«Τον είδα να έρχεται με πρoτεταμένο το όπλο» -Ο φρουρός του ΠΑΣΟΚ περιγράφει - iefimerida.gr

«Τον είδα να έρχεται με πρoτεταμένο το όπλο» -Ο φρουρός του ΠΑΣΟΚ περιγράφει

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: INTIME NEWS /ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αυτόπτες μάρτυρες και οπτικό υλικό, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των δραστών της ένοπλης επίθεσης στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, αναζητούν οι Αρχές.

Την ίδια στιγμή, η μαρτυρία του αστυνομικού-σκοπού, που σύμφωνα με πληροφορίες αποτέλεσε και τον αποκλειστικό στόχο του δράστη της ένοπλης επίθεσης, είναι ανατριχιαστική και αποδεικνύει ότι η επίθεση ήταν δολοφονική, κάτι που υποστηρίζουν και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι τονίζουν: «Ήθελαν αίμα. Ήθελαν νεκρούς».

«Τον είδα να έρχεται με προτεταμένο το όπλο. Φορούσε μαύρα ρούχα και κουκούλα. Ήταν ψηλός, περίπου 1,85 μ. ύψος. Μέχρι να καταλάβω τι συνέβαινε, άκουσα τους πυροβολισμούς και έπεσα κάτω στο πεζοδρόμιο για να προφυλαχθώ. Όταν σηκώθηκα, είδα το σκάψιμο της βολίδας πάνω στην κολόνα που στεκόμουν στο ύψος του κεφαλιού μου. Σώθηκα από θαύμα», είπε στους συναδέλφους του ο αστυνομικός, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», εξηγώντας ότι η σφαίρα πέρασε δίπλα από το αυτί του.

«Τον είδα να έρχεται με πρoτεταμένο το όπλο» -Ο φρουρός του ΠΑΣΟΚ περιγράφει | iefimerida.gr 0

Έδρασαν μέσα σε 90 δευτερόλεπτα

Εκτός από τη δική του μαρτυρία, σημαντικές είναι και εκείνες των αυτοπτών μαρτύρων, που περιγράφουν τον ταχύτατο τρόπο δράσης των άγνωστων κουκουλοφόρων, οι οποίοι χρειάστηκαν μόλις 90 δευτερόλεπτα από την αρχή της επίθεσης μέχρι τη στιγμή της διαφυγής τους.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, σε αυτή συμμετείχαν δύο άτομα τα οποία φορούσαν μαύρα ρούχα και κουκούλες. Σημαντικό στοιχείο είναι και το ότι οι άγνωστοι φέρονται να χρησιμοποίησαν μοτοσικλέτα με την οποία έφτασαν στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Ανδρέα Μεταξά, όπου και βρέθηκαν τρεις κάλυκες.

Στο σημείο αυτό, ο ένας από τους αγνώστους κατέβηκε από τη μηχανή και από απόσταση περίπου 40 μέτρων έθεσε τον στόχο του που ήταν ο αστυνομικός-σκοπός που στέκεται στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Διδότου ώστε να προειδοποιεί τους συναδέλφους τους σε περίπτωση επίθεσης. Μία από τις σφαίρες διαπέρασε το κολονάκι ενός σήματος της Τροχαίας, κοντά στον έναν αστυνομικό, μία άλλη χτύπησε σε κολόνα της ΔΕΗ, ενώ το τρίτο βλήμα, μετά από εξοστρακισμό, καρφώθηκε στον τοίχο καταστήματος δίπλα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Μετά τους πυροβολισμούς, ο δράστης τράπηκε σε φυγή επιστρέφοντας στη μοτοσικλέτα που τον περίμενε. Ως οδός διαφυγής επιλέχθηκε η Βαλτετσίου.

«Τον είδα να έρχεται με πρoτεταμένο το όπλο» -Ο φρουρός του ΠΑΣΟΚ περιγράφει | iefimerida.gr 1

Ποια οργάνωση βλέπουν οι Αρχές

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα της βαλλιστικής (τα οποία αναμένονται από στιγμή σε στιγμή) για να διαπιστωθεί ο τύπος όπλου που χρησιμοποίησε ο ένοπλος, και ενώ ακόμα δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, οι Αρχές βλέπουν πίσω από αυτή την επίθεση την ένοπλη ομάδα «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας», η οποία έχει επιτεθεί ακόμα δύο φορές στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ με τρόπο που θυμίζει την τελευταία επίθεση.

Ενδεικτικό είναι ότι στην τελευταία επίθεση, στις 10 Ιανουαρίου του 2017, στόχος ήταν και πάλι ο αστυνομικός που είχε τεθεί σε επιφυλακή προκειμένου να ενημερώσει τους συναδέλφους τους για μία ενδεχόμενη επίθεση. Τότε τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί.

Η προηγούμενη επίθεση της «Οργάνωσης Επαναστατικής Αυτοάμυνας» ήταν τρία χρόνια πριν και συγκεκριμένα στις 25 Μαΐου του 2014, όταν και πάλι επιτέθηκε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ με καλάσνικοφ.

Οι μεγάλες επιθέσεις κατά γραφείων του ΠΑΣΟΚ

Η επίθεση έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ δεν είναι η πρώτη που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια, καθώς τα κεντρικά του κόμματος έχουν μπει άλλες τέσσερις φορές στο «στόχαστρο» ομάδων.

Την ίδια ώρα, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ -και οι αστυνομικοί έξω από αυτά- έχουν γίνει πολλάκις στόχος επιθέσεων με μολότοφ.

10 Ιανουαρίου 2017: Η πιο πρόσφατη επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιήθηκε στις αρχές του χρόνου. Τότε, ένοπλος άνοιξε πυρ κατά της διμοιρίας των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας 24χρονος ειδικός φρουρός, πατέρας τριών παιδιών. Λίγες ημέρες αργότερα, την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ομάδα «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

«Τον είδα να έρχεται με πρoτεταμένο το όπλο» -Ο φρουρός του ΠΑΣΟΚ περιγράφει | iefimerida.gr 2
«Τον είδα να έρχεται με πρoτεταμένο το όπλο» -Ο φρουρός του ΠΑΣΟΚ περιγράφει | iefimerida.gr 3

25 Μαΐου 2014: Ενοπλος πυροβόλησε δύο φορές εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ με πολεμικό τυφέκιο καλάσνικοφ. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα, κάπου ανάμεσα στις 5:30 και τις 7:00 το πρωί -διάστημα μέσα στο οποίο αλλάζει η βάρδια της φρουράς. Η πρώτη βολίδα έσπασε τη τζαμαρία του δεύτερου ορόφου ενώ η δεύτερη «σφηνώνεται» στην πάνω δεξιά πλευρά ψευδοροφής στον τρίτο όροφο. Την ευθύνη ανέλαβε μερικές ημέρες αργότερα η τότε πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

31 Μαρτίου 1999: Η οργάνωση «17 Νοέμβρη» πραγματοποίησε επίθεση με ρουκέτα, που εκτοξεύτηκε περί τις 23:42 το βράδυ από τον μαντρότοιχο της οδού Μαυρομιχάλη. Η ρουκέτα χτύπησε στον πρώτο όροφο και εξοστρακίστηκε χωρίς να σφηνωθεί σε κάποιο αντικείμενο και να εκραγεί. Μετά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, ο Βασίλης Ξηρός ομολόγησε πίσω από την επίθεση κρυβόταν ο ίδιος, μαζί με τον Δημήτρη Κουφοντίνα και τον Σάββα Ξηρό.

«Τον είδα να έρχεται με πρoτεταμένο το όπλο» -Ο φρουρός του ΠΑΣΟΚ περιγράφει | iefimerida.gr 4
«Τον είδα να έρχεται με πρoτεταμένο το όπλο» -Ο φρουρός του ΠΑΣΟΚ περιγράφει | iefimerida.gr 5

2 Νοεμβρίου 1991: Η «17 Νοέμβρη» χτυπά με ρουκέτα το λεωφορείο των ΜΑΤ, που ήταν παρκαρισμένο έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, η οποία σημειώθηκε περίπου 50 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, σκοτώθηκε ο αστυφύλακας Γιάννης Βάρης. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης τραυματίστηκαν και άλλοι επτά αστυνομικοί.

Κατά την προανάκρισή τους από την ΕΛ.ΑΣ. οι Χριστόδουλος Ξηρός και Βασίλης Τζωρτζάτος ομολογούν τη συμμετοχή τους στο περιστατικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ