Η Σπείρα Σπείρα μάς συστήνεται: Τα προσόντα τους και το ελάττωμα του Κραουνάκη [εικόνες] - iefimerida.gr

Η Σπείρα Σπείρα μάς συστήνεται: Τα προσόντα τους και το ελάττωμα του Κραουνάκη [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συλλογική δουλειά, ταλέντο, καλές φωνές και πολύ μεράκι. Η πρωτοποριακή παρέα του Σταμάτη Κραουνάκη που εκπλήσσει με κάθε της εμφάνιση, συστήθηκε ως ομάδα το 2000 και έκτοτε δεν σταμάτησε να παρουσιάζει πρωτοποριακές μουσικοθεατρικές παραστάσεις.

Αυτό το χειμώνα, τα μέλη της, πρωταγωνιστούν ως «Παιδιά της Σφίγγας» με 'καλεσμένο' τους τον Σταμάτη Κραουνάκη, κάθε Δευτέρα βράδυ, στη μουσική σκηνή Σφίγγα.

Η πρεμιέρα τους είναι προγραμματισμένη για τις 6 Νοεμβρίου.

Το iefimerida «έπιασε» τη Σπείρα στις πρόβες και τους κάλεσε να απαντήσουν, σύντομα και περιεκτικά, σε απορίες, όπως:
-Τι προσόντα πρέπει να έχει κάποιος για να βρίσκεται στην ομάδα της Σπείρας;
-Ποιο στοιχείο της Σπείρας είναι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες καλλιτεχνικές ομάδες;
-Αν μπορούσαμε να δούμε από κλειδαρότρυπα τις πρόβες, τι θα βλέπαμε;
-Ποιο είναι το προσόν του αρχηγού της Σπείρας σας και ποιο το ελάττωμά του;
-Μουσικές παραστάσεις και ενίοτε με πολύ γέλιο. Υπάρχουν όρια στη σάτιρα;

Η Σπείρα Σπείρα μάς συστήνεται: Τα προσόντα τους και το ελάττωμα του Κραουνάκη [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΔΙΑΤΗΣ

«Aπό τις πρώτες μου εικόνες μέσα από τη Σπείρα βλέπω καθαρά ότι πρόκειται για μια οικογένεια όποτε η αγάπη και η θέληση για αυτό που γίνεται μαζί με τη βοήθεια του Σταμάτη είναι αρκετή!».

«Είναι ιδιαίτεροι χαρακτήρες που αλληλοσυμπληρώνονται επί σκηνής ενώ οι συμβουλές του Σταμάτη δίνουν το τελικό αποτέλεσμα!».

«Ακατάσχετα γέλια ή στρατιωτική πειθαρχία; Θα μπορούσα να πω ότι θα βλέπατε και τα δύο! Γελάμε πολύ με τα παιδιά αλλά οι πρόβες γίνονται όπως πρέπει».

«Κακά τα ψέμματα, ο Σταμάτης ειναι ο «Κραουνακης»... Εχει γράψει ιστορία για τα καλά του και μπροστά σε αυτά δεν διακρίνεις κακά. Μας αγαπάει και μας σέβεται χωρίς εξαιρέσεις».

«Οταν στη σάτιρα δεν προσβάλλεις πολύ λεπτά προσωπικά ζητήματα δεν υπάρχουν όρια. Γελάστε ελεύθερα!».

Η Σπείρα Σπείρα μάς συστήνεται: Τα προσόντα τους και το ελάττωμα του Κραουνάκη [εικόνες]  | iefimerida.gr 1


ΧΑΡΗΣ ΦΛΕΟΥΡΑΣ

«Τα παιδιά της Σφιγγας είναι μια αντροπαρέα που επιδιώκει να πάει ενάντια στο ρεύμα της μιζέριας της μοναξιάς της απαισιοδοξίας και όλων των κακών κειμένων που προσπαθούν να μας επιβληθούν συν το χρόνω. Καλούμε λοιπόν τους πάντες να μας ακολουθήσουν για ένα τρίωρο και να ζήσουμε ως μια μεγάλη παρέα και μια ανοιχτή αγκαλιά, όλα μας τα όνειρα και να θυμηθούμε την παιδική αθωότητα μας μέσα από τα τραγούδια»

«Τι χρειάζεται; Επιμονή υπομονή, πείσμα, ταλέντο, προσωπικότητα, κέφι, χαρά, δημιουργικότητα, αισιοδοξία και πολύ φαντασία. Ο,τι χρειάζεται ένας καλλιτέχνης εν ολίγοις για να μπορεί να ανταπεξέλθει εις οιανδήποτε συνθήκη».

«Το εκρηκτικό ταμπεραμέντο των διαφορετικών προσωπικοτήτων θεωρώ ότι είναι η μυστική συνταγή και ο κοινός κώδικας που έχει αναπτυχθεί και μεταλαμπαδεύεται άμεσα, στα νέα του μέλη».

«Επειδη από την κλειδαρότρυπα δεν θα καταφέρετε να δείτε και πολλά πράγματα, αφήνουμε πάντα τις πόρτες ανοιχτές, γιατί αυτό που θα δείτε είναι ζωή! Πραγματική ζωή».

«Ειμαι το πιο πρόσφατο μέλος αυτής της σπείρας και ακόμα δεν έχω γνωρίσει τον αρχηγό. Πιθανόν αυτό να είναι και το προτέρημα και το ελάττωμα του».

«Η σάτιρα επιχειρεί τον εμπαιγμό κάποιας έννοιας ή προσώπου που ο σατιρικός καλλιτέχνης θεωρεί ότι αξίζει τέτοια αντιμετώπιση με σκοπό συχνά τη βελτίωση του αντικειμένου. Γίνεται μέσω μεθόδων όπως η παρωδία, η υπερβολή, η σύγκριση, η αναλογία και η ειρωνεία. Τα όρια έχουν να κάνουν με την προσωπική ηθική του καθενός βλέποντας ένα τέτοιο θέαμα, πράγμα που δεν πρέπει να απασχολεί και να εγκλωβίζει τον καλλιτέχνη».

Η Σπείρα Σπείρα μάς συστήνεται: Τα προσόντα τους και το ελάττωμα του Κραουνάκη [εικόνες]  | iefimerida.gr 2

ΣΑΚΗΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ

«Τι προσόντα πρέπει να έχει κάποιος για να βρίσκεται στην ομάδα της Σπείρας; Πειθαρχία, πίστη, πάθος, συλλογικότητα».

«Σε κάθε σύνολο ανθρώπων, πρέπει να υπάρχει ένας αρχηγός, ένας 'αρχιτέκτονας''. Αυτός λοιπόν, παίρνοντας στους ώμους του την καθοδήγηση και το πάντρεμα της ατομικότητας του κάθε ένα εκ του συνόλου, δημιουργεί ένα κοινό αίσθημα και αισθητική σύμφωνα με την δική του. Καθοδηγούμενοι λοιπόν και εμείς από τον Σταμάτη, καταφέρνουμε να λέμε ο κάθε ένας τα θέματα του επί σκηνής, με αλήθεια στο συναίσθημα, μουσικότητα στον λόγο και με αγάπη και υπομονή μένουμε ενωμένοι σαν ομάδα και στα πιστεύω μας».

«Αν μπορούσαμε να δούμε από κλειδαρότρυπα τις πρόβες, τι θα βλέπαμε; Ακατάσχετα γέλια ή στρατιωτική πειθαρχία; Έχεις απαντήσει μόνη σου! Απλά αντικατέστησε το «η», με «και»..

«Το μεγαλύτερο προσόν του είναι τα ματια του. Ελάττωμα να πω, δεν μαγειρεύει».

«Όταν η σάτιρα έρχεται με ηρεμία, φυσικότητα, απλοϊκότητα, αλήθεια και σκοπό, γκρεμίζει και βουνό».

Η Σπείρα Σπείρα μάς συστήνεται: Τα προσόντα τους και το ελάττωμα του Κραουνάκη [εικόνες]  | iefimerida.gr 3


ΒΑΙΟΣ ΠΡΑΠΑΣ

«Νομίζω ότι το πρώτο που πρέπει κάποιος να έχει είναι να κατανοεί ότι αυτή η ομάδα δουλεύει συλλογικά. Το δεύτερο είναι να είναι έτοιμος να βουτάει συνέχεια μέσα του ώστε κάθε πρόβα ή παράσταση να είναι μια μοναδική στιγμή για όλους, και για το κοινό αλλά και τον ίδιο».

«Το ταλέντο μας; Η συνεχής προσπάθεια να βρούμε το γνήσιο μας».

«Μόνο με στρατιωτική πειθαρχία θα είναι τα γέλια μας πιο αληθινά. Νομίζω πως μόνο όταν αυτό το παιχνίδι παίζεται σοβαρά μπορείς να του αφήσεις και το περιθώριο να το χαρείς, γιατί η διαδικασία της πρόβας είναι ζωντανή».

«Το προσόν είναι ότι σε βλέπει σαν να είσαι εκείνος και το ελάττωμα είναι ότι δεν είμαστε!!! Χαχαχαχα! Κάνεις δεν είναι ίδιος, αυτό εννοώ. Ο Σταμάτης μπορεί και βλέπει μέσα σου, αυτό που δεν βλέπεις εσύ και αυτό είναι κάτι δύσκολο για τον καθένα μας»

«Όχι, δεν υπάρχουν όρια στη σάτιρα».

Η Σπείρα Σπείρα μάς συστήνεται: Τα προσόντα τους και το ελάττωμα του Κραουνάκη [εικόνες]  | iefimerida.gr 4


ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΡΟΝΤΙΔΗΣ

«Το μικρότερο παιδί της ομάδας μας είναι ο Σταμάτης Κραουνάκης. Εμείς τώρα πού ξεχωρίζουμε, πέρα από τα προφανή, να παίζει δηλαδή και να τραγουδάει, ευνόητο είναι ότι πρέπει να ξέρει –ή έστω να θέλει να μάθει- πώς να λειτουργεί ομαδικά. Κάθε ομάδα έχει τους δικούς της «κανόνες» βέβαια, οπότε να είναι διατεθειμένος να σεβαστεί τη λειτουργία της συγκεκριμένης ομάδας».

«Μάλλον ο επικεφαλής της ομάδας, ο Σταμάτης δηλαδή, είναι το βασικό στοιχείο. Αυτός είναι ο δημιουργός της άλλωστε και το ότι κρατάει τόσα χρόνια -με προσθαφαιρέσεις προσώπων βέβαια- προφανώς οφείλεται κυρίως στον ίδιο. Τώρα, τα καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά της, όποιος μας παρακολουθεί τόσα χρόνια, τα γνωρίζει!».

«Και γέλια και πειθαρχία… και διαφωνίες και 'γκρίνιες. Ότι συμβαίνει μεταξύ ανθρώπων που συνυπάρχουν σε μια δουλειά, πόσο μάλλον όταν αυτοί οι άνθρωποι είναι καλλιτέχνες».
«Μα μιλάμε για τον Κραουνάκη! Χρειάζεται συστάσεις; Είναι ο κορυφαίος του είδους του, είναι γλυκός αλλά και αυστηρός, προστατευτικός και αιχμηρός. Είναι ο Σταμάτης απλά!»

«Ορια στη σάτιρα… μεγάλη κουβέντα, γιατί τα όρια για τον καθένα είναι διαφορετικά. Βασικά η σάτιρα οφείλει να τολμά και να προκαλεί. Κι αυτό δεν μπαίνει σε όρια. Ας πούμε, ότι δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα όρια της αισθητικής».

Η Σπείρα Σπείρα μάς συστήνεται: Τα προσόντα τους και το ελάττωμα του Κραουνάκη [εικόνες]  | iefimerida.gr 5

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΙΒΑΝΑΚΗΣ

«θα μας παρουσιάσω με τον τρόπο μου,
-Χρήστος Γεροντίδης: Ηθοποιός/τραγουδιστής, παραπονιάρης και ζιζάνιο.
-Σάκης Καραθανάσης: Ηθοποιός/λαϊκός μπάσος/κιθαριστής, λάγνος Σαλονικιός.
-Κώστας Μπουγιώτης: Η φωνή (τενόρος), μεγάλο πειραχτήρι.
-Νίκος Σταδιάτης: Ο Βενιαμίν της παρέας στο ακορντεόν με ταξιδιάρικη φωνή.
-Βασίλης Ντρουμπoγιάννης: Νέος μαέστρος στο πιάνο, νταλγκαδιάρης.
- Βάιος Πράπας: Ήρεμη δύναμη, στα έγχορδα, στιβαρή φωνή και χαρακτήρας.
-Χάρης Φλέουρας: Ο comédien…ο 'απουσιολόγος'».

«Τα προσόντα μας; Όρεξη για μάθηση και συνεργασία, ξεχωριστή προσωπικότητα και τα εργαλεία για να σταθεί στην ιδιαίτερα απαιτητική σκηνή του μουσικού θεάτρου».

«Η Σπείρα είναι η πρώτη και μοναδική ομάδα ελληνικού μουσικού θεάτρου στην Ελλάδα, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση και διδασκαλία ενός από τους μεγαλύτερους δημιουργούς της μουσικής και του θεάτρου της χώρας, με συνεχή εξέλιξη και αδιάλειπτη παρουσία. Μια ομάδα με δυνατή χημεία που ιδρώνει τη φανέλα και καίει το σανίδι».

«Οι δοκιμές για μια παράσταση είναι η ωραιότερη και η πιο κοπιαστική διαδικασία της εργασίας μας, η γέννα κι οι παραστάσεις που ακολουθούν αυτές που κοινωνούν το νεογνό μας».

«Ελαττώματα και προτερήματα του Κραουνάκη; Η ατίθαση και πληθωρική προσωπικότητα του».

«Οχι. Η σάτιρα δεν έχει όρια όταν έχει αξιοπρέπεια».

Η Σπείρα Σπείρα μάς συστήνεται: Τα προσόντα τους και το ελάττωμα του Κραουνάκη [εικόνες]  | iefimerida.gr 6

Σπείρα Σπείρα

  • Χρήστος Γεροντίδης: φωνή, καχόνε
  • Σάκης Καραθανάσης: φωνή, κιθαρόνι, καχόνε, νταούλι
  • Σταμάτης Κραουνάκης: φωνή, πιάνο
  • Κώστας Μπουγιώτης: φωνή, καχόνε
  • Νίκος Σταδιάτης: φωνή, ακορντεόν
  • Βασίλης Ντρουμπoγιάννης: πιάνο
  • Βάιος Πράπας: φωνή, κιθάρες, μπουζούκι
  • Γιώργος Στιβανάκης: φωνή, μαράκες, ντέφι
  • Χάρης Φλέουρας: φωνή, κέφι, μπρίο, κουταλάκια

Μετά από την τεράστια επιτυχία της παράστασης «Όλοι ένα» Φίλα με, τα αγόρια της Σπείρας μαζί με τον Σταμάτη Κραουνάκη, ανεβαίνουν στη σκηνή της Σφίγγας, κάθε Δευτέρα βράδυ στις 21:00.
Μουσική σκηνή ΣΦΙΓΓΑ: Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής – Αθήνα (είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ