Προς κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, κι αν... [συγκριτικός πίνακας] - iefimerida.gr

Προς κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, κι αν... [συγκριτικός πίνακας]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η νέα Βουλή, αν αυτή την Κυριακή διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές σίγουρα δεν θα έβγαζε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να δώσει κυβέρνηση συνεργασίας με τον ένα πόλο να είναι αυτοδικαίως η Νέα Δημοκρατία που καταλαμβάνει την πρώτη θέση, αλλά βλέπει τα πραγματικά της ποσοστά να κυμαίνονται από 17 έως 19%. Με τις αναγωγές των αναποφάσιστων και των λευκών – άκυρων φτάνουν από 24 έως 27,5%.

Τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στο σημερινό κυριακάτικο Τύπο δείχνουν τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά. Ο δικομματισμός πέθανε. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτή τη στιγμή δεύτερο κόμμα. Είναι από τρίτο έως πέμπτο, με μικρές διαφορές, στα όρια του στατιστικού λάθους.

Σύμφωνα με τις εταιρείες MARC (Εθνος της Κυριακής), MRB (Real News) και ALCO (Πρώτο Θέμα) στη νέα Βουλή, αν πάντα οι εκλογές γίνονται σήμερα, θα υπήρχαν 8 ή και 9 κόμματα.

Ο δεύτερος εταίρος στη νέα κυβέρνηση φυσιολογικά θα ήταν το ΠΑΣΟΚ τα πραγματικά ποσοστά του οποίου κυμαίνονται από 8 έως και 9,8%. Με τις αναγωγές φτάνουν από 11 έως και 13,9%.

Το Πρώτο Θέμα δίνει και μία εκτίμηση εδρών, αλλά τις υπολογίζει με ποσοστά που ανέρχονται στο 29% για τη Ν.Δ. και 17% για το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με αυτή,

η Ν.Δ. θα είχε από 129 έως 133 έδρες,

το ΠΑΣΟΚ από 44 έως 47,

η Δημοκρατική Αριστερά από 32 έως 34,

το ΚΚΕ από 32 έως 34,

ο ΣΥΡΙΖΑ από 23 έως 25,

ο ΛΑΟΣ από 16 έως 19,

οι Οικολόγοι από 9 έως 10,

η Δημοκρατική Συμμαχία από 0 έως 9 και

η Χρυσή Αυγή από 0 έως 9 έδρες.

Σύμφωνα με το Εθνος οι έδρες θα ήταν:

Ν.Δ.: 117

ΔΗΜΑΡ: 43

ΠΑΣΟΚ: 39

ΚΚΕ: 34

ΣΥΡΙΖΑ: 30

ΛΑΟΣ: 19

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: 9

ΔΗΣΥ: 9

Τα ποσοστά των κομμάτων στις 3 δημοσκοπήσεις

Στο συγκριτικό πίνακα που ακολουθεί στην πρώτη στήλη καταχωρίζεται το ποσοστό που δήλωσαν οι ερωτώμενοι και στη δεύτερη το ποσοστό που εξάγεται από την κάθε εταιρεία μετά τις αναγωγές.

Δείτε εδώ τον πίνακα

Η πλειοψηφία θέλει εκλογές τώρα

Να σημειωθεί ότι στη δημοσκόπηση της ALCO το 61% ζητά εκλογές στο επόμενο χρονικό διάστημα και μόλις το 29 ζητά να παραταθεί η θητεία της σημερινής κυβέρνησης.

Στο ίδιο ερώτημα η δημοσκόπηση της MRB καταγράφει τα εξής ποσοστά: Αμεσα 43,2%, πριν το Πάσχα 15,8%, το καλοκαίρι 9,7%, στις αρχές του 2013 5,4%, στο τέλος του 2013 15,7%.

Τέλος, στη δημοσκόπηση της MARC το 51,5% ζητά εκλογές τον Απρίλιο, το 15,6% αργότερα αλλά πάντως το 2012 και το 26,8% στο τέλος της τετραετίας το 2013.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ