Ο μύθος ηλικίας 700 ετών για τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης που αποδείχθηκε ότι είναι... αλήθεια! - iefimerida.gr

Ο μύθος ηλικίας 700 ετών για τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης που αποδείχθηκε ότι είναι... αλήθεια!

Η βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης στην Ούμπρια. Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας μεσαιωνικός μύθος για τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, Ιταλό Ρωμαιοκαθολικό άγιο και προστάτη των ζώων, τελικά μπορεί να μην είναι και τόσο μύθος, σύμφωνα με τους επιστήμονες.


Όπως απέδειξαν, η ηλικία και το περιεχόμενο ενός παλιού σάκου συμφωνούν απόλυτα με τον μύθο.

Ο σάκος πιστεύεται ότι εμφανίστηκε στο κατώφλι του μοναστηριού Φολλόνι κοντά στην Μοντέλλα στη νότια Ιταλία, το χειμώνα του 1224. Σύμφωνα με το μύθο, περιείχε λίγο ψωμί που έστειλε ο Άγιος Φραγκίσκος, που εκείνη την περίοδο ήταν στη Γαλλία. Οι μοναχοί λιμοκτονούσαν καθώς ήταν παγιδευμένοι στο μοναστήρι εξαιτίας του χιονιού.

Τη νύχτα άκουσαν κάποιον να χτυπά την πόρτα. Όταν την άνοιξαω, βρήκαν το σάκο που περιείχε ψωμί στο οποίο υπήρχε το σύμβολο του κρίνου, που συνδέεται με το γαλλικό στέμμα. Το μοναστήρι φύλαξε το σάκο, ο οποίος σύμφωνα με το θρύλο, λέγεται ότι έφτασε στο μοναστήρι από έναν άγγελο, πριν από 700 χρόνια.

Ο μύθος ηλικίας 700 ετών για τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης που αποδείχθηκε ότι είναι... αλήθεια! | iefimerida.gr 0

Ο σάκος χρησιμοποιούνταν ως κάλυμμα για το βωμό της εκκλησίας μέχρι που είχε αρχίσει να διαλύεται. Σήμερα, θραύσματα του υφάσματος διατηρούνται ως λείψανο στο παρεκκλήσι του ναού. Μια ομάδα από Δανούς, Ιταλούς και Ολλανδούς ερευνητές διεξήγαγαν επιστημονικές μελέτες στα εναπομείναντα κομμάτια και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορούν να χρονολογηθούν μεταξύ 1220 και 1295.

Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής Κάαρ Λουντ Ράσμουσεν από το πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας. Ο Ράσμουσεν, χημικός που ειδικεύεται σε αρχαιο-χημικές αναλύσεις, επιβεβαίωσε πως η ηλικία του σάκου είναι σύμφωνα με το μύθο.

Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης πως ο σάκος θα μπορούσε να περιέχει ψωμί καθώς αναζητούσαν ίχνη εργοστερόλης, μίας στερόλης που περιείχε μύκητες και πρωτόζωα.

«Οι μελέτες μας δείχνουν ότι πιθανώς υπήρχε ψωμί στο σάκο» έγραψε ο Ράσμουσεν στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Radiocarbon. «Δεν ξέρουμε πότε αλλά φαίνεται απίθανο να ήταν μετά το 1732».

«Είναι πιο πιθανό το ψωμί να ήρθε σε επαφή με το κλωστοϋφαντουργικό προϊόν τουλάχιστον 300 χρόνια πριν από το 1732 – μια περίοδος όπου ο σάκος χρησιμοποιήθηκε ως κάλυμμα για τον βωμό ή ίσως ήταν πράγματι αυτός εκείνο το κρύο χειμώνα του 1224 – είναι δυνατόν» συνέχισε ο Ράσμουσε.

Οι ερευνητές δεν ασχολήθηκαν με το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο ο σάκος κατέληξε στο κατώφλι του ναού υποστηρίζοντας ότι είναι «περισσότερο ζήτημα πίστης παρά επιστήμης».

«Οι επιστημονικές μετρήσεις δεν μπορούν να αποδειχθούν θρύλος ή πίστη. Αυτό που μπορούν να αποδείξουν ότι το αντικείμενο δεν είναι αυθεντικό ή να αποδείξουν μια συσχέτιση των φυσικών και χημικών αναλύσεων με τον θρύλο», κατέληξαν οι ερευνητές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αγιος Φραγκίσκος της Ασίζης μύθος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ