Στον Αρειο Πάγο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας - iefimerida.gr

Στον Αρειο Πάγο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI /ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο ανώτατο δικαστήριο έφτασε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων μετά τος αιτήσεις αναίρεσης που κατέθεσε η Μόνη Βατοπεδίου σε βάρος 3 εφετειακών αποφάσεων υπέρ του δημοσίου.

Στο πλευρό της Μονής, με σχετικές παρεμβάσεις, βρέθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, η Ιερά Μονή Σινά, καθώς και οι 19 Μονές του Αγίου Όρους. Όπως επεσήμαναν οι νομικοί παραστάτες της Μονής ο Άρειος Πάγος «καλείται να εξετάσει πρώτη φορά την υπόθεση σε αποκαθαρμένο -από αιχμές σκανδάλου- κλίμα, να τη δει στην πραγματική της υπόσταση» και συμπλήρωσαν ότι στο παρελθόν εξετάστηκαν σε «κλίμα σκανδαλολογίας» 60 αγωγές κατά της Μονής. Μάλιστα, οι δικηγόροι υπογράμμισαν ότι μέχρι σήμερα τέσσερις Πρωθυπουργοί έχουν αναγνωρίσει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα της, από τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου και τον Σοφοκλή Βενιζέλο ως τον Κώστα Σημίτη και τον Κώστα Καραμανλή.

Επιπλέον, οι δικηγόροι υποστήριξαν πως «η απόφαση της ανταλλαγής της λίμνης με ακίνητα του Δημοσίου, το 2008, λήφθηκε από την τότε κυβέρνηση(σ.σ. Καραμανλή) στο πλαίσιο ενός εξώδικου συμβιβασμού προκειμένου να λήξει ο πολυετής πόλεμος του μοναστηριού με τοπικούς παράγοντες της Θράκης και μια αντιδικία μεταξύ Μονής και Δημοσίου που κρατάει 100 ολόκληρα χρόνια.

Από την πλευρά ο νομικός εκπρόσωπος του Δημοσίου επικαλέστηκε την εισήγηση του νυν προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλείου Πέππα, η οποία ήταν απορριπτική ως προς τους λόγους αναιρέσεως σχετικά με την κυριότητα και την ανταλλαγή.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έριξε την αυλαία για το αποκαλούμενο σκάνδαλο των «ιερών ανταλλαγών» κρίνοντας αθώους όλους τους κατηγορούμενους και αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στο Δημόσιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ