Paradise Papers: Οι κρυφές μπίζνες της Ελισάβετ -Οι offshore στα νησιά Κέιμαν και στις Βερμούδες

Εκατομμύρια δολάρια από την περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ έχουν επενδυθεί σε παράκτιους φορολογικούς παραδείσους, όπως αποκαλύπτουν τα Paradise Papers, στα οποία περιλαμβάνονται μεγάλα ονόματα, όπως του Μπόνο, μέλη του γραφείου του Ντόναλντ Τραμπ και μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρεία του κόσμου, όπως η Apple και το Facebook.

Στις νέες αποκαλύψεις που θα κάνουν πολλούς να χάσουν τον ύπνο τους, τα λεγόμενα Paradise Papers, δημοσιοποίησε χθες η Appleby, που ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις, συμπεριλαμβάνεται και το όνομα της βασίλισσας Ελισάβετ.
Βασιλικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως η Αυτού Μεγαλειότης, δεν είχε άμεση συμμετοχή στις επενδύσεις και πως «δεν γνώριζε τίποτα», ενώ σίγουρα θα «τρομοκρατηθεί» μόλις μάθει πώς επενδύθηκαν τα κεφάλαιά της.

Οι υπεράκτιες επενδύσεις της ήρθαν στο φως μετά την τεράστια διαρροή δεδομένων 13,4 εκατομμυρίων εμπιστευτικών εγγράφων που αποκαλύπτουν πως μέρος της περιουσίας της είχε επενδυθεί σε ταμείο των νησιών Κέιμαν και των Βερμούδων.

Η Μάργκαρετ Χοτζ, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Δαπανών, δήλωσε: «Νομίζω πως η ίδια η βασίλισσα θα συγκλονιστεί μόλις μάθει πως οι σύμβουλοί της χρησιμοποίησαν φορολογικούς παραδείσους για να επενδύσουν τα χρήματά τους και πως η φήμη της μπορεί να αμαυρωθεί από τις πράξεις των συμβούλων της».

Όπως δήλωσε στο BBC: «Οι φορολογικοί παράδεισοι δεν είναι απλώς μέρη για ανθρώπους που κρύβουν τον πλούτο τους. Αποτελούν επίσης μέρη για το ξέπλυμα χρημάτων, το οργανωμένο έγκλημα, την δωροδοκία και κάθε είδους παράνομες ενέργειες».

Σύμφωνα με τα οικονομικά αυτά έγγραφα, που θα δοθούν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, φαίνεται πως η βασίλισσα είχε επενδύσει στην BrightHouse, μια λιανική εταιρεία μίσθωσης-αγοράς που κατηγορήθηκε για εκμετάλλευση χιλιάδων φτωχών οικογενειών και ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και πως τα μετρητά αυτά βοήθησαν επίσης στη στήριξη της Threshers, μιας πλέον ανενεργής αλυσίδας άνευ αδείας.

Τα έσοδα της βασίλισσας προέρχονται από το Δουκάτο του Λάνκαστερ, μια ιδιωτική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1399 προκειμένου να αποφέρει οικονομικά οφέλη στην μονάρχη. Διαχειρίζεται εκτάσεις γης και επενδύσεις και τα περιουσιακά του στοιχεία ανέρχονται σε 519 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς.

Σύμφωνα με τη διαρροή, το Δουκάτο χρησιμοποίησε αμοιβαία κεφάλαια ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, σχεδιασμένα για την προστασία των Βρετανών επενδυτών από την υποχρέωση καταβολής αμερικανικών φόρων για τα κεφάλαιά τους.

Τα Paradise Papers, που διέρρευσαν στον Τύπο, δείχνουν πως 10,7 εκατομμύρια λίρες από τα ιδιωτικά χρήματα της βασίλισσας επενδύθηκαν σε κεφάλαια στα νησιά Κέιμαν και στις Βερμούδες. Έν ποσό της τάξης των 5,7 εκατομμυρίων λιρών επενδύθηκε μέσω ενός ταμείου των Νήσων Κέιμαν που ονομάζεται Dover Street VI Cayman Fund LP, το οποίο επένδυσε περίπου 3.000 δολάρια από τα χρήματα της βασίλισσας στο BrightHouse, το οποίο διαθέτει 270 καταστήματα.

Το συγκεκριμένο ταμείο επένδυσε επίσης στην Threshers, μια αλυσίδα καταστημάτων πώλησης κρασιού που κατέρρευσε το 2009, με αποτέλεσμα να χάσουν τη δουλειά τους σχεδόν 6.000 εργαζόμενοι. Περαιτέρω 5 εκατομμύρια λίρες επενδύθηκαν από το Δουκάτο του Λάνκαστερ στο Jubilee Absolute Return Fund, που επενδύει σε hedge funds.

Την περίοδο της επένδυσης, τον Ιούνιο του 2004, το ταμείο είχε έδρα τις Βερμούδες. Το Δουκάτο πούλησε το μερίδιό του το 2010. Δεν υπάρχει τίποτα το παράνομο στις επενδύσεις και καμία υπόνοια πως η βασίλισσα δεν πληρώνει φόρο ή πως είχε οποιαδήποτε γνώση των συγκεκριμένων επενδύσεων.

Εκατομμύρια δολάρια από την περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ επενδύθηκαν σε ταμείο των νησιών Κέιμαν. Φωτογραφία: AP/David McFadden

Το Δουκάτο δήλωσε πως δεν συμμετείχε στις αποφάσεις των ταμείων, ωστόσο, αναμένεται να αντιμετωπίσεις δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με το αν υπήρχε αρκετή εποπτεία και διαχείριση των «περαιτέρω επενδύσεων» της βασίλισσας για να διασφαλιστεί ότι παρέμειναν ηθικές.

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ αρνήθηκε χθες το βράδυ να σχολιάσει την είδηση και «έριξε το μπαλάκι» στο το Δουκάτο.

Εκπρόσωπος Τύπου του Δουκάτου είπε: «Ασχολούμαστε με πλήθος επενδύσεων και μερικές από αυτές με είναι με υπεράκτια κεφάλαια. Όλες οι επενδύσεις μας είναι πλήρως ελεγμένες και νόμιμες. Η βασίλισσα καταβάλει οικειοθελώς φόρο επί των εισοδημάτων που εισπράττει από το Δουκάτο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ