Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν καταλαβαίνει τίποτα από τέχνη -Τι έκανε όταν γνώρισε τον Αντι Γουόρχολ [εικόνες]

Από το 1933 ο πίνακας «Δύο αδελφές στο μπαλκόνι», του μεγάλου ζωγράφου Ογκίστ Ρενουάρ, είναι κρεμασμένος στους τοίχους του Art Institute of Chicago. Προέρχεται από κληροδότημα της Annie Swan Coburn και αποτελεί μέρος των 70 έργων που δόθηκαν μετά τον θάνατό της, το 1932.


Η πλούσια χήρα ήταν σύζυγος ενός δικηγόρου από το Σικάγο, ιδρυτικό μέλος της Union League Club. Αυτό η πολυτελής λέσχη κατέχει ακόμη σήμερα την σημαντικότερη συλλογή έργων τέχνης της περιοχής. Η Annie Swan Coburn συνέλεγε σε όλη τη ζωή της έργα τέχνης, με ιδιαίτερη προτίμηση στους γάλλους ιμπρεσιονιστές.
Ο πίνακας ύψους 1 μέτρου είναι έργο του Ρενουάρ, και τον ζωγράφισε το 1881. Ο καλλιτέχνης δεν ήταν γνωστός εκείνη την εποχή και τον στήριζαν οικονομικά μαικήνες και έμποροι τέχνης. Ο συγκεκριμένος πίνακας αγοράστηκε από τον έμπορο έργων τέχνης του Παρισιού Paul Durand-Ruel, ο οποίος τον πούλησε απευθείας στην κυρία Swan Coburn για 100.000 δολάρια.


Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο αμερικανός δημοσιογράφος Mark Boyden ακολουθούσε τον Ντόναλντ Τραμπ, ισχυρό μεσίτη της εποχής, για να κάνει το πορτρέτο του για το περιοδικό Playboy. Καλεσμένος στο ιδιωτικό τζερ του μεγιστάνα τον ακούει να παινεύεται δείχνοντας τον πίνακα που ήταν κρεμασμένος στο αεροσκάφος, ότι κατείχε έναν Ρενουάρ ο οποίος στοίχιζε περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια, όπως έλεγε.
Ο δημοσιογράφος, ο οποίος καταγόταν από το Σικάγο, γνώριζε, ωστόσο, καλά τον συγκεκριμένο πίνακα. Στα νιάτα του πήγαινε συχνά στο Art Institute of Chicago. Και ήταν σίγουρος ότι το διάσημο Μουσείο δεν μπορούσε να έχει έναν πλαστό πίνακα.


Τον Ιούλιο του 2016, ο υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ δίνει μια συνέντευξη στην εκπομπή 60 Minutes του καναλιού CBS, έχοντας δίπλα του τον Μάικ Πενς. Οι κάμερες επιτρέπουν να δουν όλοι τον ίδιο πίνακα του Ρενουάρ σε μια γωνία του δωματίου.


Αλλά η αγάπη του Ντόναλντ Τραμπ για τον Ογκίστ Ρενουάρ δεν σταματάει εδώ. Το 2015, όταν η βρετανική Daily Mail φωτογράφισε το διαμέρισμα του Τραμπ, οι αναγνώστες του παρατήρησαν, αυτή τη φορά στο γραφείο της Μελάνια, έναν άλλο πίνακα του ίδιου ζωγράφου, «Το Θεωρείο» (1874).

Και αυτός ο πίνακας ήταν αντίγραφο. Ο πρωτότυπος βρίσκεται στο Μουσείο Courtauld Gallery του Λονδίνου. Ο πίνακας αγοράστηκε το 1875 για 425 γαλλικά φράγκα από τον Père Martin και πουλήθηκε το 1924 στον Samuel Courtauld, τον ιδρυτή του Μουσείου που φέρει το όνομά του.

Το ενδιαφέρον με την ασχετοσύνη του Τραμπ στα θέματα τέχνης είναι ότι στις αρχές του 1980 παρολίγο να αποκτήσει πίνακες του Αντι Γουόρχολ. Εκείνη την εποχή οι δύο άνδρες έκαναν πολλές συναντήσεις. Και οι δύο προσελκύονται από τις διασημότητες. Οταν συνάντησε για πρώτη φορά τον Γουόρχολ, μάλιστα, ο Τραμπ επισκέφθηκε και το Factory, το στούντιο του καλλιτέχνη στο Μανχάτταν. Εκεί σχεδίασε, μάλιστα, να του κάνει ο καλλιτέχνης ένα πορτρέτο για να καλύψει την είσοδο του Πύργου Τραμπ.


Ο Αντι Γουόρχολ πρότεινε μια σειρά από οκτώ πίνακες αλλά δεν άρεσαν καθόλου στον μεγιστάνα. Σύμφωνα με τον Γουόρχολ, μάλιστα, ο Τραμπ «δυσαρεστήθηκε πολύ γιατί τα χρώματα δεν ήταν αρμονικά». Σήμερα, οι οκτώ πίνακες που ζωγράφισε ο Γουόρχολ για τον Τραμπ ανήκουν στο Ιδρυμα Γουόρχολ και βρίσκονται στο Πίτσμπουργκ.


Ο ίδιος ο Γουόρχολ κράτησε τη χειρότερη ανάμνηση από τον Ντόναλντ Τραμπ. Τον Μάιο του 1984 έγραψε στο ημερολόγιό του:
«Σιχαίνομαι τους Τραμπ γιατί δεν αγόρασαν ποτέ τους πίνακές μου για τον Πύργο Τραμπ. Και τους σιχαίνομαι επίσης γιατί τα ταξί πρέπει να κάνουν τον γύρο της Grand Central εξαιτίας του πανάσχημου ξενοδοχείου Hyatt και αυτό με κάνει να χάνω χρόνο για να γυρίσω σπίτι μου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντόναλντ Τραμπ Άντι Γουόρχολ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ