ΗΠΑ: Δικαστήριο διέταξε να παραμείνει προφυλακισμένος ένας ύποπτος για την επίθεση στη Βεγγάζη το 2012 - iefimerida.gr

ΗΠΑ: Δικαστήριο διέταξε να παραμείνει προφυλακισμένος ένας ύποπτος για την επίθεση στη Βεγγάζη το 2012

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο άνδρας που συνελήφθη σε επιχείρηση των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων στη Λιβύη και κατηγορείται ότι ενέχεται στην επίθεση η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή στον αμερικανό πρεσβευτή θα παραμείνει προφυλακισμένος τουλάχιστον μέχρι να διεξαχθεί μια νέα ακροαματική διαδικασία την επόμενη εβδομάδα.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Ντέμπορα Ρόμπινσον έδωσε εντολή ο Μουστάφα αλ Ιμάμ, λίβυος υπήκοος, 46 ετών, να συνεχίσει να κρατείται ως την επόμενη δικάσιμο της Πέμπτης, ανέφερε ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας της αμερικανικής πρωτεύουσας. Ο Ιμάμ μετήχθη στην Ουάσινγκτον νωρίτερα την Παρασκευή.

Στην ανακοίνωση προσάπτεται ένα κατηγορητήριο με ημερομηνία 29η Μαΐου 2015 που κατηγορεί τον άνδρα για τη «δολοφονία ενός ανθρώπου κατά τη διάρκεια επίθεσης σε ομοσπονδιακή εγκατάσταση» και «υλική υποστήριξη σε τρομοκράτες που είχε αποτέλεσμα θανάτους».

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οι κατηγορίες αυτές αφορούν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2012 στις διπλωματικές εγκαταστάσεις της χώρας στη Βεγγάζη, όταν ο αμερικανός πρεσβευτής Κρίστοφερ Στίβενς και άλλοι τρεις Αμερικανοί σκοτώθηκαν.

Ο Ιμάμ συνελήφθη πρόσφατα από άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων και μεταφέρθηκε στην αμερικανική επικράτεια από τον στρατό, σύμφωνα με αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Η επίθεση της Βεγγάζης πήρε πολύ γρήγορα πολιτική χροιά στις ΗΠΑ, με τους ρεπουμπλικάνους να κατηγορούν την τότε υπουργό Εξωτερικών—τη μετέπειτα υποψήφια των δημοκρατικών για την προεδρία—Χίλαρι Κλίντον ότι αρχικά προσπάθησε να αποκρύψει την τρομοκρατική διάσταση της υπόθεσης. Η Κλίντον υπεραμύνθηκε των αποφάσεών της ενώπιον μιας επιτροπής του Κογκρέσου σε μια μαραθώνια, 11ωρη συνεδρίαση τον Οκτώβριο του 2015. Έπειτα από δύο χρόνια ερευνών, δεν υπήρξε καμιά ουσιώδης αποκάλυψη περί δικών της σφαλμάτων ή παραλείψεων όσον αφορά τις επιθέσεις.

Τον περασμένο μήνα, αμερικανοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον του φερόμενου ηγέτη της ομάδας των ενόπλων που είχαν διαπράξει την επίθεση στη Βεγγάζη, του Άχμεντ Αμπού Χατάλα. Την υπόθεση δικάζει το ίδιο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βεγγάζη Λιβύη ΗΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ