Τατούλης: «Το ελληνικό κρασί δέχεται μεγάλη επίθεση από την ΕΕ» - iefimerida.gr

Τατούλης: «Το ελληνικό κρασί δέχεται μεγάλη επίθεση από την ΕΕ»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιστολή στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη και Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, έστειλε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, σχετικά με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στα κρασιά, που, όπως υποστηρίζει, θα προκαλέσει ζημιά σε περίπου διακόσιες χιλιάδες οικογένειες, που ασχολούνται με την αμπελουργία.

Ο περιφερειάρχης επισημαίνει ότι «αν επιβληθεί ο Ε.Φ.Κ., τότε εξομοιώνεται ένα αγροτικό προϊόν, που χαρακτηρίζεται ως τρόφιμο σε πολλές χώρες της Ε.Ε., με τα ανταγωνιστικά προς αυτό οινοπνευματώδη ποτά, με αποτέλεσμα το καταναλωτικό κοινό να στραφεί στα σχετικά φθηνότερα οινοπνευματώδη».

Προσθέτει πως, «το ελληνικό κρασί δέχεται μεγάλη επίθεση από την αντιαλκοολική εκστρατεία που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκστρατεία σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει καμία διάκριση μεταξύ των οινοπνευματωδών ποτών και του οίνου».

Ο κ. Τατούλης υπογραμμίζει ότι «σε καμία οινοπαραγωγό χώρα της Ευρώπης, ούτε καν στη Γερμανία, δεν υπάρχει Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το κρασί. Το ελληνικό κρασί έχει περάσει την τελευταία δεκαετία από 8% σε 23% ΦΠΑ και οποιαδήποτε σκέψη για επιπλέον οικονομική επιβάρυνσή του, θα το έκανε απαγορευτικό στον Έλληνα καταναλωτή και θα ενίσχυε την ανεξέλεγκτη παραοικονομία, που εμποδίζει τα ελληνικά οινοποιεία να δυναμώσουν και να κερδίσουν τις ξένες αγορές. Ταυτόχρονα, δε, θα οδηγήσει σε κατάρρευση της ελληνικής αμπελουργίας, πλήττοντας άμεσα την ελληνική περιφέρεια».

Καταλήγοντας ο περιφερειάρχης, καλεί τους αρμοδίους υπουργούς να μην αποδεχτούν την πρόταση του Δ.Ν.Τ., την οποία θεωρεί εντελώς αντιαναπτυξιακή.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ