομμύρια λίρες σε offshore  | iefimerida.gr 0

Η είσοδος του κτιρίου διοικητικών υπηρεσιών (Old Schools) του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ (Φωτογραφία: Wikipedia)

Οξφόρδη και Κέιμπριτζ λέγεται επίσης ότι επένδυσαν στην εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων Coller International, η οποία με τη σειρά της επένδυσε ένα δισ δολάρια στον ενεργειακό κολοσσό Royal Dutch Shell. Η αποκάλυψη αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις προς τα δύο πανεπιστήμια να σταματήσουν τις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα.

Εκπρόσωπος του Κέιμπριτζ δικαιολογήθηκε ότι τα κολέγια και τα πανεπιστήμια υπάγονται στην κατηγορία των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και ως εκ τούτου οι συμμετοχές τους σε επενδύσεις εξαιρούνται από τη φορολόγηση στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες. Πρόσθεσε δε ότι τη διαχείριση του fund έχει αναλάβει ένας «ευυπόληπτος» σύμβουλος επενδύσεων, ο οποίος λαμβάνει τις αποφάσεις για τις συγκεκριμένες επενδύσεις που θα κάνει το fund.

Χρησιμοποιώντας ανάλογη επιχειρηματολογία εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δήλωσε ότι «οι φορολογούμενοι δεν χάνουν ούτε μία πένα από τις επενδύσεις μας». Τόνισε δε ότι οι επενδύσεις αυτές αποφέρουν κάπου 80 εκ. λίρες ετησίως, χρήματα που επενδύονται σε ακαδημαϊκά προγράμματα, υποτροφίες, τη ζωτικής σημασίας έρευνα στην ιατρική, τις κοινωνικές, ανθρωπιστικές και εν γένει τις επιστήμες», και τα οποία δεν χρειάζεται να χρηματοδοτήσουν οι φορολογούμενοι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ